Milyennek számít az, ha valaki 100 kilóba belenyom 8 ismétlést?
Most edzésmúltról meg testsúlyról feledkezzünk meg.
Ha valaki 100kg-mal nyom fekve, és bele tud nyomni 8 szabályos, lassú, kontrollált ismétlést, akkor arról mit gondoltok?
Ha valakitől ezt meghalljátok/meglátjátok hogy ennyivel csinálja, úgy hogy mást nem tudtok az illetőről, akkor ezt a teljesítményt jónak, átlagosnak, vagy pedig rossznak tekintitek?
"edzésmúltról meg testsúlyról feledkezzünk meg"
Hogy feledkezzünk már meg? Ha egy 70 kilós kezdő nyom bele a 100-ba 8 ismétlést, az elképesztő teljesítmény, ha viszont egy 90 kiló fölötti haladóról beszélünk, aki már évek óta edz, annál ez maximum átlagos, de inkább átlag alatti teljesítmény. A fekvenyomás, meg úgy amúgy az alapgyakorlatok pont azok, ahol az edzésmúlt és a testtömeg az egyik legjelentősebb mutatója és viszonyítási alapja annak, hogy hol tart az illető. Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy egy 8 ismétléses sorozat hányas az RPE skálán az adott illetőnek. Nekem például 100 kilóba 8 ismétlés maximum RPE7, valakinek RPE5, másnak meg simán RPE10. Nézz körül ezen az oldalon a paramétereid alapján, és látni fogod, hogy milyen a teljesítményed az átlaghoz képest:
Mert itt általánosságban kérdezek, laikus szemmel, ott nem számít a testsúly meg az edzésmúlt.
Csak ha valaki meghallja egy emberről, hogy 100kg-ba 8 ismétlést belenyomott akkor mit hisz róla, erősnek hiszi, átlagosnak, gyengének?
"ha valaki meghallja egy emberről, hogy 100kg-ba 8 ismétlést belenyomott akkor mit hisz róla"
Visszakérdezek, hogy hány kiló az illető, és mióta edz.
Ha beírod a strengthlevel-be, akkor alul az alábbiakat írja ki:
"Step 1 - Compare to all male lifters
We estimated that your one-rep max is 124.2 kg as you lifted 100 kg for 8 repetitions.
We then compared you to other male lifters who tested with Strength Level.
Result: stronger than 74%"
Amúgy mi köze van a testsúlynak a fekvenyomáshoz?
Ezt én sosem tudtam megérteni. Régen voltam 80kg szálkásan, ekkor simán kitudtam nyomni 80kg-ot, aztán nem volt elég időm, akaratom, telt az idő és csak edzegettem, kajára sem figyeltem, behíztam 100kg-ra, kb. majdnem 20kg zsírt felszedtem, viszont ugyanannyival nyomtam fekve mint 80kg-osan.
Ezt nem értem, ha valaki 80kg-osan nyom ki 80kg-ot az miért jobb mint ha valaki 100 kg-osan?
Amikor szálkás voltam akkor nem számított rossznak az, hogy kinyomtam a testsúlyom 1x-esét többször is, viszont behízás után,több mint 20kg felesleggel + több edzésmúlttal már rossznak számít?
Nekem 2 hónap edzéssel egyelőre a 90 kg be megy 4 ismétlés. Nagyobb súllyal nem próbáltam. Szerintem 100 kg 1 szer menne ki nekem. Ha magamhoz viszonyítom a dolgot, én mire eljutok oda hogy 100 kg be menjen 8 ismétlés. Az még 2 hónap szerintem, akkor már azért átlag feletti fizikumom lesz. Már most is ha végig sétalok a strandon akkor átlag feletti lennék 2 hónap edzéssel, 194 centivel, 90 kilósan.
Én azt mondom arra aki 100 kg be belenyom 8 at, hogy az már nem gyenge. Mert erre 100 emberből átlagosan max 1 ember képes. Odaállíthatunk a fekpad mellé egy bármilyen fizikai munkát végző erős embert. Egy átlagos 80-90 kilós kőműves ember nem fog tudni belenyomni a 100 kg be, hiába tolja első osztályúan a talicskát tele betonnal dombnak felfelé. Vagy hiába tudja egész nap lapátolni a sódert a betonkeverőbe.
De szerintem ha egy laikusnak akarod elmondani az erődet számokban. Akkor azt ne így mond hogy 100 kg be 8 ismétlés. Mert egy laikus az nem tudja hogy milyen szinten kezd el nehezedni a súly az ismétlések számával. Sokan azt hiszik hogy a nyolcadik ismétlés is ugyan olyan nehézségű mint az első. Ezért inkább az 1 ismétléses maxoddal kell dicsekedni. Pl 140 kg be megy 1 ismétlés. Az sokkal nagyobbat villant egy laikus szemében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!