Miért nem fejlődik a fej fölé nyomásom?
Sokáig kalória deficitben voltam, akkor már akkor is lassan fejlődött, de 5. hónap közepe óta ugyanazon a súlyon vagyok. Szintentartó kalóriát eszem, testösszetétel mérés szerint jön fel az izom, a zsír pedig megy le. 15,7% testzsír, szóval ennél lejjebb, már nem kellene tolni. Mivel a szintentartóm mellett is változik a testösszetételem, ezért azt tippelem, hogy picit többet kellene ennem. Nő vagyok.
27,5 kg, két szett, 5-4 megy ki. 5 fölé nem sikerült mennem.
Mielőtt súlyt emeltem volna 25 kg, 4 szett, 7 5 5 4 kiment.
Az volt a koncepció, hogy nem akartam 7-nél több ismétlést csinálni. 5-7 közötti ismétléseket célzok meg. Azóta már átvariáltam az edzésprogramot és 4-et sorozatokat nem csinálok, csak 3-asokat (kivéve a fej fölé nyomást és a tárogatást, abból 2 sorozat van).
Azért variáltam így át, mert többféle feladatot szerettem volna egy izomcsoportra csinálni és ha a 4-es sorozatoknál maradok, akkor nagyon hosszúra nyúlik az edzés + baromira leterhelt a 4 sorozat.
Szerintem nem ártana kisebb súllyal magasabb ismétléses munkasorozatokat is betenni. A nyomógyakorlatoknak kell a volumen is (ezért nem használható végtelenségig az 5x5 és a hasonló programok).
Másrészt 25-ről 27,5-re emelni 10%-os növekedést jelent, nyilván nem lehet sokszor egymás után ekkorákat ugrani.
Itt egy jó videó a programozáshoz, ha elakadtál:
https://www.youtube.com/watch?v=ikeP4x32_5g
Javaslom, hogy próbálj külön kisebb tárcsákat is beszerezni (0,25-ösöket és 0,5-ösöket).
Ha 27,5 kg-ba megy max 5 akkor kb 35-37,5 kg lehet a maxod. Számoljunk 35-el.
35 kg-os max esetén, egy 25 ismétléses metódus valahogy így:
1. hét:
Fej fölé nyomás: 5x5@25 kg (1RM75%) 3 perc pihenő
+kiegészítő és korrekciós gyakorlatok (ügyelve hogy ne legyenek túl nehezek)
2. hét
Fej fölé nyomás: 6x4@27,5 kg (1RM80%) 4 perc pihenő
+kiegészítő és korrekciós gyakorlatok
3. hét
Fej fölé nyomás: 8x3@30kg (1RM 85%) 5 perc pihenő
4. hét (terhelés elvétel)
Gyors fej fölé nyomás: 8x3@20 kg (1RM55%) pihenő: 30 mp.-ként
csak (könnyű!) korrekciós gyakorlatok
Ha végeztél a 4. héttel két választásod van. Csinálsz még egy volumen kört és minden héthez adsz hozzá plusz 2,5 kg-ot, (ha jó a kaja menni fog) Vagy csinálhatsz egy intenzitás fokozást és lemaxolhatsz, ha van új max, akkor lehet még precízebben programozni.
Értelemszerűen, ha a fent leírt súlyok túl nehezek (nem bírod végig csinálni) csökkents mindegyiket 2,5 kg mal, de ez a legelső edzésen ki fog derülni.
A többi edzésnap ne legyen túl nehéz, mert nem fogod tudni teljesíteni.
A kaja pedig kicsit legyen több mint a szintentartó (200-300 kcal)
Utolsó vagyok, az lemaradt még, hogy ha 4. hèt után nem tudsz emelni, érdemes beiktatni következő ciklus elején (az első hét elé) egy előkészítő edzést.
mondjuk:
3x8 20kg 2 perc pihenő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!