Milyen nagy váltóáttét oldható meg 300 ezer alatt?
Lenne egy ilyen elképzelésem, hogy nagyon könnyen és nagyon nehezen is lehessen tekerni, tehát:
Hátul ~11-36(40)
Elől ~22-44(46)
fogas lánckerék az reális lehet? Kb így ~0,6-4x áttét? Tehát ja, egy olyan bicó kell, amin a legmeredekebb hegyre felmegyek, de országúton is tudom tekerni ezerrel.
Trekking kialakításban. Új/használt okés.
Jelenleg még egy ilyen olcsó régi racsnisom van, szóval azon a max áttét hátul 13 és elől 46 fog. Lehetne ennél nehezebb. A könnyű oldal meg talán soha nem lehet elég könnyű 😁
Most így körbenéztem a piacon, és nem tudom, hogy én nem találok, vagy nagyon különleges az igényem, vagy egyszerűen fizikailag nem oldható meg, hátsó váltóknak nincs akkora rugalmassága a lánc feszítéséhez?
Köszönöm a segítséget

A sima racsnis agyaknál a 13 szerintem az alja. Egyszerüen kisebb nem fér rá. Felfelé meg talán 36-38 a teteje. Kazettás agyaknál 11 az már elég szokványosnak nevezhető. De akkor már új kereket kell építened.
9-es lánckerék sor már létezik 11-50 fogtartományú. Ez egy 26-36-48 áttétellel már szép. (vagy egy 39-53-as országútival) De itt már erősen kérdéses, hogy a váltó maga képes e az ekkora áttételtartományhoz való láncrövidülést kezelni. Az alkatrészek kompatibilitásáról nem is beszélve De ha tovább akarod borzolni a kedélyeket, az egész rendszeredet egy SRAM Dual Drive agy köré építed akkor mindjárt kapsz újabb 3 állítási lehetőséget. Ha jól emlékszem az agyváltó résznek 136%-100%-73% a módosítása. Így lesz a bicajon 3*3*9=81 fokozat és 3 váltókar.
Áttétel szerint
lesz egy 0,38-5,93 módosítású rendszered. (1563% !!!)

6:
Beteg, de volt, aki megcsinálta. A pontos számokat, áttételeket nem tudom.
Az talán 3x3x8-as volt. Nem hagyományos biciklin.
7:
deore váltó 22-32-42 áttétellel 11-48 sorral vidáman működik. igaz nem rendes biciklin, hanem egy háromszoros lánchosszú rekun (bár ennek nem sok köze van az átfogási tartományhoz, legfeljebb a keresztbeváltás veszélyeihez) Ész nélkül persze meg lehet fektetni. Ha minden sebességet használni akarnék kellene 57 fogynyi átfogás. De az ugye megvan, hogy normál esetben nem használunk mindent?
Igen, köszi az ötleteket.
Mindenképp akkor megpróbálok vásárlás előtt találni pár bicajt kipróbálásra, hogy tényleg tudjam mire van szükségem.
Aztán valami kompromisszum lesz valószínűleg, vagy valami kész bicajt elkezdek átépíteni... majd kiderül. Főleg hogy mi fér a keretbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!