10km futva(1 óra kb), és ugyanez a 10km gyors gyalogolva (2 óra kb) lehetséges, hogy ugyanannyi kalóriát éget el?
Igen. Egységnyi idő alatt kevesebbet, viszont gyalogolva hosszabb időn keresztül.
Évekkel ezelőtt láttam erről egy filmet. Mindenféle kütyükkel felszerelve teljesítette ugyan azt a távot nagy iramban, közepesben, kocogva, gyalogolva 1-1 ember. Ott is ez lett a végeredmény.
Nem.Mert van egy zsírégető pulzustartományod.
Ha ez magasabb,akkor a szervezetednek nincs ideje bontogatni a zsírt,hanem a szénhidrátokhoz,majd az izmokhoz fog nyúlni energiaforrásként.
.Ha alacsonyabb,akkor meg kevesebb zsirt égetsz el.
Mert gondolom a calóriaégetés neked ebből a szempontból lenne fontos..Ugye nem mindegy,hogy izomvesztéssel,vagy zsirvesztéssel zárult a projekt.
A zsírégető pulzustartomány életkor függő
Ezért ugyanakkora táv lefutása,vagy lesétálása nem ugyanazt az eredményt fogja produkálni.
1 válaszoló, meg tudnád mondaninesetleg a film címét? Nagyon érdekelne.
2 válaszoló: úgy hallottam a nagyon intenzív futás, már az izmot is bontja, az aerob mozgásokat javasolják zsírégetésre. Vagyis az intenzív gyaloglás/kocogás, pont hogy jobban égeti ezekszerint a zsírt, nem?
Azt kérdezted,hogy ugyanaz e,ha lefutsz 10km-t,vagy ha lesétálod..
Ha elolvastad,amit irtam,akkor benne van,nem?
Azt irtam,hogy nem ugyanaz a végeredmény egy táv lefutása,illetve lesétálása esetén,és hogy miért nem.
Nem.Nem ugyanannyi lesz.Egyébként szépen szemléltethető ugyanez egy gépjárműnél is.Ugyanakkora táv esetén nem ugyanannyi az energiafelhasználás,ha 60 as tempóval teszed meg,vagy 110km/h val.De jó is lenne tankolás szempontjából!!:)
Egy 70 kg testtömegű személy 10 km/h tempónál 600 kcal-t, 12 km/h futás során kb. 800 kilokalóriát,azaz 666kcal -t éget tiz kilométer lefutása után.
Tehát a futás során valamivel többet.
Hajszálpontosan pedig az anyagcseresebesség is beleszámít.
Ez viszont nem azt jelenti,hogy a futás hatékonyabb zsírégető lenne,amit már megbeszéltünk..
Mert a HIIT ugyan magasabb tartomány,de csak rövid ideig.Majd ezt követi a kevésbé intenzív szakasz,majd megint intenzív és így tovább.Egységnyi idő alatt nagyobb zsirvesztést lehet elérni.Igaz,hogy edzés közben kevesebbet,viszont főleg az utóégető hatása miatt többet.Azaz elfelejtetted már,és az ágyban olvasol,közben égeted a kalóriákat.
Azért óvatosan vele.Nem tudsz annyiszor így edzeni,mint normál,sima kocogással.Elég megterhelő ,főleg ha mást is sportolsz.Tervezetten kell beépíteni az edzésbe.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!