Pulzuskérdés. Mit a teendő?
Előszöris bocsi hogy a kerékpározásba teszem, de futásról lesz szó. A kerékpározás is pulzusgyilkos sport, úgyhogy biztosan tudtok választ adni, illetve itt a legnormálisabbak a válaszadók.
Röviden: elég régóta szoktam futni. Nem tartom magamat "futónak", hétvégenként elmegyek a természetbe futni 5-10 km-t, ennyi. Nem érdekel a tempó, csak gyönyörködöm a tájban és élvezem a magányt. Pár napja vettem egy Garmin órát és elmentem letesztelni. Beálltam a szokásos 6:45-ös tempómra, és egy perc után rezegni kezdett, hogy max. pulzuson vagyok. Ez most mi az isten lehet? Eddig max. pulzuson futottam két órákat??? Nem szeretném túlterhelni a szívemet, szerintetek mit kéne tennem, hogy lemenjen mondjuk 130-140-re?
A nyugalmi pulzusom 55-65 között van, szóval azzal nincsen gond.
50/N
ja kaja is rohadt fontos hogy lassan felszívóvót eszel esetleg vagy joghurtok és egyébb kencék ami paskolgatja a vércukorszintet-finomított cukrok nem jók nagyon
zabpehely durumtészta
barnarizs pároltzöldség
és pulyka csirke
ezek azért általánosságok mert nagyjából minden sportra érvényesek
"hüvelyesek"fogyasztása minden módon;))-párolt zöldségek a husok tészta(durum)/és vagy rízs mellé
magvak diákcsemege az aranyközépút-tartalmaz mazsolát ami pl lugosít-de elvileg kis mennyiségben a citrom is lugosít(szóval az olajos magvak is fontosak)
krumpli még esetleg-durum és barnarízs és zabpehely lassú fokozaton adagolja
az energiát nem dobja fel a vércukrot és hosszan tartanak(ilyen szénhidrátok)
"A tapasztalat: 170-en még elvagyok, de azért lihegek, beszélni már nem komfortos."
Jó vicc, akkor az a valóságban olyan 130 lehet hasraütésre.
"Jó vicc, akkor az a valóságban olyan 130 lehet hasraütésre."
Ez ennél sokkal összetettebb.
Régen mértem én is 180 feletti átlagot az egyik verseny első 2 órájában. A vicc az, hogy direkt elhatároztam, hogy nem ügyelek a pulzusomra, de annyira komfortosan éreztem magam, hogy rá sem néztem az órámra. (Biztosan jól mért.) Másnap, amikor letöltöttem, akkor vettem észre, hogy "kicsi" erősebben kezdtem a tervezettnél.
Elvben 172-174 körül volt akkoriban az anaerob küszöböm, a Sportkórházban pedig 165-re mérték. Tehát minden elmélet szerint 5 percet sem kellett volna bírnom.
35:
Szerintem sem ilyen egyszerű. Van egy srac, tavaly ugyanúgy 1:30-31 közötti félmaratont futott, nálam pár évvel idősebb. Mindketten pontos, mellkaspánti mérővel futottunk. Ő 180-as átlagpulzussal, én 155-el toltam le ugynazt, és hidd el, én is ugyanúgy készen voltam a végére, mindent beleadtm, de nem jött össze az 1:30 alatti idő. Feltételezem, hogy míg én 120-130-as pulzussal kocogva megerőltetés nélkül tudnék dumálni, neki ugyanez 150 körül lehet.
Mert több tényezős a dolog, egyrészt genetika, eltérő, alapból kinek hol vannak küszöbei, és milyen függvény alapján változik a puzlusa, másrészt aki sokat fut alacsony pulzustartományban, annak nem csak tágulhat, de egy idő után ha gyorsító edzést nem csinál, lejjebb is tolódhatnak a pulzustartományai, ami annyira már nem pozitív. Az ellenkezője meg kevés alapozó könnyű futást csinál, de sok intenzívet, az ha nem sérül le, annak minden feljebb kerülhet.
"Jó vicc, akkor az a valóságban olyan 130 lehet hasraütésre."
Én is úgy gondolom, hogy ott kéne lennie, de az óra szerint 170.
A 130 nálam egy gyors séta mondjuk 5-6 km/óra, de amint futólépésbe lendülök, már ugrik fölfelé.
Sajnos ma nem tudtam tesztelni sík terepen, mert elaludtam. Eddig csak terepen futottam órával és anélkül is, lehet hogy ezek az értékek így nem mérvadók. Lehet hogy síkon simán be tudok állni a 6:45-re mondjuk egy 150-es pulzussal, ami már jobb lenne. Tényleg nem tudom, de amint tehetem kipróbálom.
Amúgy 2005 óta futok, persze nem folyamatosan, volt több hónap és év kihagyásom is, a kezdeteknél egy decathlonos ötezer forintos órám volt mellkaspánttal, és hát azzal is voltak érdekes méréseim (200 körül!!!) akkor 34-35 voltam. Aztán annyira idegesített ez is, hogy hagytam a fenébe a mellkaspántot, aztán valahol el is veszítettem az órát.
Azért, mert sosem foglalkoztam azzal hogy növeljem a teljesítményemet, vagy versenyezzek, még ennyi év futás után is edzetlen lehet a szívem?
Amúgy nem a teljesítménynövelés a cél most sem, csak nem szeretnék az út szélén maradni egy szívinfartkussal, mert túlhajtottam magam. Az alacsonyabb pulzust pedig azért kéne elérnem, mert ott ég a zsír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!