Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Magyarországon van értelme az...

Magyarországon van értelme az országúti kerékpárnak, vagy sokkal inkább a gravel a mi "országútink"?

Figyelt kérdés

Eddig MTB-vel jártam az országot. Sok helyen voltam, kis és nagy tavakat körbekerültem többször is, illetve sokszor voltam úton is, ahol azért éreztem, hogy a monti nem a leghatékonyabb, főleg nagyobb távokra.

Azonban a sok fagyökér által felvert bicikliúton, a nem megfelelően karbantartott kátyús utakon nem igazán érzem légtjogosultságát a vékony gumis országútiknak, konkrétan inkább szenvedés mind a biciklisnek, mind a biciklinek és habár úton voltam, ahol elméletben legalábbis az országúti a király, sokszor volt olyan érzésem, hogy azért jó, hogy itt, és ott montival voltam, mert szétvitte volna a csuklóm, meg a felnit.

Úgy gondolom, hogy a gravel egy amolyan "szükséges rossz", legalábbis nálunk. Amíg Svájcban azért veszik az emberek, hogy letérjenek néha az útról, addig szerintem itt, mint "országúti" szélsőségnek felel meg jobban, mert maga az országúti ilyen útviszonyok között inkább kínzás.

Ez a kérdés nem Magyarország utálat, se nem gravel kategória istenítése... egyszerűen csak így érzem.

Hogy látjátok, van Magyarországon értelme országútit tartani, vagy a magyarok országútija a gravel?

dec. 14. 17:33
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
63%

És ehhez mit szólnál?

https://www.youtube.com/watch?v=vmRse0iqzZ4

Szerintem a kátyús magyar utakra inkább ilyen való.

dec. 15. 21:05
 12/22 anonim ***** válasza:
82%
Én outiztam hobbi szinten, nagyon szerettem, viszont korlátozottak vele az útvonal lehetőségek. Párommal szeretünk új útvonalakat felfedezni, neki gravelje van. Nem egyszer fordult elő hogy miattam nem mentünk arra amerre szerettünk volna. Így végül én is vettem egy gravelt, és imádom, aszfalton abszolút hozza az amatőr outi érzést, de nem kapok hülyét a szar minőségű utaktól sem, és egy kis könnyű terep is belefér, bár arra nem túl kényelmes. Persze gravelből is van olyan ami inkább terepre van, meg ami inkább az outi felé húz, nekem az utóbbi van. 10e km-t tekertem le az évben, a nagy részét vele, tényleg szinte mindent megoldottunk együtt. :) Szegény outi azóta a padláson porosodik, eladni még nem volt szívem. :/
dec. 16. 07:29
 13/22 anonim ***** válasza:
0%
Ugye, hogy mennyivel több értelme van a vastagkerekű bringának.
dec. 16. 09:44
 14/22 A kérdező kommentje:

Tegnap pl eltekertem Nyíregyházáról Bocskaikertig, de mivel a 4-esről ki vannak tiltva a bringások (mondjuk amilyen veszélyes, ezt támogatom is), ezért mindenféle szar úton voltam kénytelen menni, úgyhogy megerősített abban, hogy igen, nekem nem való az országúti.

Ettől függetlenül látom az országúti értelmét annak, aki kizárólag kijelölt útvonalakon akar menni, ahol TUTIRA jó az út egy országútihoz, de annak aki szeret felfedezni, meg nem akar nagyon lemondani a sebességről, de közben a random utakról sem, annak nem ajánlom az országútit.

Ők mondjuk csapatják gravel bringával is ott, ahova én legalábbis inkább montival mennék :D de kedvcsinálónak jó.

https://www.youtube.com/watch?v=Fwj3n0GA_w8

dec. 16. 18:03
 15/22 kutyafule4 ***** válasza:
55%
Saját magadat szopatnád az oútival. Courier-ral járok városban, slick gumikkal és 1-2szer elvittem túrázni is, de nagyon meg kell nézni, hogy hol mész. Déli-Szentendre távon össze is szedtem egy tüskét. Arra a gumira ha csúnyán néz valaki, akkor már lyukad.
dec. 17. 11:06
 16/22 kutyafule4 ***** válasza:
Félreértés ne essék, városban imádom, de túrázni valami gravelt vennék, erdőbe meg montit. #13-as ne is erőlködj...
dec. 17. 11:08
 17/22 anonim ***** válasza:
53%
Az hogy mennyire lyukad a gumi minőségén múlik, nem a szélességén. :)
dec. 17. 11:09
 18/22 kutyafule4 ***** válasza:
59%
#17 ugyanolyan minőségű montikülsőm röhögve ledobta volna magáról a királydinnye tüskéjét.
dec. 17. 16:33
 19/22 anonim ***** válasza:
53%
Itt nem csak arról van szó, hogy mennyire könnyen lyukad ki a gumi. Jelentősen befolyásolja a teljesítményt az is, hogy mennyi energiát kell fordítanod az útegyenetlenségek saját testtel történő kimozgására. A komfortról vagy élményfaktorról inkább ne is beszéljünk.
dec. 17. 16:46
 20/22 MGéza ***** válasza:
100%
Aszfalton akarsz tekerni, esetleg csak némi rossz burkolatú út csúszik be? Akkor nem kell gravel és fölöslege az országúti. A két kategória között van átfeddés de a dolog nem úgy működik hogy a gravel az országúti, mert koskormány van rajta. Nem, erősebb a váz felépítés amitől kicsit nehezebb, magasabban van a hajtóműve elhelyezve hogy az erdei utakon, ilyesmin ne érjel le a kerékpár közepe, ettől viszont magasabbra kerül a súlypontja, amitől meg nem olyan stabil országúton. Szóval az szerint kell választani, hogy mire akarod használni. A gravel nem országúti, csak hasonlít rá. Van, akinek kvázi az.
dec. 17. 18:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!