Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Hol kéne tartanom?

Hol kéne tartanom?

Figyelt kérdés

26 éves vagyok, 176 cm magas, 66 kg. Bő 1 éve edzek, bár voltak kihagyások pl covid miatt. Az a bajom, hogy úgy érzem nagyon lassan fejlődök. Külsőre alakulok, de súlyok tekintetében nagyon nem vagyok elégedett.

Néhány példa:

fekvenyomás: rúddal együtt 40 kiló. 50 kilóval max 2x3-4 nyomás megy.

bicepszezés: kétkezes 15 kg vagy egykezes 8 kg, ebből megy a 3-4x8-10

vállból nyomás: egykezes 10 kg, ebből megy 3-4x8-10

oldalemelés: egykezes 5-6 kg, ebből megy 3-4x8-10

egykezes tricepsz nyújtás: 5-6 kg, ebből megy 3-4x8-10

Csak néhány példa lapgyakorlatra. Tudom, minden ember más, de nem kéne ekkora súllyal, 1 év edzés után előrébb tartanom?

2023. jan. 5. 19:15
 1/7 anonim ***** válasza:

Az igaz, hogy minden ember más. És nem csak az számít, hanem, hogy ki mennyire strapabíró. Egy fájós vállú ember nem biztos, hogy ugyan úgy fog oldalemelni, mintha jó vállai lennének. És ugyan így más ízületek is lehetnek érzékenyebbek 1-1 mozdulatra, ami miatt becsapós lehet az eredmény.

Hogy hol kéne tarts, azt nem tudja megmondani senki, de a fejlődésed nem véletlen érzed lassúnak, mert szerintem tényleg az.

Ha megcsinálsz valamiből valamennyit néha érdemes emelni a lécet, hacsak 1 kilóval akkor 1 kilóval. Ha 1 ismétléssel, akkor csak 1-gyel.

2023. jan. 5. 19:36
 2/7 anonim ***** válasza:

Hát neharagudj meg, de itt valami gigszer van.

Az oké, hogy minden ember más, és mindenki másképp fejlődik, illetve a fejlődés nem mindenkinek ugyanaz, de itt valami sántít.

40kg fekvenyomás 1 év alatt? 50kg-val szériázik egyik haverom, aki havonta 1-2x lejár edzeni, nem figyel oda a kajára stb, 170cm és kb annyi kg lehet, mint Te, sőt, szerintem kevesebb is.

5 hónap kellett nekem a 1x100kg fekvenyomáshoz, nyilván számít a kiindulópont is, de érted..

Eszel eleget? Megvan a napi 7-8 óra alvás? Edzésterved hogy néz ki?

Az "egykezes tricepsz nyújtás: 5-6 kg, ebből megy 3-4x8-10" ez esetben nem jelent semmit, mert gondolom csigán végzed gépen. Ahány csiga, annyiféle nehézség.

De, attól függ mi volt a kiindulópont. Ha 20kg fekvenyomás volt akkor, amikor kezdted, akkor ez az 50kg úgy ahogy rendben van. Tudni kellene, hogy milyen számokat produkáltál az edzésed elején.

2023. jan. 5. 20:05
 3/7 A kérdező kommentje:

Kb 55 kilóról indultam. Fekvenyomás a kezdetekben szinte csak a rúd volt. Egyébként az ízületeim miatt nem bírok többet főként. Fél éve stagnálok ezen a szinten, és semmiből nem bírom feljebb venni a súlyt, mert fáj a csuklóm, meg úgy az egész kézfejem ég. Az egyetlen gyakorlat, ami fájdalommentes nekem, az a lehúzás mellhez. Még a fekvőtámasz is gondot okoz a csuklómnak.

De a fekvenyomás pont rossz példa, mert ha nem fájna a kezem, és lenne partner felettem, akkor biztosan ki tudnám nyomni az 1x70-et kb. Plusz a mell edzésből kimaradt kb 3 hónap, mert covid után annyira fájt a bordám, hogy felülni is épp elég volt.

A tricepsz nyújtást fej fölötti egykezessel értem.

A kajálásom nem tökéletes, ezt tudom. 7 órát szoktam aludni hétköznap általában, és heti 3x edzek.

2023. jan. 5. 20:18
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát figyelj, saját példámat tudom felhozni. Bár még az 1 év edzés kicsit tőlem messze áll, de 1 súlyban vagyunk, és 6 centivel alacsonyabb vagyok. A fekvenyomás az nekem is a gyengeségem, 65kg a maxom. A többi ,,alapgyakorlattal" hogy állsz? Deadlift, guggolás? Célszerűbb ezekben mérni a fejlődést, mintsem bicepsz, tricepsz, vagy váll gyakorlatokban.

Az étkezésem nekem is egy szar volt, mostanában kezdtem el jobban odafigyelni.

A nagyobb probléma az edzéseddel lehet, ha újra és újra ugyanakkora súllyal csinálod. A csukló/ízületi fájdalmakakkal kapcsolatban én meglátogatnék egy szakembert, lehet nem a legjobb ötlet ezt tovább erőltetni ilyen formában.

2023. jan. 5. 20:38
 5/7 anonim ***** válasza:

"Fél éve stagnálok ezen a szinten, és semmiből nem bírom feljebb venni a súlyt"

Nem feltétlen baj, ha stagnálsz 1 ideig, de még csak + ismétlések sem jöttek?

"A kajálásom nem tökéletes" Nem is kell annak lennie.

Arról bizonyosodj meg, hogy kalóriatöbbletben vagy-e. Mert, ha esetleg nem, akkor meg is van a probléma, ami miatt nem tudsz fejlődni. Kalóriatöbblet kell, ha fejlődni akarsz.

2023. jan. 5. 20:39
 6/7 anonim ***** válasza:
29%

Én ugyan ilyen paraméterekkel ezt hozom:

Fekvenyomás: 70x5

Guggolás: 85x5

Felhúzás: 95x5

Vállból nyomás: 20x5

Bicepsz rúddal: 35x5

Oldalemelés: 10x12

2023. jan. 6. 06:54
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
Fiu vagy, vagy lany?
2023. jan. 7. 02:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!