Alacsony kalória értékek?
Már 2 éve edzek konditeremben. Eleinte az étkezésre nem igazán figyeltem, nem volt semmilyen étrendem, ettem amit jónak véltem. Úgy 1 éve kezdtem el figyelni a makrotápanyagok helyes arányára. Ez annyiban merült ki eleinte, hogy próbáltam fehérjedúsabban étkezni. Amióta edzek eddig volt 2 tömegelő és egy diétázós időszakom. Mindegyik jól sikerült. Kalóriaszámlálással nem igazán foglalkoztam, úgy ettem hogy a megfelelő tömeg jöjjön fel / menjen le hetente. Most viszont el kezdtem számolni a kalóriát is, és sokkal alacsonyabb mint aminek kellene elvileg lennie.
Jelenleg 110 kg vagyok, 185 cm és 24/F. Most épp tömegelek és a napi kalóriabevitelem átlagosan 2600-2800 kcal. Biztos hogy ennyi, beleszámoltam mindent. Ezzel izom mellett azért jön fel zsír is. A diétás ékezéseimre is kiszámoltam most (még emlékszem hogy mit és mennyit ettem), akkor olyan 1800 kcal körül voltam.
Az internet szerint az én testtömegem mellett ennél jóval több kalóriabevitel kellene. [link] Ez a kalkulátor szerint 3900 kcal kellene a súlytartáshoz, a fogyáshoz meg 3400. Nekem a tömegelő is jóval alacsonyabb ezeknél. Miért csak ennyi energiára van szükségem?
Csak kicsit furcsa a számomra. Beszélgettem erről az egyik régi osztálytársammal is, aki most kezdte az edzést. Ő 80 kg és a bevitt kalóriamennyisége több mint nekem. Ő is furcsállta, hogy lehet ez.
20-25 % körül van a testzsírom.
Nagy valószínűséggel alacsony a metabolikus rátád.Lassú az anyagcseréd.
Ennek okai kor,testösszetétel (testzsirszázalék)a zsír javára.
És még a túl alcsony caloriabevitel is lassítani fogja.Ez fennállhat,mivel azt írtad,h előtte se ettél eleg caloriat.
Nem égetsz el annyit,mint amennyit kéne.Az izom caloriazabáló.Ha a testzsir arányod az izom javara billen,akkor többet fogsz felhasználni.
Az edzes minőseget nem vettem ide,mert feltételezem,hogy nem tinglitangli teremlatogato vagy(voltál).
A diétám után is ugyanúgy alacsony volt a kalóriafelhasználásom. 90 kg-ra fogytam le, ekkor voltam 8 % körüli testzsíron. A tömegelést ez után így utólag kiszámolva 2400 kcal körül kezdtem meg. És ennyivel már bőven jött fel zsír is.
A lassú anyagcserének milyen tünete van még? Illetve hogyan tudom felgyorsítani?
Ha kizárható valami anyagcsere zavart okozó betegség.pld pajzsmirigy,akkor
Interval edzés,cardio
Többszöri étkezés
Zöldtea,gyömbér
Kavé
Ezek segíhetnek.
Köszönöm mindenkinek a választ.
Tudtommal nincs anyagcsere zavaros betegségem.
Kardiózni heti 1x, néha 2x szoktam. Ezen kívül van 4 nap súlyzós edzésem. 5x étkezem egy nap, amit megpróbálok arányosan elosztani. Kávét reggelente szoktam egyet inni.
Sokkal több izom már nem lesz rajtam szerintem.
Amúgy mikor elkezdtem az edzést, akkor hagytam abba a cigizést. Az "étrendemben" nem igazán történt akkor változás, viszont azt észre vettem hogy el kezdtem hízni ez után. Addig pedig stagnáltam. Először gondoltam hogy izom jön fel, de nem, zsír is jött fel bőven. Ez miért volt? Tényleg nem változtattam semmit, csak nuku cigi és súlyzós edzés. Tehát ez egy olyan pont volt, mikor csökkent az energiaigénye a szervezetemnek. Mi váltotta ezt ki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!