Pulzuskérdés. Mit a teendő?
Előszöris bocsi hogy a kerékpározásba teszem, de futásról lesz szó. A kerékpározás is pulzusgyilkos sport, úgyhogy biztosan tudtok választ adni, illetve itt a legnormálisabbak a válaszadók.
Röviden: elég régóta szoktam futni. Nem tartom magamat "futónak", hétvégenként elmegyek a természetbe futni 5-10 km-t, ennyi. Nem érdekel a tempó, csak gyönyörködöm a tájban és élvezem a magányt. Pár napja vettem egy Garmin órát és elmentem letesztelni. Beálltam a szokásos 6:45-ös tempómra, és egy perc után rezegni kezdett, hogy max. pulzuson vagyok. Ez most mi az isten lehet? Eddig max. pulzuson futottam két órákat??? Nem szeretném túlterhelni a szívemet, szerintetek mit kéne tennem, hogy lemenjen mondjuk 130-140-re?
A nyugalmi pulzusom 55-65 között van, szóval azzal nincsen gond.
50/N
Nyugodtan belesétálhatsz.
Ha sprintelsz, akkor az egy másik pulzustartomány.
Utánaolvasgattam ennek a cadence lock-nak. Megnéztem az applikációban a szívritmus grafikont és a lépésszám grafikont, egymásra helyeztem, de nem tudom eldönteni, hogy ez most cadence lock vagy nem. Nem 100%-os az egyezés, de nagyon közeli. A Garmin fórumra valaki feltette az övét, azzal próbáltam összevetni, de a fene se tudja. :D Mindenhol a mellkaspántot ajánlják, lehet hogy az lesz belőle.
Mindenesetre tesztelem még az órát, eddig kétszer használtam edzésre. De elmegyek azért kardiológiai szűrésre is.
17:
Onnan tudod, hogy nem cadence lock, hogy ha végig igyekszel egyenletes tempót tartani, akkor a cadence helyből konstans indul és marad végig, a pulzus meg emelkedni fog legalább az első km-eken míg rendesen bemelegedsz, ha meg amúgy túl magas puzlussal futsz, a végig emelkedni fog, mert a véredben növekszik a laktát szint, az izmaidban halmozódik a tejsav, a szervezetednek egyre jobbna kompenzálnia kell, hogy tartni tudd a tempót.
De hogy mennyire mások vagyunk, és mennyire nem működik a max. pulzus képlet, én ma, mellkaspánti mérővel a következő felmérést csináltam 34 évesen, tehát képlet szerint nekem 186-nak kellene lennie a maxnak:
Bemelegítő kocogas, futóiskola, repülők után 5 perc gyors, 1 perc pihenő kocogás, ezek ismétlése, a gyorsakat 130, 140, 150, 160 és végül 170-es puzlusokkal. A 130 nálam már gyorsabb mint a lassú kocogás, 4:50-5:00 körüli volt. 140-nél már lihegtem, 4:30-4:40 körüli. 150-nél 4:15 körül futottam. 160-nál kicsit benéztem 4-esek alá. Aztán jött a 170, és barmennyire próbálkoztam, nem tudtam elérni, 167-169 körülig ment maximum, és így 3:45 körüli tempóban futottam. Utána még letoltam 3 darab 160-ast már 4:09 körül ment csak, majd újabb próbálkozás a 170 elérésére, csak 167-ig jutottam. Amúgy mértem már 180 felett, sőt egyszer 190 felett is de kicsit más módszerrel, és nem reggel, hanem délután, meg melegebb időben.
18: igen, már azon gondolkodtam behajítom ezt a szart egy szakadékba, de túl sokba került. :D Vettem magamnak drága pénzért egy stresszforrást.
19: abból amit leírtál, te jó gyors vagy, és úgy megy fel a pulzusod, én viszont öregasszonyosan csoszogok, még egy nyugdíjas nordic walking csapat is leelőzött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!