Hogyan tudtátok legyőzni a félelmeteket a városban való biciklizéstől?
Akinek evidens, hogy csak megy és teker az kérem ne válaszoljon. Nekem azok tanácsára van szükségem akikben volt félelem.
Én egy kis faluból származom. Ott szerettem biciklizni, de a legtöbbször járdán mentem és ha útra kellett lemenjek akkor sem kifejezetten volt forgalom.
Mikor felköltöztem Pestre, tudtam hogy soha nem kerül elő a bicikli, mert bár vannak bringasávok, én nem vagyok egy gyorsan hajtó típus és félnék attól, hogy beszólnak a csiga-tempómra.
Úton meg nincs az az isten, hogy valaha merjek fővárosi forgalomba bringázni.
Viszont most el fogok költözni. Egy kisebb városkába fogok menni, ahol tudtommal nincs biciklis sáv. A járdán menni illetlenség? Zavarja a járókelőket? Úton hogy lehet megszokni, hogy esetleg forgalom mellett megyünk?
Tele vagyok félelemmel, de mivel kisváros ezért a tömegközlekedés nem a legjobb, muszáj lenne biciklizni. És valamilyen szinten hiányzik is.
Ti hogy győztétek le a félelmetek?
Fuhh, hát én is nagyon féltem itt Budapesten tekerni, nagyon sokáis e-miatt nem is jártam birngával. Aztán végül beszereztem egyet. Az akkori párom birngázott, egy jó darabig csak vele mertem menni, nagyon féltem egyedül. Aztán egyszer elege lett, és a belváros közepén ő még áthúzott egy sárgán, én már nem tudtam átmenni, és ott hagyott a francba, hogy mnost már oldjam meg egyedül. :D Abban a pillanatban nagyon mérges voltam rá, félreélltam, felhívtam, ott ordibáltam vele dühömben. :D De aztán kénytelen voltam tovább menni, be kellett jutni a melóba valahogy... Utólag belátom hogy erre szükség volt, azóta merek egyedül birngázni. :)
Nagyon sokáig azért beszari voltam még, ha kicsit is necces volt a szitu félreálltam, toltam, a balkanyarokat nem egyből vettem be, hanem ilyen "szögeltesen". Fontos, hogy ne húzódj le teljesen az út szélére, mert ott kátyús, minden szemét oda gyűlik, illetve csak magadra hűzod az autókat. Ha beljebb mész és csak sávváltással tudnak előzni, akkor kisebb eséllyel fognak kicentizni és elsodorni. Nagyon fontos még, hogy vigyázz a nyíló kocsijatókkal! Ha autók parkolnak a jobb oldaladon mindgi tarts egy ajtónyi távolságot, akkor is ha ezzel feltartod magad mögött a forgalmat. Piros lámpánál mindig menj be az utók elé (álló kocsisort jobbról is előzhetsz), hogy lássanak.
Egyébként a kerékpáros klubnak van egy a remek kiadványa, nagyon-nagyon hasznos. Nem csak az ide vonatkozó KRESZ van benne, de hasznos gyakorlati tanácsok is. Én ezt kb elölről-hátulról megtanultam mielőtt binrgára ültem. :) Itt le tudod tölteni pdf-ben: [link]
Nem olvastam végig a válaszokat, de a legfontosabb, hogy te sokkal elöbbre legyél fejben a kocsisok és motorosok elött. Tehát helyettük gondolkodj előre, mert hiába kisebb város úgy elmeszelnek, mint a szar! Ha te nem figyelsz helyettük. Elsőbbséget ne várj, mivel te vagy a kisebb kutya így az erősebb "bszik" alapon a kocsisok szarba se vesznek, hogy te bicajjal közlekedsz. Úgy mennek el melletted 10-20 cm-re, hogy ők szerintem a kocsiban nem is érzékelik, hogy ez már életveszélyes rád nézve. A 1.5 métert 100-ből, ha 2-3 sofőr adja meg neked, pedig ennyi lenne az előírt távolság, ha előz. Ha netán szemből jön kocsi, akkor is elerölteti melletted magát, úgy hogy letol az út szélére, hisz ő az erősebb kutya!
45 évem alatt rengetegszer akartak elütni és 2-szer sikerült is nekik, de az összes rajtam múlt, hogy nem ütöttek el mert figyeltem helyettük és, amikor elütöttek, akkor is felugrottam a motorháztetőre, mert bár rám nézett a hölgyemény a kereszteződésben és nekem volt elsőbbségem ő mégis úgy döntött, hogy belém jön, mert miért ne?
A másik, pedig egy tanulóvezető volt, aki mellett oktató volt ! Mink volt ott az oktató, ha nem figyel?
Szerencsére nem lett bajom egyik esetnél sem, de a várossal úgy vagyok csak érjek el a bicós utig, de ott meg annyi a hülye közlekedés tudatlan bicajos, hogy az sem jobb :D
Sehogy, semmi pénzért nem mennék forgalomba itt. Totál életveszély.
Kocsiajtót rádnyitják az idióták, az elég gyakori. Ismerősömmel is ez történt, el is tört a karja - ez még a szerencsésebb kimenetel, de ha meghalsz még az is jobb mint pl. életed hátralevő részére nyomoréknak lenni.
Szóval, soha soha, no thanks.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!