Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » A HIIT-et elvileg minden nap...

A HIIT-et elvileg minden nap lehet csinálni?

Figyelt kérdés
2021. okt. 12. 22:50
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
A HIIT egy edzésmódszer, nem pedig egy konkrét mozgásforma, úgyhogy pontosíts. Mit csinálsz HIIT módszerrel? Futás, ugrókötél, bicikli, lépcsőzés, vagy mi?
2021. okt. 12. 23:03
 2/16 A kérdező kommentje:
Bicikli
2021. okt. 12. 23:14
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Értem!

A válasz a főkérdésedre egyébként az, hogy nem, nem érdemes minden nap HIIT biciklizést nyomni. Az egyoldalú, monoton, intenzív, naponta végzett mozgásformákkal az a baj, hogy nem lesznek képes regenerálódni az adott izomcsoportok, inak, szalagok, izületek, idegek és le fogsz sérülni vagy bele fogsz szaladni valami krónikus gyulladásba. HIIT módszerrel én heti három edzésnél többet nem ajánlok egy naturál hobbistának.

Ja és bármit is sportolsz, ne feledkezz meg az alapos bemelegítésről, nyújtásról, mobilizációról és hengerezésről. Ha ezek nem stimmelnek, akkor előbb-utóbb be fog figyelni valamilyen reumatológiai probléma.

2021. okt. 12. 23:18
 4/16 A kérdező kommentje:
És a sima aerob vagy kardió, mehet minden nap?
2021. okt. 12. 23:23
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs változatosság az edzéstervben, a gyakorlatokban és a mozgásformában, akkor nem. A legtöbb mozgásszervi problémát az egyoldalú terhelés és a monoton igénybevétel idézi elő, ezt kell megértened. Persze számít az intenzitás, de a szöveteid semmiképpen nem fogják megköszönni, ha minden egyes nap ugyanazt a monoton mozgásmintád nyomatod. A biciklizés márpedig kimondottan monoton.

Miért akarod ennyire minden nap ugyanazt csinálni? Miért akarod ennyire szétbiciklizni az agyad? A fogyás miatt? Csak mert attól nem fogsz önmagában lefogyni, hogy minden nap egyhangúan tekered a bringát. A biciklizés egy remek sport, de ha nem vagy kalóriadeficitben az étrended által, akkor magában nem fog fogyást eredményezni a cangázás. A fogyásod a kalóriadeficiten fog múlni, amit maximum csak megtámogatni lehet mozgással (esetedben biciklizéssel).

2021. okt. 12. 23:30
 6/16 A kérdező kommentje:
Nem akarok fogyni, a súlyzós edzés (heti 3) mellé akarok valami pluszt, amivel erősítem a tüdőmet/szívemet
2021. okt. 12. 23:42
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Arra remek a HIIT és a szimpla aerob módszer is. De minden nap nem csináljuk ugyanazokat a megterhelő, egyoldalú mozgásmintákat, különben több problémánk fog származni a dologból előbb-utóbb, mint hasznunk. Hidd el, hogy a regeneráció ugyanolyan fontos faktor, mint maga az edzés.
2021. okt. 12. 23:44
 8/16 A kérdező kommentje:
Nyugis 20 perces tekerés sem jó minden nap? Hogy kéne?
2021. okt. 12. 23:46
 9/16 anonim ***** válasza:
83%

Annak meg azért nincs semmi értelme, mert 20 perces nyugdíja tempós tekregetésnek nincs akkora intenzitása, hogy aerob tartományba vigye a pulzusod.

Úgy kéne, hogy mondjuk hétfőn, csütörtökön és vasárnap HIIT-ezel. A közöttük eltelt napokon pedig pihenteted az igénybevett részeket, plusz sokat nyújtasz, mobilizálsz és főleg hengerezel. Remélhetőleg 48 óra elég az alsótestednek a teljes regenerálódásra két HIIT edzés között, de még ez sem biztos. Ez egyénfüggő, majd érezni fogod.

Egyébként ha szkeptikus vagy esetleg, akkor kihívás céljából próbáld meg, hogy minden egyes nap HIIT-ezel. Próbáld meg! Egy hét után az élethez sem lesz kedved, nem hogy biciklire ülni. Merev leszel, fájni fog mindened, unni fogod, idegrendszeri kimerültséged lesz, besavanyodsz. Nekem elhiheted, kezdő konditerembe járóként én is azt hittem, hogy minden edzés után belefér még 20-30 perc sprintelgetés a helyi futópályán. Hát rohadtul nem fért bele pár nap után...

2021. okt. 12. 23:53
 10/16 anonim ***** válasza:
Nem. De egyébként ez gyakorlatban hamar kiderülne. Ha valamit minden nap meg tudsz csinálni, az nem magas intenzitású edzés.
2021. okt. 13. 08:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!