Mennyit számít az edzésterv?
Mostanában azon kezdtem el gondolkodni, hogy valójában lehet, hogy nem is annyira lényeges az edzésterv és inkább csak a genetika számít... Akinek jó genetikája van, az egy sima, mell-bicepszezős edzéstől is erős és izmos lesz, nagy súlyokat fog nyomni. Van, aki évekig kínlódik, mire kinyom pl. 130-at fekve. Más meg eléri fél év alatt.
Az, hogy ha a sablon edzés ehelyett egy jól programozott erőemelő edzéstervet csinál, valójában nem sokat ad hozzá.
Számít a genetika, de ez minden sportnál így van.
Ez viszont nem jelenti azt, hogy a legrosszabb genetikával sem lehet jó fizikumot összehozni.
Van, akinek 3 év, van, akinek 8 év. Ez ilyen. Ha igazán szereted ezt a sportot, akkor nem a genetikával foglalkozol, hanem csak csinálod, mert élvezed.
Nekem sem a legjobb a genetikám csípőt tekintve, de nem tudok ellene mit csinálni, ellenben imádom ezt a sportot. Ha a világ legrosszabb genetikát kaptam volna meg is ugyanúgy edzenék.
Azt viszont képtelenségnek tartom, hogy legyen szerinted bármilyen rossz genetikád (egyébként az emberek 90%-nak, aki azt állítja, hogy rossz genetikájuk van, valójában teljesen átlagos genetikájuk van.), ne tudnál egy rohadt jó fizikumot összehozni 3-4 év konzisztens, progresszióval teli edzéssel, megfelelő kalória- és fehérjebevitellel, illetve elegendő alvással.. Lehetetlen.
Edzésterv pedig fontos. Hogy akarsz fejlődni gyakorlatokban, ha pl mindig csak mást csinálsz minden edzésnél? Hogy követed nyomon a progressziót?
Számít az edzésterv azért,persze van aki azt mondja hogy nem számít semmi más csak az hogy keményen nyomjad,egyél és pihenj(főleg itt a gyakorin) de ennél összetettebb a téma.Az a baj sokan azt hiszik hogy az edzésterv miatt majd kétszer több izmot fog építeni,emiatt meg jön az ellentábor akik szerint semmit nem ér,a valóság a kettő között van.Csodára nem kell számítani de ha a gagyi legalja tervedet leváltod egy hozzád szabott optimalizáltra érezhetőn jobb lesz a fejlődés.
#1 Pedig a világ fszsága,nem hoz a táplálkozás 80%-ot,ahhoz hogy izmot építs a fizikai igénybevétel KÖTELEZŐ,anélkül lehet neked a világ legjobb étrendje,nem fogsz értelmes mértékű izmot/erőt építeni minimális mozgással.Egy átlag ember étrendjével simán lehet egy darabig oké szinten fejlődni,persze komolyan behatárolt de az edzés mindig az első,utána jön a táplálkozás rendbetétele.
Lehet fél év után 130-at nyomni, ha te is annyi vagy vagy nehezebb. Akkor nem olyan nagy dolog. Persze nyilván egy ilyen ember simán kövér, nem kidolgozott, sportos testű.
Az edzésterv meg számít, a saját igényeidre, terhelhetőségedre, erősségeidre és gyengeségeidre kell szabni. Nyilván ezt idő megtanulni, plusz igazából edzeni is idő megtanulni.
Akkor meg azért rossz a genetikám, mert nem vagyok 185 cm 110 kg, csak 170cm 70 kg.
Aki nagynak született, az fél év alatt eléri, amit én évek alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!