Ahhoz, hogy 4-5 kilót sikerüljön ledobnom, mennyit kellene naponta bicikliznem? (szobabiciklivel)
"A zsírégetés nem csak edzés alatti, hanem lényegében állandó folyamat."
Ez tényleg összetett folyamat, viszont a terhelés után jó alaposan meg is éhezik az ember. Viszont utána bátrabban ehet, ha teker a héten megint jó nagyot. Igaz, ahhoz, hogy fogyni tudjon valaki, a kalóriákat is számolgatni kell! A szervezet viszont a jó tápláló dolgokat kívánja meg terhelés után.
Szerintem a nagyon bő folyadék fogyasztásról nem szabad megfeletkezni. Az átmenetileg növeli a testsúlyt de hamar kimegy és kimossa a bomlástermékek jórészét. A mozgáshoz egyébként is kell a víz pótlás mert nagyon sok vizet veszítünk közben. Utána 2 liter víz a minimum. Persze nem egyszerre, ahogy jólesik.
Szobabringával szerintem nem lehet akkora kitartása, hogy ez össze jöjjön. Egyébként én imádok bringázni. Szoktam menni rendes biciklivel 50-80 kilométereket, órákon keresztül, volt amikor többet is. Nem szoktam rohanni, inkább élvezem a természetet magam körül, mert olyan helyekre juthatok el erdőbe, úttalan utakra, hegyi ösvényekre, a természetbe ahova semmilyen más járművel nem lehetne.
Aztán egyszer került hozzám egy szobabicikli és örültem, hogy majd télen se fogok ellustulni, nem kell tavasszal újra kezdeni megint 10-20 km-es kezdő távokról az erősödést.
Ennek a további részéről elég azt tudni, hogy kb 5 perc próba tekerés után már nem ment tovább, lelkileg nem tudtam elviselni, hogy ott egy helyben izzadjak tovább. Még a megszokott kellemes menetszél hiánya is nagyon kínzó tud lenni olyankor és még többször meg is ismételjem, a dolgot? Hát nem, szobában, nem valódi, műbiciklin nem lehet. Legalább is hatalmas mazochista önuralom kell hozzá, hogy valakinek ez így sikerüljön.
Egyetlen működő módja van, valódi bringán annyit kell menni rendszeresen ami jólesik és nem jelent nagy terhet. Aztán egyre lehet emelni ezt a távot anélkül, hogy a legkevésbé is megerőltető lenne. Sőt a végén már hiányozni fog az egyre intenzívebb mozgás és szinte kínzó érzés lesz ha nem jut ki az ember egy jó tekerésre a kellemes menetszélben haladva a gyönyörű tájakra.
.
Persze tudom, itt nem a bringázás öröméért akarja nyomni a kérdező, hanem nála az egyetlen cél a fogyás miatti sport, amiről azt mondja az ember, "semmi különbség nincs, ha a szobában nyomod vagy kint a természetben".
De van, méghozzá óriási!
Szerintem a sporthoz is kell valami ösztönzés, ami nem feltétlenül arról szól, hogy izmosodni vagy fogyni szeretnék, hanem valami ami közben szinte folyamatos gyönyört ad, olyant mint amikor az ember kint teker a természetben.
Ott még meg van az az ösztönző erő, miután letekertem 20-40 km-t, hogy még haza is kell érnem. Persze olyankor sem szabad feladni, legfeljebb kicsit pihenni, sok folyadékot inni és lazán tovább tekerni akár kímélő módban is, amíg haza nem érünk. Annyi erővel mondhatnám menet közben, hogy elfáradtam és feldobhatnám a bringát egy távolsági busz csomagterébe (nem tudom tényleg szállítják-e a buszon) és ellustulva haza vitetném magam.
.
Szóval a lényeg, szerintem szobabringán nem sikerülhetett tartósan leadni a súlyból. Oda kitartó rendszeres testmozgás kell ami örömből (nem kényszerből) ered. Életmód és gyökeres étrend változásra van szükség hozzá.
Amit beviszünk kalóriát, azt rendszeresen le kell adni intenzív testmozgással. Az étel minőségi összetételét kell megváltoztatni a koleszterinben és szénhidrátokban dús élelmiszer félékről a fehérje források felé, ami elegendő rendszeres és kellemes testmozgás mellett biztosítani foga a tartós testsúly kontroll lehetőségét.
Sokan álmodoznak, egy kicsit szoba biciklizem és le fogok fogyni akkor is ha eszem mellette amit megkívánok, a tekeréstől még jobban kiéhezve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!