Bokszolóként az alábbi technikákkal csak kézzel le tudnék győzni olyanokat akik rúgni is tudnak?
Most jut eszembe! Én már találkoztam full kontakt küzdelemben ezzel a dempsey rollal! Muay Thaios barátom akarta ellenem csinálni. Azt mondta, hogy olyat még nem repült, mint akkor. Úgy eldobtam, mint hülyegyerek a bumerángot. Ugye jött az a nagy ívű horga, én kiléptem neki oldalra, elvezettem az erejét, közben befogtam a nyakánál, magamhoz szorítottam, mint a satu és ahogy jött az ő ereje én ahhoz hozzáadtam a Wing Tsun fordulási erejét, az állásom miatt beakadt az ő lába az enyémbe és úgy eldobtam, hogy méterekkel arrébb ért földet. :D Jó volt. :)
Mondjuk ő nem volt olyan mélyen. Lehet ezért ment ez. Lehet ha te csinálnád, kérdező, akkor így nem tudnálak befogni, mert nagyon lent lennél. Ez esetben vagy rádrontanék, vagy könyök, vagy térd.
"Most jut eszembe! Én már találkoztam full kontakt küzdelemben ezzel a dempsey rollal! Muay Thaios barátom akarta ellenem csinálni."
Muay thai-os barátod nem tud dempsey rollt csinálni, thai box edzéseken 10000%, hogy nem tanítják ezt a technikát, még pedig azért nem, mert egyrészt nem is hallottak róla, másrészt olyan mélyen kell állni, hozzá, hogy az összes rúgást azonnal bekapnák, pont ezért nem tanulják.
Haverod maximum csak nagy ívű horgot ütött, az pedig nem DR, bőven nem. Sőt, a DR iszonyatosan terheli a derekat, csípőt. Haverod gyakorolja 4-5 percig, utána a következő 2 thai box edzésén, már nem is tudna low kick-et rúgni, mert rúgáskor nem tudna ráfordulni csípővel, ott szakadna le a dereka.
Sőt elmondom neked, hogy a DR annyira régi és elavult módszer, hogy a modern ökölvívásban sem használják már. 100 boksz klubból, jó ha 1 klubban oktatja egy régimódi edző, amolyan megemlítésképpen, érdekesség gyanánt. Önszorgalomból el lehet sajátítani, de nagyon csípőgyilkos a gyakorlása. Ezt a technikát isten igazából, egy ember tudta hatékonyan alkalmazni, a technika névadója és megalkotója Jack Dempsey. De ő a két világháború közötti időkben bokszolt, akkor az ökölvívás még nem olyan volt, mint amit most látsz a sportcsatornákon a tv-ben.
A DR-t csak másik ökölvívó ellen lehet használni, szabályos ökölvívó meccs/sparring keretén belül. De ott is csak akkor, a már az ellenfél össze van verve, és neki van szorítva a kötélnek, vagy a saroknak. Ha ezek a feltételek teljesültek, akkor összejöhet. Egyébként ha egyszer beindul a DR, az kegyetlenül hatékony. Még Tyson is alkalmazta párszor.
Kérdező!
A peek a boo, pedig csak bokszkesztyűs kézzel ad védelmet, ott is csak az álladat védi. És igen egy muay thai-os a kesztyűiden keresztül is pofán térdel úgy, hogy törik az állad. Mondjuk ha már van kesztyű és ringbunyóról van szó, akkor a wing tsun láncütése már nem megy át a peek a boo-n, az igaz.
A flicker jab is egy régimódi boksztechnika (Thomas Hearns találmánya), ezt sem nagyon alkalmazzák már a modern ökölvívásban, holott szerintem nem rossz dolog.
Ezt a technikát még Bruce Lee is használta a Jeet Kune Do-n belül.
https://www.youtube.com/watch?v=8BnDOvLe9zQ
https://www.youtube.com/watch?v=z9EodAaaw3o
Nyilván nem teljesen hasonló, de a működési elve ugyanaz.
A FJ egy működő dolog, csak egy probléma van a bokszedzések nagy többségén ezt sem igazán oktatják, ellenben egy jeet kune do-s vagy egy choy li fut-os emberkénél ez egy alap ütéstechnika.
A boksznak is vannak régi már-már elfeledett technikái és módszerei.
Kérdező, ringbunyóban megmondom, hogy tudnál DR-t használni. Max egy olyan kickboxos ellen működne aki semi vagy light contactban harcol veled, vagy is nem térdel és nem is rúg lábra. Na ellene használhatod. Esetleg még egy WTF tkd-s ellen, azok nem is ütnek, folyton lóg a kezük, és nem térdelnek, sőt lábra sem rúgnak. De ITF taekwondós ellen már ne harcolj, ők már sok mást is csinálnak, nem csak rúgnak. Savate-os, thai boxoló, és kungfus ellen felejtsd el a DR-t.
Mondjuk DR-t még egy jujutsus vagy aikidós ellen se használj, miközben nyolcasokat körözve kilengsz, rád fog és az ütésre szánt lendületedet ellened fordítja, megdob és akkorát esel, mint az ólajtó. De még egy taichi-s is vállal meglökhet bikából.
Fejleszd a lábmunkádat, használj flicker jab-ot, és kezd el keményíteni a combodat, hogy bírja a rúgást. Vagy tanulj meg rúgni te is...
Kedves Kérdező!
Nincs mit azon bebizonyítani, hogy az ütés a jobb vagy a rúgás. Egyik sem jobb a másiknál, mert mind a kettővel agyon lehet verni egy embert. Viszont ha a pusztakezesharcnak csak az egyik részét ismered az nagyon kevés, még akkor is ha azt az egy bizonyos részt - ami a Te esetedben az ütés - igen jól ismered.
Egy jó bunyósnak valamilyen szinten érteni kell a többihez is. Testharc/földharc, rúgások, ezek is kellenek nem csak az ütések. Mindegyik fontos!
Legyen egy főirányvonalad - a Te példádnál maradva a boksz - mellé pedig kiegészítésként gyakorolj más jellegű stílust is.
Nem tudom miért cseszi a csőrödet a rúgások, de ha ennyire nem akarsz megtanulni rúgni, akkor legalább tanulj a boksz mellé testharcot/földharcot. Mert egy jól rúgó bunyóst csak ütéssel nem fogsz tudni lerendezni, utcán is csak nehezen, ringben pedig egyáltalán nem. Viszont ha tudsz földharcolni, akkor egy jól rúgó állóbunyóst is összecsomagolhatsz.
A CSAK ökölvívás önmagában nem elég, pláne úgy hogy más stílusú bunyósokkal is akarsz sparringolni.
"Egyik sem jobb a másiknál, mert mind a kettővel agyon lehet verni egy embert."
Ez azért egy nagyon picit téves. Ha azokat a stílusokat nézzük, amelyek 50-50%-ban foglalkoznak az ütéssel, rúgással, akkor ezen stílusok minden képviselője ugyanazon a véleményen van, hogy egy jó rúgás jobb, mint egy jó ütés. Nem véletlenül épül az állóharci stílusok 90%-a inkább rúgásra. Vannak kivételek, de még azok is rájöttek idővel, hogy a rúgás jó és használják. Az olyan, hogy Wing Chun is elkezdett pár generáció után rúgni. Mára egy Chunos, Tzunos úgy felrúg fejre akármikor, hogy azt hiszed, Taekwondoozik is.
Szóval persze, mindkettő fontos, de az már bizonyított, hogy egy jó rúgás jobb, mint egy jó ütés. És én is ezt tapasztalom. Soha nem voltam rúgó párti, de elkezdtem sparringolni és rájöttem, hogy ez bizony jobb lehet, mint a kéz.
Igen Levegő, ebben van valami csak ez igaz ám fordítva is. Sok muay thai-os, TKD-s, kickboxos jár ám bokszedzésre, mert önmagában a csak rúgás az kevés. Jól rúgni sokkal nehezebb megtanulni, mint jól ütni. Igazán jól ütni pedig bokszedzésen lehet megtanulni. Sok rúgó stílus képviselője rájött, hogy nagyon kell a jó kéztechnika, mert sok szituban a kéz gyorsabban és pontosabban ott van, mint egy láb.
Pl:
Ha torkon ütsz valakit meghalhat? Igen.
Ha torkon rúgsz valakit, az meghalhat? Igen.
És melyiket könnyebb kivitelezni, torkon rúgni vagy torkon ütni?
Hát ütni, ez nem is kérdéses.
Ezért nem jobb egyik sem a másiknál, mert fontos mindegyik. Nincs olyan, hogy a rúgás jobb az ütésnél.
Ha így lenne, akkor a K1-et capoeirások uralnák. Ellenben mi van? Mindegyik K1 bunyósnak van külön ökölvívóedzője is...
"A testharc és az ilyen egymáson hempergős birkózós bunyó stílusok, nagyon b*zisak. Rúgni pedig a gyávák és a lányok szoktak. Egy férfi ököllel küzdjön!"
Már értem Muay Thaios barátom, hogy miért utálja a Boxolókat és miért imádja őket szanaszéjjel verni. Ennél nagyobb pofája egyik egyéb harci stílus képviselőjének sincs...Többet nem fűznék hozzá, csak pofánröhögtelek, és most már sajnállak.
Sárkány! Igazad van, de nem is azt mondtam, hogy csak rúgni tudni jó. De, hogy őszinte legyek, a Shaolin szerzetesek nagyja az ütést a 3. helyre teszi. Első a rúgás, amit ők mesterien tudnak, tehát lehet nekik, de ha baj van, mert a Kérdezőnk most idegrákot kapott, mert beszóltam neki és nekiáll edzeni, mint az állat, és az allergiás szerzetes tüsszent egyet, akkor be tud jutni ütő távba, ott viszont a szerzetes tovább megy, felkapja és ennyi volt, nyekkent a Kérdező a betonon. Szóval szerintem egyértelmű, hogy a kettő legeffektívebb harcforma a rúgás és testharc. Persze az ütés is fontos, nem szabad azt elhanyagolni egyáltalán, de azért talán nem véletlenül van az ütés a 3. helyen a harc szakértőinél. A rúgó távolság és a testharc sokkal biztonságosabb és jóval gyorsabb, mint az ütő távolság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!