Mennyi kalóriát lehet elégetni 2 óra alatt?
#10!
Megnéztem Straván, hogy melyik tekerésről írtam a 6-os hsz-t.
De ettől függetlenül több dologban tévedsz, mert nagyon téves a megközelítésed.
A 30 km/600 m azt jelenti, hogy max. 15 km-em volt a 600 méter leküzdésére. (Hiszen visszatértem a kiindulő helyemre és vannak sík szakaszok is.)
A 15/600 szint az majdnem két HHH a Dunától.
Dömösről Dobogókő a Lukács-Árkon keresztül szinten 600 méter mászást jelent, de csak 7 km az egész út. Ez a 7 km nekem kb 50 perc és lazítani csak az alsó, aszfaltos szakaszon lehet. A maradék 30-40 percben viszont egy másodpecre sem lehet pihenni. Ha ezen az utolsó 5 km-es szakaszon úgy kalkulász, hogy csak a 7 km/h-s átlagot veszed vigyelembe, akkor 100 kcal/órával fogsz számolni. A valóság viszont inkább 1000 kcal/óra.
(Mielőtt félre értenél: Senki ne számoljon 1000 kcal/órával, mert itt a kezdő bringás kb. 3 percet tud tekerni, aztán leszáll és 2 órán át tolni fogja a bringát.)
Ha Pomáz felől megyek Dobogókőre aszfalton, akkor csak pár perccel vagyok lassabb. Viszont 20 km az út, tehát 20 km/h feletti átlagot megyek.
Tehát kb. ugyanakkora a pulzuson, ugyanakkora szintet gyűrök le ugyanannyi idő alatt.
3x annyi (vagy legalább jelentősen több) energiát fogyasztanék aszfalton, mert ott gyorsabban mentem?
Nem! Nagyon nem. A valóságban a Lukács-árokban valamivel többet fogyasztok mert ott nem tudok beállni egy kényelmes tempóra. A kényelmes tempó itt anaerob küszöb alatti értéket jelent, nem cammogást.
Tehát a fenti 2 órás körömben volt 1 óra mászás. Ebben az egy órában megvolt a 800 kcal. A többi 400 pedig csak összejött valahogy a lejtőkön és síkon.
Referenciának megnéztem az egyik síkon ment (36 km/100 m) körömet: Montival 27.1 km/h-s átlag.
Szerintem ez szerted sem a 300 kcal/órás tempó.
Valter Ati a legutóbbi edzésén 864 kcal/órát fogyasztott, pedig ő nem nehéz, az outija is másfél kg-mal könnyebb a montimnál, normális pulzusmérőt és wattmérőt használ és még gurult is 40 km-t az elején.
Utolsó: Úgy látom, hogy te azért komolyabban veszed a kerékpározást, illetve az elméleti részével is foglalkoztál már, így rád természetesen nem igaz az, hogy csak 300-350 kcal-lal kell számolnod óránként.
Azért írtam ilyen alacsony számot, mert szerintem általánosságban elmondható az, hogy aki nem edzésként éli meg a kerékpározást, az nem nagyon szokott olyan teljesítményt leadni, ami ennél több kcal elégetését indokolná - 100 watt teljesítményél az ember 360 kcal-t éget el, ez mondjuk szélcsendben, síkon kb. minden biciklivel 20 feletti tempó, és nagyon sokan ennél lassabban mennek.
A te példádhoz visszatérve. Akkor most hol tekertél 30km-et 600 méter szinttel, műúton, vagy terepen? Én azt feltételeztem, hogy műúton, ott picit túlzásnak érzem az 1200 kcalt, hegyi kerékpározásnál ez picit tényleg más. :) Amúgy nagyon egyszerű: ha azt írod, hogy abban az 1 órában, amiben másztál kb. 1000 kcal-t égettél el, az annyit jelent, hogy 280 wattot adtál le folyamatosan. Azt én nem tudhatom, hogy ez mennyire reális, de ilyen erőnléttel már simán lehet indulni monti maratonokon, vagy országúti versenyeken, sokkal-sokkal erősebb lehetsz, mint egy átlag hobbi biciklis. Nekem ekörül van az FTP-m, de ha azon kéne mennem 1 órát, a végére tuti meghalnék. :D
Valter Livigno-s edzései is megtévesztők lehetnek, ő azért brutál erős. Most megnéztem én is Strava-n, a súlyozott teljesítménye 257 watt, és ezt több, mint 5 óráig tartotta 65 kiló mellé. Egy átlag ember ennek a felétől is nagyon messze áll. :D
#12!
Vegyes bringázás volt, többnyire aszfalton másztam.
Gyakorlatilag ugyanazt mondjuk. Kb. köszönő viszonyban sincs a kezdő, a haladóval, a haladó a dobogóssal és a dobogós a nemzetközi szinttel...
Volt olyan elhízott ismerősöm, aki elkezdett bringázni. Aztán megláttam, hogy mit ért bringázás alatt. Gyakorlatilag a sétát váltotta ki és csodálkozott, hogy nem fogyott semmit sem. Ha ehhez még hozzá jön egy fals, túlzott kcal érték, akkor garantált a kudarc.
Reális a 100 és az 1000 kcal/óra is, mert síkon is lehet lépésben bringázni és 10-20%-os emelkedőn is lehet nyomulni. Edzettség nélkül viszont nem tartható hosszú ideig a 7-800 kcal/óra körüli érték. Nem is igazán szoktam erre figyelni. Ha fáradtan indulok el és nem akarok sokat menni, általában egy óra tekerés után megjön a kedvem és kimennék a világból is. Éppen emiatt lehet fogyni bringázással. Teremben nincs meg az a változatosság, az a szabadság, amit még 2-3 óra mozgásra sarkallna. Képtelen lennék pluszban futni 1-2 órát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!