Most komolyan ne vegyek mountain bikeot csak mert "nem városra tálálták ki"?
Világ életemben montim volt, a jelenlegi több mint 10 éves, úgy döntöttem lecserélem egy teleszkópos (a mostanin az sincs), új montira. Erre a boltban kikérdezett az eladó mire használnám, mennyit meg ilyenek és közölte hogy a mtb nem erre való ő városi biciklit ajánl.
Há bazze.
Alapból nem tetszenek a városi, trekking meg hasonló biciklik. Mindig montis voltam. Ez tetszik. Meg mi az hogy nem erre való? Persze tudom kifejezetten mire való egy-egy fajta kerékpár de ez olyan mint az autó... aki csak városban használja annak pici, keveset fogyasztó, lehetőleg elektromos stb stb kis akármit ajánlanának. Ettől még ha az nem tetszik valakinek, ha minden nap undorral ülne bele/fel rá akkor mi értelme az egésznek? Semmi.
Igen, ez igaz. Annak idején én is majdnem elcsábultam (1991-92 körül), csak azért nem lett montim, mert nem sokkal előtte vettem egy városi ("félversenynek is szokták nevezni, de ilyen tulajdonképpen nincs) bicajt. 7 sebességes láncváltó, vékony kerekek, gyors, viszonylag könnyű, de mindennel felszerelt darab volt, sajnáltam lecserélni, meg hát, pénzem sem lett volna másik kerékpárra. A páromnak akkor egy klasszik országútija volt, nos, ő vett helyette egy montit, (részletfizetéssel, mert ha jól rémlik, 30 ezer körül volt az ára...) Nem mondom, hogy megbánta, mert dimbes-dombos, enyhébb terepen ő volt a nyerő, aszfalton viszont én köröztem le.
Szóval, nyilván minden típusnak megvan az előnye és hátránya, azt kell mérlegelni, mire használnánk. Én "aszfaltos" vagyok, úgyhogy maradtam azóta is ennél a típusnál (városi és trekking), de ha járnék terepezni, akkor lehet hogy lenne egy montim is arra a célra. Bevásárolni meg munkába viszont nem azzal járkálnék. :)
Az nem jutott eszedbe, hogy az eladó pusztán csak neked akart jót? Sokan azt sem tudják mi az a montenbájk, de egyből azt kérik, mert az a menő. Valamikor a 90-es években kezdődött ez, amikor elárasztották a hipermarketek polcait a montinak csúfolt szemétkupacok, mert ugye menő volt a széles bütykös kerék meg a vastagabb váz. Nem is nagyon volt más, persze a profi, sok százezres gépeket leszámítva.
Ma már sokkal többféle bicaj létezik és az eladó azért méri fel a használati szokásaidat, mert hátha tud olyat ajánlani, ami jobbam megfelel a céljaidnak.
Városba mtb-t venni tényleg nagy tulokság: a terepmintás gumival és a hegyi emelkedőkre optimalizált áttétellel az aszfalton csak szenvedni lehet, ráadásul az első esőben csurom víz leszel és azt felejtsd el, hogy az utólagos sárvédők érnek valamit.
De, akkor is volt más típus, azokat a mostanra már retro vagy vintage példányokat máig látni és működőképesek is.
Pl. ilyen volt az, amit én vettem (1991-ben 12 ezer ft-ért) és írtam, hogy "félversenynek" is szokták nevezni.
Itt is "városi-országútinak" írják.:
33:
91-ben a minimálbérhez és az átlagbérhez viszonyítva ez a bringa olyan, mint ma egy közel félmilliós. Olyan 2000 körül kaptál 12 ezerért áruházi MTB-ot, egyébként meg a tipikus kur.vanehéz "falubájkok" voltak, amikhez képest az áruháti "mountain bike" is nagy előrelépés volt. Amit linkelsz azt akkoriban csak a tehetősebbek tudták megvenni, főleg hogy nem csak arányaiban volt drága, de elég nagy gazdasági problémák voltak akkor itt, a mostaninál jóval nagyobbak.
Megrögzött montis vagyok én is, egy 26” dirt/street bringát wenson dirt/street 4.0 használok budapesten és imádom, Rákosfalva -> Gellérthegy napi szinten 45 perc alatt, mégcsak nem is sima aszfalt gumikkal, hanem jó rücskössel, mert azt szeretem ha van hangja az aszfalton, mikor olyan mintha egy darázsraj üldözne :D, de pl egy 29” mtb-t túlzásnak tartanék városba.
De szerintem tekerjen mindenki azt amin jólérzi magát, egy haverom pl egy csepel turát 1973 as gyártásút hajt svájci sapkában :D a lényeg, hogy bringázz sokat és élvezd!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!