Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mit jelent a hajtóműveknél...

Mit jelent a hajtóműveknél az, hogy fogszám?

Figyelt kérdés

Most az, hogy azt írja az egyik hajtóműről, hogy a fogszáma 48/38/28, az gondolom azt jelenti, hogy annyi fog van rajta. Az okés, de honnan tudom, hogy nekem mekkora kell? Vagy az mindegy? Vagy a lánctól függ? Mert ha a lánctól függ, akkor itt van, a láncom:

[link]

2011. ápr. 20. 14:58
 1/5 anonim ***** válasza:

"Az okés, de honnan tudom, hogy nekem mekkora kell?"

Édesapám, ezt rajtad kívül senki se fogja megmondani. Montira, versenyre is lehet tenni többfélét. Könnyebb viszonyok közé jó az összességében nagyobb átmérőjű tányérkészlet, durvább terepre előnyös a kisebb.

A lánc mindegyikre elég hosszú.

2011. ápr. 20. 21:14
 2/5 A kérdező kommentje:
Most már értem, köszönöm! :)
2011. ápr. 20. 22:13
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A fogszámot az alapján kell megválasztani, hogy mire szeretnéd használni a bringát. Pl. az országúti bringákon, amikkel gyorsan lehet haladni, nagyobb a fogszám, montikon, terep/trekking bringákon pedig kisebb a fogszám, így könnyebb velük elstartolni és könyebb őket tekerni is, ergo kisebb a végsebesség.

Láncot meg lehet bontani, ha nagyon hosszú, a láncot mindig úgy kell beállítani, hogy a legnagyobb fogaskerekeken (elöl/hátul) a lánc feszes legyen. Értsd úgy, hogy az első váltót a legnagyobb fogszámú lánckerékre állítod és hátul is a legnagyobb kerületű fogaskerékre kapcsolsz. Így nézd meg a láncodat, úgy tudod megnézni, hogy elég feszes-e, hogy két egymás mellett lévő láncszemet megfogsz és próbálod összehúzni őket. Ha látod, hogy még úgy is összeérne, ha kivennél egy/több szemet, akkor nem elég feszes. Amikor nem tudsz kivenni belőle akkor jó. Érdemes amúgy a láncot ellenőrizni, mert ha jól van beállítva könnyebben tekerhetőbb, halkabb a bringa, arról nem is beszélve, hogy egy megnyúlt lánc elugrálhat. Ha nem értesz hozzá, inkább vidd szervizbe aztán megmondják h mivan.

2011. ápr. 21. 09:18
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
terepre 22/32/42, ha túrázni fogsz vagy városban 28/38/48. Lánc elég hosszú, esetleg azt nézd meg, hogy a hajtómű kompatibilis-e a lánccal (IG/HG/UG/SRAM). Általában oda van írva, milyen rendszerrel kompatibilis.
2011. ápr. 21. 11:13
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!
2011. ápr. 21. 12:33

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!