Kalória deficitben (megfelelő mennyiségű fehérje mellett) egyáltalán nem lehetséges az izom építés?
"Kalória deficitben (megfelelő mennyiségű fehérje mellett) egyáltalán nem lehetséges az izom építés?"
ha van megfelelő mennyiségű testzsír ami pótolja a kalória hiányt akkor lehet.
Ettől még ugyan úgy áll a kérdés. Egy példa: Ha valaki mondjuk 100 kg és egyszerre akarna fogyni és izmot építeni is, akkor miért nem tud izomtömeget növelni kalória deficitben, ha mondjuk bőven az ajánlott fehérje fölött visz be? Mondjuk számoljunk nagyon durván (szándékos túlzás) 300g fehérjével, arányosan elosztva egy napra. Mellette meg mondjuk még mondjuk 500 kcal-t viszi be zsírként és/szénhidrátként, ez 300*4 + 500 = 1700, edzés nélkül, ami nagyon kevésnek tűnhet. Mellette lenyom egy kemény súlyzós edzést és kijön mondjuk egy 1000-es deficitre 2000-hez viszonyítva. Ilyen körülmények között miért nem fejlődnének az izmai valakinek?
Mit ad hozzá a szükséges fehérje mellett a szénhidrátból / zsírból jövő kalória többlet?
Nem az 1.válaszoló vagyok, de hogy válaszoljak, szerintem azért, mert az már túl nagy deficit. Nagy deficitnél pedig kicsit másképp működik az anyagcsere és az egyéb folyamatok (pl izomtömeg növelés), azaz a kettő együtt nem jó párosítás. Ez olyan, mint amikor valaki csak szimplán fogyni akar, nem érdekli, hogy ami lemegy, az izom vagy zsír, ezért nagy deficitet csinál. Bizonyos mennyiség után nem a zsír lesz az, ami lemegy, mert az izmot könnyebben bontja a szervezet, mint a zsírt. Azaz ekkora mértékű deficitnél elkerülhetetlen az izomveszteség, akkor is, ha edzel és elegendő mennyiségű fehérjét viszel be. Ezért mondják, hogy minél lassabb a fogyás (azaz kicsi a deficit), annál sikeresebb lesz, mert megtartod az izomtömeget, de a zsírt lepucolod. (Remélem jól értelmeztem, amit kérdeztél. Ha nem, akkor bocsi, kicsit fáradt vagyok.)
A fő kérdésre válaszolva pedig csak azt tudnám írni, amit az első és a második válaszoló írt.
Jelenleg kb. ekkora deficittel (vagy még nagyobbal is) dobom lefele a kilókat, de rendszeresen mérem magamat mindenhol és nem úgy tűnik, hogy izomból fogytam volna, mert bicepsz, tricepsz, vádli, comb ugyan akkora, mint amikor 20 kg-al több voltam, viszont növekedni meg egyáltalán nem akarnak. Egyedül a mellizmaimnál és hátizmaimnál érzek növekedést, de ott sem olyan nagyon jelentős az elmúlt fél év alatt.
Igazából arra keresem apránként a választ, hogy hogyan lehetne optimálisabban csinálni azt amit csinálok. Nem érzem, hogy kifejezetten rossz lenne amit csinálok, de biztos lehet ezt hatékonyabban is csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!