Eredményes fejlődéshez elég-e ez az edzés terv? Mivel egészítenétek ki/ mit vennétek ki belőle?
Rólam: 18 év, 72kg, 185cm
Körülbelül 5 hónapja edzem, komolyabban a súlyzós edzést 3 hónapja csinálom. Eleinte 3 naposokat, most már 5 napos edzés terv szerint haladok. Egy 6 napos edzés tervet szeretnék kirpóbálni, több helyen utána néztem/ kérdeztem és ezt az edzés tervet sikerült össze raknom.
(az ismétlés számok csak relatív értékek, majd gyakorlatba meglátom mennyi, hogyan megy.)
Arra lennék kiváncsi, hogy eredményes fejlődéshez elég-e ez az edzés terv, vagy esetleg nem-e sok? (5 napost kevésnek éreztem már, rengeteg szabadidőm van edzésre és regenerálódásra egyaránt)
Egyedül fehérjét fogyasztok plusszba, próbálok oda figyelni az étkezésre is.
Bocsi de ez még viccnek is rossz. Csak pár hiba:
1. Váll+csuklya+alsóhát sehol.
2. Alapgyakorlatok (döntött törzsű evezés, felhúzás, OHP sehol, fekvenyomás is 4x15-be semmi erőt nem fog hozni, guggolás szintén)
3. Ugyannyi sorozat hátra mint bicepszre ? Ez ugye csak vicc ? Ugyanez majdnem mellnél és tricepsznél.
4. Felesleges ekkora volumen egy kezdőnek csak túledzés lesz.
Még lenne, de most este ennyire futotta.
Nagyon jó, ez igen. Ügyes vagy, jól összeraktál mindent!
Tzs-d mennyi, ha megkérdezhetem így mellékesen?
Nyakhoz húzást felejtsd el, a mellhez húzás sokkal jobb és biztonságosabb/egészségesebb gyakorlat, nem kell mellé egy nyakhoz húzás is.
4 gyakorlat 4 sorozattal bicepszre egy héten kétszer az rengeteg, fele bőven elég. Sose értettem miért kell ennyi féle bicepsz gyakorlatot erőltetni, attól hogy kábellel, állva, meg ülve csinálod attól még kb ugyanaz a bicepsz gyakorlat lesz.
Csigás letolás mit keres a hát+bicepsznél? Lehet más gyakorlatra gondolunk ez a név alapján, de számomra ez egy tricepsz gyakorlat.
Ezzel így maradt 2 gyakorlat hátra, ami baromi kevés. Amit berakhatsz helyettük: felhúzás, döntött törzsű evezés, archoz húzás. De ne mindet, főleg ne 4 sorozattal, mert az meg már sok lesz. Csinálhatsz olyan variációkat, ha heti 2x akarsz edzeni, hogy egyik nap x-et hagyod ki, másik nap y-t és akkor nem teljesen ugyanaz a 2 napod. Hát+bicepsz napra ennyi.
Lábnap: lépegetőgépnél mi az hogy 4x5perc? Miért sorozatba csinálsz egy kardió gyakorlatot? Ráadásul az edzésed elején nagyon nem jó, csak lefáradsz tőle és nem fognak menni annyira a súlyzós gyakorlatok. Ha bemelegítésnek szánod ahhoz bőven elég pár perc is (egyéb bemelegítéssel természetesen).
Nincs guggolás... Kitöréssel nem igazán helyettesíted és az egész combodra 2 gyakorlat van, kevés az, főleg hogy felhúzás sincs hát napon.
Arra még figyelnék, ha átvariálod majd ezek után, hogy ha hátnapon a törzsizmokat, alsó hátat leedzed, akkor azért másnap lehet problémád lesz a guggolással. Én felcserélném a két napot, de ezt majd meglátod, nem biztos hogy problémát okoz.
Mell+tricepsz nap: fekvenyomást kevesebb ismétléssel csinálnám, 8-12 között. Itt is meg más alapgyakorlatnál is variálhatsz még úgy is, hogy egyik nap 8-12 másik nap 5-6. Nekem bevált, de ha nem szeretsz 8 alá menni, akkor nyilván nem kötelező.
Fekvőtámasz teljesen felesleges a fekvenyomás után.
Tárogatás, áthúzás, tolódzkodás.. Ez meg megint sok lesz így már szerintem kétszer egy héten. A végén a 3 tricepsz gyakorlat szintén iszonyat sok. Előtte is kap a tricepszed fekvenyomásnál, áthúzásnál, tolódzkodásnál rendesen és akkor még 3 izolációt is beraksz, rengeteg... Minimum egyet kivennék, de lehet kettőt is.
Hol a váll??? Egyetlen váll gyakorlatod sincs a héten, fekvenyomáson kívül semmit nem kap a váll, de fekvenyomásból is csak egyenes padost csinálsz, döntöttet nem, szóval az lófing. Vállról nyomás, oldalemelés minimum kellene, meg a hát napnál említett archoz húzás is hasznos.
Összegzés: nagyon sokat kellene olvasnod a témában, ha komolyan gondolod az edzést, mert ebből az edzéstervből nagyon érződik, hogy rengeteg a hiányosságod. Nincs ezzel baj, nem sértésként írom, gyakorlatilag 3 hónapja edzel, belejössz majd. Csak olvasgass, lehetőleg ne csak egy oldalról, ha tudsz angolul akkor ne csak a magyar oldalakat, meg magyar videósokat nézd, mert pl a shopbuilderen is lehet iszonyat böszmeségeket olvasni sajnos a hasznos infók mellett.
Kezdő szinten a heti 6 edzés rengeteg. Ilyeneket a Schwarzenegger nyomott, mikor a Mr. Olympiára készült. A másik gond, hogy totál rossz. Váll kimardt. Több alapgyakorlat kéne, pl. guggolás, döntött törzsű evezés. Bicepsz, tricepsz edzésnél bőven 3-3 gyakorlat. És húzó izomhoz inkább toló izmot válassz, bár ez egyénfüggő. Inkább próbálj ki egy olyat, hogy:
1. nap: mell + hát
2. nap: láb + has
3. nap: bicepsz + tricepsz
4. nap: váll
Köszönöm szépen a segítségeket! Megpróbálok variálni rajta.
Váll azért maradt ki mert sokáig kajakoztam es nagyon szélesek a vállaim és azt nem szeretném úgymond tovább edzeni, megvagyok elégedve vele. Valaki esetleg aki jártas a témában privátban tudna izom csoportokra felbontva küldeni hasznos gyakorlatokat, napokra elosztást?(5 napot minimum szeretném hozni)Hasra ütés szerűen 0 tudással raktam össze ezeket és gondoltam is nem lesznek jók, azért is tettem fel ezt a kérdést.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!