Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Bokszolóként az alábbi technik...

Bokszolóként az alábbi technikákkal csak kézzel le tudnék győzni olyanokat akik rúgni is tudnak?

Figyelt kérdés
A dempsey roll-al és a flicker jab-bal, le tudnék verni muay thaiosokat, savatesokat, taekwondoosokat vagy kungfusokat?

2016. nov. 27. 19:56
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
0%

"ami még működhet,hogy megvárhatod amíg rúg és stabilan beleállsz.

mert az emberek legalább 90%a rúgás közben kicsit,vagy teljesen leengedi a kezét kettős fedezékből az álla elől.

és akkor nagyon keményen keresztbe lehet verni,ha vagy olyan stabil,hogy nem dönt fel a rúgása."

Először is...nem civilekről van szó, hanem rúgás orientált harci stílusok képviselőiről. Tehát ha beleáll, akkor neki annyi is volt, mintha egy autó ütné el.

Másodszor...még ha szerencsétlen is a rúgó és leengedi a kezét, akkor sem fogja elérni, mert a láb hosszabb, mint a kéz.

Szóval kérdező, nehogy megpróbáld egyiket sem!

2016. nov. 28. 18:01
 12/38 anonim ***** válasza:
90%

"A flicker jab pedig olyan hosszú, amilyen hosszú a kezed, viszont a rúgás annál hosszabb (elvégre a lábad hosszabb, mint a kezed), tehát lazán lerúghatnak flicker jab közben."

Na ez nem teljesen van így. A flicker jab-ot lábmunkával együtt kell használni. Én egy nálam alacsonyabb bokszoló sráccal próbáltam ki azt, hogy rúgok a flicker jab ellen. A srácnak rövidebb karja volt mint nekem, így egyértelmű az is, hogy az én lábam hosszabb az ő karjánál.

A flicker jab lényege, hogy növeli az ütőtávot és ezt még tetézi a lábmunka is. A FJ annyira gyors és kiszámíthatatlan, hogy nincs időd a lábadat felemelni. Mint egy ostorcsapás ami megnyúlik, kiszámíthatatlan szögben. Még low kick-et sem lehet rúgni ilyenkor. Pedig én nem vagyok rossz rúgó bunyós!

A FJ a legjobb boksz technika a rúgást használók visszatartására, DE CSAK AKKOR ha a bokszolónak jó a lábmunkája és a ritmusérzéke. Mert akkor satnya lábmunkával szórja az FJ-okat, azt bizony - igaz csak derék alatti magasságban! - azért meg lehet rúgni.

A dempsey roll, pedig tényleg csak akkor hatékony, ha olyan közel vagy, hogy nem tud rúgni az ellenfél. DE! Még így is ott vannak a térdelések. Szóval a DR-nak nagyon intenzívnek kell lennie, olyannyira, hogy ne tudjon kivitelezni térdelést az ellenfél.

Nem tudom Kérdező, hogy hány éve bokszolsz (bár ha már DR-t és FJ-t is gyakorolsz, akkor már bőven haladó lehetsz), de egy 4-6 éve thai boxoló, TKD-s, savate-os ellen, már nem fogsz DR-t tudni használni, az fix. FJ-t még talán-talán, HA van jó lábmunkád.

2016. nov. 28. 18:05
 13/38 anonim ***** válasza:
0%

Zedo Aragaya1, írd be YouTubera és kiadja őket. Nem nagyon lehet elmagyarázni, valamint ha te is látod, akkor jobban észreveszed a hibáit a kettő technikának. A másik hiba, hogy a rúgó stílusok elég komolyak. Tehát nem elég csak beszüntetni 1 fegyverét és akkor már nyertél is. Egy Boxolót ha lefogsz=nyertél, ha szétszeded a lábait=nyertél. Ha egy Taekwondooshoz, vagy valami Kung-fushoz közel kerülsz, akkor csak rúgni nem tud. De belédrohanni, könyökölni, lökni, testharcolni már tud. Ergó mégha a kérdező meg is oldja a rúgás problémát, ott van a többi probléma is.

Ettől függetlenül, ahogy Rozsda Sárkány is mondta, nyerhet ő, de nagyon nehéz dolga lenne és ugye szerencse is kell, hogy hibázzon a másik, ő viszont ne.

2016. nov. 28. 18:06
 14/38 anonim ***** válasza:
* Mert aki....
2016. nov. 28. 18:06
 15/38 anonim ***** válasza:
0%

Köszi Sárkány a flicker jab-os kielemzésed, megmondom őszintén, hogy képtelen vagyok felfogni, mert ahány videót néztem róla, mindben az volt, hogy csak egy szúrás az egész és így kilövi a kezét, annál meg viszont egy front kick is hosszabb. Tehát akkor nem láttam róla normális videót, de azt még elképzelni sem tudom, hogy hogy vertek téged szájba rúgás közben, mikor egy jó rúgásnál az ember feje hátramegy, tehát amilyen magas vagy, annyi cm-t kéne ütnie a Boxolónak. Nekem a front kickem is ilyen. Egyedül a szurkáló rúgásomnál nem mozdul a fejem, de az térdre is megy és gyors, annak csak annyi a célja, hogy szétszedjem a térdét.

De mindegy is, ez a flicker jab akkor működhet, ha van lábmunkád. De ugye a másik probléma, hogy a rúgó stílusok szeretnek támadni a Box ellen. Tehát itt már megint bökkenő van, hogy nem tud akármikor flicker jab-olni, helyette kapja lábra és törzsre a találatokat, amit nem valószínű, hogy sokáig bír.

2016. nov. 28. 18:13
 16/38 anonim ***** válasza:
87%

A flicker jab, nem egy egyszerű szúrás, inkább egy csapás. Valószínűleg olyan videókat néztél, ahol a bokszoló úgy használta a technikát, hogy nem volt megfelelő lábmunkája. (megmondom én sem láttam normális videókat róla a youtube-on, de élőben sparring közben tapasztaltam. Nekem ez bizonyítéknak elég!)

Az FJ-t könnyebb gyorsan kilőni, mint egy rúgást. Valamint a láb mindig hamarabb is fárad mint a kar. Ezenkívül, mikor rúgsz főleg frontálisan, akkor egyhelyben állsz, nincs lábmunka. Egy bokszoló táncolás közben is tud sorozatokat ütni.

Oké egy savate-os, TKD-s vagy wudang kungfus is tud egy lábon előre ugrálás közben rugdosni. Igen ám, de ez pontatlanabb, nem is olyan erős és sok az energiapazarlás is.

Mondjuk ez a két harcoló fél testalkatától is függ. Egy 190 cm magas, hosszú kezű, jó lábmunkájú bokszoló flicker jab-jának a hatótávja simán hosszabb lehet, mint egy 175 cm magas kick-boxoló rúgótávja.

Mondjuk a flicker jab, nem egy gyakran használt technika a bokszban (ahogy a dempsey roll sem), így okozhat meglepetést egy rúgóharcosnak.

2016. nov. 28. 18:29
 17/38 anonim ***** válasza:
0%

"Oké egy savate-os, TKD-s vagy wudang kungfus is tud egy lábon előre ugrálás közben rugdosni. Igen ám, de ez pontatlanabb, nem is olyan erős és sok az energiapazarlás is."

Miért ne lenne erős? Ez ugyanaz, mint a Boxoló szurkálásai, csak lábbal. És az erő az ugye tömeg szorozva a gyorsulással. A Boxoló keze gyorsabb, de könnyebb, mint egy Wudangos lába. Viszont hidd el, az a láb is elég gyors és kellemetlen egy Boxoló számára egyfolytában elmozogni, ha meg nem is sikerül neki akár csak egyszer is, az már elég rossz lehet.

Az, hogy meglepő lehet, ebben van valami, de igazából a flicker jab egy hosszú távú szurkálás, erre azért készülnek, ez a dempsey roll pedig annyira közel van a Boxnak, hogy az neki nem jó. Igazából egy horog után már minden stílus belerepült volna könyökkel, vagy térddel, vagy ami még egyszerűbb talán, az a testharc. Tehát ez a Boxnak túl kockázatos, szerintem. Bár tény, hogy jó lehet, mert ez is csak egy mozgás, csak tudni kell jól használni és jól időzíteni, ettől függetlenül tény, hogy necces.

2016. nov. 28. 19:11
 18/38 anonim ***** válasza:
80%

"Miért ne lenne erős? Ez ugyanaz, mint a Boxoló szurkálásai, csak lábbal. És az erő az ugye tömeg szorozva a gyorsulással. A Boxoló keze gyorsabb, de könnyebb, mint egy Wudangos lába. Viszont hidd el, az a láb is elég gyors és kellemetlen egy Boxoló számára egyfolytában elmozogni, ha meg nem is sikerül neki akár csak egyszer is, az már elég rossz lehet."

Ha csak EGY jól célzott rúgásról van szó, miközben állóhelyzetben vagy, az oké, erősebb egy ütésnél.

De ha sorozatot rúgsz - főleg nagy magasságban - akkor már ahhoz nagy erő kell, hogy felemeld a lábadat és megtartsd az egyensúlyodat, de akkor még ugye célozz is lábbal és erőt is vigyél bele. Több izom van a lábban, nagyobb erőkifejtésre is képes, de könnyebben savasodik is a lábizom, intenzív használatkor. Nem véletlenül 12 menetesek a boksz meccsek, míg a K1 meccsek csak 3 menetesek (ritkán 4).

Hidd el TKD-zok pár éve, tudom mivel jár a rúgáshasználat. És nem ugyanaz, mint bokszban kézzel folyamatosan ütni.

Bár tény, ha egy jó rúgás betalál egy bokszolónak lábra, az comb/térd KO is lehet, akár azonnal is. A rúgások ellen mindig hátrányban van egy ökölvívó, DE azért nem teljesen tehetetlen.

Mondjuk dempsey rollt, nekem se kezdjen el csinálni senki, mert miközben ide-oda nyolcasokat leírva jobbról-balra kileng, én jobbról-balról váltott lábbal megrugdosom (az ő ritmusára!) triple turning kick-kel folyamatosan. Ha valami csoda folytán ez sem menne, akkor jön a brazil jitsu.

Bár a DR ellen nem is kell feltétlenül rúgni. Egy karatés fentről indított 45 fokos szögben lecsapó shuto uke (kézéllel), is elég lehet. Mert hiába megy folyamatosan a kilengés, valahol eltalálja így is. Vagy fejen, vagy nyaktövön, vagy kulcscsonton, de eltalálja.

Sőt, mivel a DR a kilengéseinek a lendületeit használja ki arra, hogy oldalról nagyívű horgokat üssön, ezért egy folyamatos gyors egyenesvonalú ütéssorozat is jó lehet ellene, ez pedig akár a wing tsun/tzun/chun láncütése is lehet.

2016. nov. 28. 19:29
 19/38 A kérdező kommentje:

"Mondjuk dempsey rollt, nekem se kezdjen el csinálni senki, mert miközben ide-oda nyolcasokat leírva jobbról-balra kileng, én jobbról-balról váltott lábbal megrugdosom (az ő ritmusára!) triple turning kick-kel folyamatosan. Ha valami csoda folytán ez sem menne, akkor jön a brazil jitsu."

Utánanéztem ennek a rúgásnak, tényleg megszívnám. De neked is el kell találnod a dempsey használó ritmusát.

"Bár a DR ellen nem is kell feltétlenül rúgni. Egy karatés fentről indított 45 fokos szögben lecsapó shuto uke (kézéllel), is elég lehet. Mert hiába megy folyamatosan a kilengés, valahol eltalálja így is. Vagy fejen, vagy nyaktövön, vagy kulcscsonton, de eltalálja."

Ha feljebb húzom a vállaimat akkor nem tud sem kulcscsontra sem nyakra odasózni. De ha el is talál a kilengésnél az egyik oldalról, a másik oldalról bekaphatja a horgot ő is. Ő is kap, meg én is, kvittek vagyunk. :)

"Sőt, mivel a DR a kilengéseinek a lendületeit használja ki arra, hogy oldalról nagyívű horgokat üssön, ezért egy folyamatos gyors egyenesvonalú ütéssorozat is jó lehet ellene, ez pedig akár a wing tsun/tzun/chun láncütése is lehet."

A dempseyt, peek a boo állásban használjuk, az állunkat védve, mélyen körözve, a mókusbox lepattan a kesztyűről.

2016. nov. 28. 19:49
 20/38 anonim ***** válasza:
0%

"Ha feljebb húzom a vállaimat akkor nem tud sem kulcscsontra sem nyakra odasózni. De ha el is talál a kilengésnél az egyik oldalról, a másik oldalról bekaphatja a horgot ő is. Ő is kap, meg én is, kvittek vagyunk. :)"

Nem feltétlen. Te nem akarsz a képedre és a válladra egyidőben egy feledzett kezű embertől sallert, mert azonnal besüllyedsz térdig a betonba. Az, hogy te közben másik oldalról pofán vered csak akkor opció, ha a Karatés olyan hülye, hogy a másik keze hau-jarban van (azaz a mellkasa mellett, mint a formagyakorlatokban).

"A dempseyt, peek a boo állásban használjuk, az állunkat védve, mélyen körözve, a mókusbox lepattan a kesztyűről."

Egy valamit nem tudsz a láncütésről: a láncütésnek talán nagyobb átütőereje van, mint a Box ütésnek. Nem, NEM az ÜTŐERŐ nagyobb, hanem az ÁTÜTŐERŐ. Nem ugyanaz. És mivel utcai harcról van szó, nincs rajtad kesztyű. Szóval ha a Wing Tsunos ráver a kézfejedre miközben az az arcod előtt van, 1) volt egy kezed, 2) az energia tovább halad, az agyad megrázkódik, 1 másodpercre beszédülsz, annyi idő alatt viszont kapsz még 3-at tisztán az arcodra.

Plusz, megkérdeztem Muay Thaios barátom erről a dempsey rollról. Azt mondta, hogy kapásból pofán térdelné és már feküdne is.

Tehát, ezt a dempsey rollt csak óvatosan. Bár erről a technikáról az én véleményem az, hogy ha egy tökéletes pillanatban el tudod kezdeni egy jó szögből, akkor nagyon veszélyes lehet. De speciel rúgó stílusok ellen szerintem nem effektív annyira.

2016. nov. 28. 23:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!