Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Nem lakott kerékpárutakon...

Nem lakott kerékpárutakon szoktak köszönni egymásnak a kerékpárosok?

Figyelt kérdés
Pl. Fertő-tó, Velencei-tó, Tisza-tó
2022. jan. 9. 14:06
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%

4-es! Érdekes, itt mást mutatnak a kutatások!

[link]

"Wissenschaftliche Studien belegen eindeutig Schutzwirkung des Fahrradhelms"

Tudományos kutatások egyértelműen bizonyítják a sisak védő hatását.

2022. jan. 10. 12:15
 12/32 anonim ***** válasza:
86%

Itt a vonatkozó bekezdés fordítása:

"Nagyobb kockázatot jelent a sisak?

Az úgynevezett kockázatkompenzációs hipotézis (Risk Homeostasis Theory) szintén a kerékpáros sisak ellen szól. E hipotézis szerint a bukósisak viselése által okozott fokozott biztonságérzet a kerékpárosok kockázatosabb viselkedéséhez vezet. Ennek következtében megnőne a balesetek kockázata. A BASt tanulmánya szerint a bukósisakot viselők pozitívan viszonyulnak a nagy sebességű kerékpározáshoz, mivel a (verseny)kerékpárosok nagy arányban tartoznak ebbe a csoportba. Ugyanakkor a sisakot nem viselőkhöz képest gyakrabban állítják, hogy ők maguk is a közlekedési szabályoknak megfelelően viselkednek.

Egy svéd, finn és ausztrál kutatók által 2018-ban közzétett szisztematikus összehasonlító tanulmányban 23 tanulmányt elemeztek a kerékpáros sisak viselésével kapcsolatos kockázati magatartásról [6]. Azt mutatja, hogy a kockázatkompenzációs hipotézis 18 tanulmányban nem igazolódott. Három tanulmány vegyes eredményeket szolgáltatott. Mindössze két tanulmány hozott a kockázatkompenzációs hipotézis mellett szóló eredményeket. "Összefoglalva, ez a szisztematikus áttekintés alig vagy egyáltalán nem támasztotta alá azt a hipotézist, hogy a kerékpáros sisak használata összefügg a kockázatos viselkedéssel" - állapította meg a jelentés."

2022. jan. 10. 12:18
 13/32 anonim ***** válasza:
56%
Nem. Igaz, én olyan környékeken tekerek, ami a mainstream, unalmas helyszínekre vágyó kerékpárosoknak nincs ínyére, így nem is nagyon találkozom sporttársakkal.
2022. jan. 10. 13:09
 14/32 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg elég brit tudós szaga van, akkor ennyi erővel a biztonsági övre is rámondhatnák, hogy aki beköti magát nagyobb biztonságban érzi magát és repeszt. :)
2022. jan. 10. 14:20
 15/32 anonim ***** válasza:
100%
Amig kis bringás voltam addig köszöntek,aztán amikor nagy bringás lettem és mezben kezdtem tekerni valahogy eltüntek a köszönős bringások.
2022. jan. 10. 15:17
 16/32 anonim ***** válasza:
70%

Semmi gond azzal, ha valaki nem hord sisakot, de azt mondjuk bevezetném, hogy ha valaki sisak nélkül balesetet szenved, akkor az ellátását ne térítse a TB. Nonszensz, hogy az én adómból vakarják fel a betonról az agyvelejét valakinek, aki arra nem volt képes, hogy egy mozdulattal a fejére pattintsa a bukót. És hagyjuk már ezt a marhaságot, hogy fokozza a biztonságérzetet... persze, bukósisakban simán a pótos IFA elé kanyarodsz holttérből, mert hát mi baj lehet? Aki ezt a baromságot kitalálta, szerintem az életben nem ült bringán.

Itt inkább arról van szó, hogy a sport-céllal kerékpározók körében evidens a fejvédelem, és aki sportol, az nyilván gyorsabban teker, mint a vidéki bácsi a gázpalackkal a csomagtartón fejvédő nélkül, de ebből még nem következik az, hogy bárki óvatosabb lenne attól, mert nincs a fején semmi.

2022. jan. 10. 16:18
 17/32 A kérdező kommentje:

"ha valaki sisak nélkül balesetet szenved, akkor az ellátását ne térítse a TB."

Akkor ne kelljen tb-t fizetni, ha nem kap érte ellátást az ember.

2022. jan. 10. 19:03
 18/32 anonim ***** válasza:
74%
17: no-no! Az autód biztosítója se fizet, ha a saját hanyagságodból kifolyólag okozol balesetet!
2022. jan. 10. 19:06
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

A felsorolt, tavakat megkerülő bringautakon nincs értelme integetni, mert szezonban integetve tekernéd végig a távot. :) Én inkább kis forgalmú utakon intek, ahol viszonylag ritkán találkozok másik bringással.

A sisakról annyit, hogy kell, mindig! Sajnos érintett vagyok egy rosszul végződött balesetben. Nem kívánom, hogy más saját vagy barátja, családtagja kárán tanulja meg, hogy bármikor, bárkivel megtörténhet a baj. Egy pillanat alatt lehet a nyugodt tekerésből tragédia.

Nem csak a halálos balesettől véd. Elég, ha az ember személyisége, értelmi képessége változik, ugrik a munkahely, szétesik a család, stb. Vagy zöldség lesz az ember, és évekig, évtizedekig gondozásra szorul. Sajnos mindegyikre van példám közvetlen ismerősök, családtagok, munkatársak közt (nem mind kerékpáros balesetből eredt).

2022. jan. 10. 19:07
 20/32 anonim ***** válasza:
18: Rossz a példa. Nagyon ellenzem a sisak nélküli tekerést, de az egészség nem egy tárgy, és nem forintosítható. Ha nem voltál bekötve az autódban, akkor is ellátnak. Ha dohányzol, alkoholista vagy, akkor is ellátnak. Aki fizeti a TB-t, az jogosult az ellátásra. Én egyszerűen előírnám a kreszben, hogy kötelező, és be is vasalnám.
2022. jan. 10. 19:34
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!