Pulzuskérdés. Mit a teendő?
Előszöris bocsi hogy a kerékpározásba teszem, de futásról lesz szó. A kerékpározás is pulzusgyilkos sport, úgyhogy biztosan tudtok választ adni, illetve itt a legnormálisabbak a válaszadók.
Röviden: elég régóta szoktam futni. Nem tartom magamat "futónak", hétvégenként elmegyek a természetbe futni 5-10 km-t, ennyi. Nem érdekel a tempó, csak gyönyörködöm a tájban és élvezem a magányt. Pár napja vettem egy Garmin órát és elmentem letesztelni. Beálltam a szokásos 6:45-ös tempómra, és egy perc után rezegni kezdett, hogy max. pulzuson vagyok. Ez most mi az isten lehet? Eddig max. pulzuson futottam két órákat??? Nem szeretném túlterhelni a szívemet, szerintetek mit kéne tennem, hogy lemenjen mondjuk 130-140-re?
A nyugalmi pulzusom 55-65 között van, szóval azzal nincsen gond.
50/N
19: biztos hogy nem cadence, megnéztem mások grafikonjait, nekem a futás első percétől felszökik a pulzus, de figyeltem is arra, hogy jó szorosan legyen rajtam az óra (azóta is ott a nyoma a csuklómon).
Szóval vagy szupermen vagyok, vagy szívbeteg. :((
lehet fas.zságot írtam én vagyok a vo2maxos
rég voltam hivatalos edzésen bocsáss meg...pl régi profi versenybringások a 90es évekig nem használtak pulzusmérő okosságot ők érzésre mentek és híhetetlent alkottak-szóval az óra néha becsaphat...perse ettől függetlenül méresd be az ataaidat ha már van...
sok sikert
25:
Viszont a régi atlétáknak is voltak módszereik a becslésre. Pl. futottak 20 km-laza tempóban, úgy hogy igyekeztek egyenletesen haladni, ha a második 10 km jelentősen lassabb volt, az azt jelentette, hogy túl gyors volt, túl magas pulzustartományban futottak. Résztávozásnál meg utana kézzel mérték az ütőerüket, majd rá X percre, hogy mennyire ment vissza.
Egyébként szerintem két tényező lehet együtt:
1. Életkorodhoz képest viszonylag magas lehet a max. pulzusod. Ez önmagában jó hír.
2. Valószínűleg még így is túl magas pulzustartományban edzel. Meg kellene próbálnod 150 alatt kocogni, ha kell belesétálni. Ha ezt csinálod, pár hónap múlva jelentősen gyorsulni fogsz alacsony pulzustartományban.
Köszönöm, rendesek vagytok. :)
Holnap hajnalban teszek egy lassú kis kört, és megnézem mi történik. Illetve nem megyek terepre, mert gondolom az emelkedők is nagyon felnyomják a pulzust.
ez függ a százalékos emelkedéstől-ha esetleg hegyimenő vagy akkor nem kell aggódnod mert fog menni és pont ott érzed jól magad-hosszu futásokat szoktál csinálni lazán edzel írhatnál pár adatot régóta futsz-e...soktényezős
hormonok szabályozása jókedved van -fásult kiégés tartományban tényleg sokösszetevős...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!