Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Hány sorozat kell általánosan...

Hány sorozat kell általánosan egy izomra egy héten?

Figyelt kérdés

Mindenhol mást olvasok, valahol azt írják, hogy nagyobb izmokra heti 10, kisebbekre heti 8 is elég, máshol azt írják, hogy nagyra 12, kicsire 10, és így megy tovább felfele, egészen akár 20 sorozatig is, pl olyat is olvastam, hogy nagyobb izmokra heti 16 sorozat míg kisebbekre heti 14 kell.

Pontosan mennyit kell akkor csinálni egy izomra?

2022. dec. 13. 12:07
 1/7 anonim ***** válasza:
Hát én olyan 8-12 sorozatrészt nézek meg hetente és frankón nő is a seggem, megvan a progresszió :)
2022. dec. 13. 12:18
 2/7 anonim ***** válasza:
75%

"Pontosan mennyit kell akkor csinálni egy izomra?"

Ha te azt hiszed, hogy léteznek mindenkire érvényes, konkrét számok, akkor nem vagy képben. Az optimum sosem egy konkrét szám, hanem mindig egy skála. Ha szerinted így működik a testépítés, hogy nagy izomcsoportra konkrétan 12 sorozat, nem 13, nem is 11, kis izomcsoportra pedig konkrétan 10 sorozat, nem 9, nem is 8, akkor kicsit mélyülj el jobban a témában. A sorozatok száma csak egy dolog. Nem mindegy, hogy milye intenzitású, milyen munkasúlyú, milyen volumenű sorozatról beszélünk, továbbá itt képbe jön a frekvencia és a felosztás kérdése is.

2022. dec. 13. 12:25
 3/7 A kérdező kommentje:

A felosztás miért befolyásolná, hogy egy héten egy adott izomra hány sorozatot csinálok?

Lehet nincs konkrét szám, de te tartományt sem írtál, cak azt hogy létezik "valami" tartomány, de az hogy ez mi között mozog azt nem tudni.

2022. dec. 13. 12:28
 4/7 anonim ***** válasza:
egyénfüggő, nincs kőbe vésve. Szerintem 10 az semmi, csak az alapgyakorlatokkal kijön annyi egy héten és akkor még nem álltam neki izolálni súlyzóval vagy gépen. Próbáld ki, hogy te mitől fejlődsz, a jó test úgyse fél év
2022. dec. 13. 13:09
 5/7 anonim ***** válasza:
Heti 2-3 alkalommal végzek teljes test edzést, ilyenkor 3 sorozatokat nyomok, magas intenzitással rpe 9-ben kb. Így hetente 6-9 sorozatom van, ami nekem elég a fejlődéshez.
2022. dec. 13. 13:28
 6/7 anonim ***** válasza:

A kérdés eldöntesere ott vagy te saját magad.

Van egy alsó illetve felső határ.

Az alsó is spekulatí és a felső is.Mivel a fenn említettek mellett még számít a korod es az edzésmultad is.

Tehát ha kezdő vagy nyilván kevesebb kell mint amikor haladó vagy.Aztán nem mindegy hogy 40 éves vagy vagy csak 23.

Ezért mégegyszer :Saját magad tudod kikisérletezni azt hogy mennyi az adaaptív regenerálható volumened.

Nyilván heti 6 alatt nem érdemes gondolkodni.A 20 már viszont legtöbb esetben sok lesz!Tehát valószinű hogy e tartományok köze fog esni az optimális mennyiség.

Tehát elindulsz 6 tól és hetente növeled 1-1sorozattal az adott izomra a mennyiséget.

A 4-5héten amikor nem tudsz mar több ismétlest csinalni mert a faradtság felgyülemlik azaz az adott volument mar keptelen leszel kipihenni,elérted a határt.

Pldaul 6 sorozat bicepszezésnel semmi előrelépest nem erzel,sőt úgy erzed mintha a multheti 6 jobban ment volna,akkor felesleges a 7 iket forszírozni.Elérted a bicepszed regeneralható sorozatszámát egy adott súllyal egy adott pihenőidővel es adott gyakorlatokkal.

Tehát a bicepszed heti sorozatszáma max 12 lesz.

Azt ne hagyd ki a képletből hogy ugyanolyan alvás étkezések történjenek!

Ugyanis nem ugyanazt az eredményt kapod ha pld faradtan álltál neki.

Ezek elméleti alapelvek.Pont azért mert elképzelhető hogy egy egy ciklusban 1,2 sorozat +ill = is kijöhet néha!!

Tehát a 12 össz nem kőbevésett állandó mennyiség!!

Kb támpontnak ezt az elvet tudom ajánlani személyreszabott mérésre

2022. dec. 13. 17:10
 7/7 anonim ***** válasza:
Ha kezdő vagy akkor inkább kevesebb, majd úgyis érezni fogod mikor már kevés lesz a heti 8. Ahogy fejlődsz több volumenre lesz szükséged, annak meg egyik módja hogy több sorozatot végzel.
2022. dec. 13. 20:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!