A gyakorlatban mennyi a különbség az ultegra és a 105-ös shimano szett között? Megéri az ultegra a felárat?
Azt szokták mondani, hogy a 105 nagyjából mindent tud, amit a csúcs groupsetek, csak nehezebb. Felette már a grammokért fizetsz. Hogy ez neked megéri-e vagy sem, az tőled függ. A teljes groupsetek közt nagyjából 200g a különbség.
Egy cikk szerint az Ultegrán helyenként jobb minőségű bevonat van, így valamivel tartósabb.
Szerintem attól függ, mennyire vagy teljesítménycentrikus, és mik az anyagi lehetőségeid, rosszul esik-e kifizetni a drágább szettet. Ha különösebben nem érzed meg a tárcádon, akkor végül is nem szól semmi az Ultegra ellen. Ha ezt a pénzt jobb helyre is el tudnád költeni, és nem problémázol néhány száz grammon, akkor valószínűleg a 105-tel is teljesen elégedett leszel.
Én csak a régi szettekből tudok kiindulni, de gondolom Shimano szett-lépcsőzés gondolkodása ma is hasonló.
Nekem volt régen 105-ös szett, amit az akkori trikolor 600-ra cseréltem (ez ma az Ultegra).
Kisebb súly, nüansznyi szolgáltatási pluszok (fékváltókar egy húzásra több gangot tud átváltani, állítható váltó rugóerő, jobb váltócsapágyazások stb.).
Inkább érzésre van kis minőségi-kényelmi különbség.
Valós objektív különbségeket szerintem csak pro versenyző talál.
Ha most kéne újat vennem és választanom kéne, akkor ha anyagilag nem számít, akkor a kis extrák miatt Ultegra, ha kihasználható valós érték és gazdaságosság lenne a szempont, akkor 105.
Hát én a vázat és egyéb alkatrészeket (pl. kerekek, mint talán leglényegesebb) érintő minőségi különbségeket innen nem tudom felmérni, de ha a későbbi fejlesztésben is gondolkodsz, el lehet tűnődni, hogy csak egy váltószettet akarsz majdan cserélni jobbra, mondjuk 105-öt Ultegrára, vagy szinte minden mást, ha az nem válik be.
:)
Mmmelyiken? És mi van a másikon?
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!