Milyen fajtájú biciklit vennétek a helyemben?
Egy új bicikli vásárlása előtt állok. A rendelkezésre álló keret 100ezer Ft. Nem konkrét biciklit keresek, hanem inkább azt, hogy milyen fajtájú biciklit ajánlanátok azok alapján, ahogyan most szoktam közlekedni (illetve ahogyan a későbbiekben szeretnék).
A terep amin közlekedni szoktam:
- az esetek nagy részében rossz minőségű (kátyús, dobálós!) bicikliút
- kisebb részben kemény és jó minőségű aszfalt
- néha (havonta párszor) keményebb, de poros földút, max 1-5 km-en át
- (!) sokszor padkázni kell, ahova fel kell rántanom (ne legyen túl nehéz), de ha nem sikerül (vagy csak nekimenve, lassan tudok felmenni rá) akkor se legyen baja a biciklinek/keréknek
- illetve a padkáról lejönni is kell, ahol a hátulja odacsapódik szinte mindig, ettől se legyen baja
Relatíve picit gyorsabban szoktam (és szeretnék) közlekedni az átlag "nézelődős családi biciklisekhez" képest, ezt szeretném amennyire csak lehet kevés energiabefektetéssel megtenni.
Elektromos bicikli az kizárva.
Cross-trekking. De 100k-ból max valami dechatlonos jön ki, ami értelmes. Egy rendes cross bicikli ma már simán 180-200k. A decathlonossal sincs amúgy baj, teljesen vállalható, csak nem az a minőség, mint egy 200k-s Kellys Cliff pl.
Montit én nem vennék ilyen felhasználásra, azzal lassú leszel és felesleges is erre. Monti sziklás ösvényekre való, nem földutakra.
#7 Egyrészt: olyan helyen lakom ahol nincs közvetlen csatlakozás az útra, tehát ott van minimum 4 padka fel-le amit nem tudok kikerülni, ráadásul egyik szakaszon nem is lehet az úton menni mert rettenetes minőségű, kénytelen vagyok járdázni. (Nem, nem zavarom a gyalogosokat meg lehet nyugodni, erre különösen figyelek.) + sokszor kell mennem házhoz helyekre, ahhoz pedig nyilván fel kell menni a padkára, hogy be tudjak menni az adott házhoz.
Másrészt: délután, estefelé szeretek kijárkálni, ilyenkor nyomni neki a kis utcákban, levezetni a napi stresszt. És van olyan helyzet is, hogy padkára is fel kell rántani, vagy épp egy bukkanóra (mert ez régebbi macskaköves kicsi bukkanó).
De a bicikliút ahol szoktam menni, az kb felér azzal, hogy minden egyes útkereszteződésnél van egy közel padka méretű kátyú, amit nem lehet kikerülni.
#5 néztem ezt a Decathlonost, de ennek csak egy váltója van. Ez nem okoz gondot? Nekem mindig is olyan biciklim volt, aminek elől volt 3as váltója, illetve 7es hátul. Ezekből legtöbbször 3asban használom az elsőt, sík terepen hátsó 5/6/7 fokozatokban. (Néha, ha gyorsan megyek, kevésnek érzem a 3as első 7es hátsót, túl sokat kell tekerni hozzá.) Legnagyobb emelkedőknél, ahol szoktam menni ritkán (tábla szerint 10%-os emelkedő) 2es az első, és 1es a hátsó. 1es elsőt soha nem szoktam használni.
Bocsi ha kicsit érthetetlen volt, nem értek annyira hozzá. Jelenleg egy nehezebb Trekking biciklim van, ezt szeretném leváltani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!