Melyik harcművészetet ajánlanátok, ami tényleg hatásos (idővel), és meg is tudom majd vele védeni magam? Wing Chun, Ji jutsu, Ninjutsu, esetleg jobban járnék valami küzdősporttal?
Először a ninjutsu-ra gondoltam, mert az viszonylag sokoldalú, tehát tanulnak fegyver nélküli, fegyveres harcokat, rejtőzködést, stb., és bár mindez nagyon jól hangzik, kérdéses, hogy olyan-e a valóságban, mint ahogy leírják. S igaz, nagyon tetszik, ahogy a tini nindzsa teknőcök harcolnak a tévében, de kétséges, hogy még csak hasonlót is vissza tudna-e adni egy heti 2-3 órás edzés. Nem beszélve arról, hogy drága...Szóval a kérdés, hogy megéri-e?
A kung fu is hatásosnak tűnik, viszont ezt is sokan szidják, hogy ,,lányoknak való mókusharc"; de elvileg a Juhász-féle jó, sokan térnek át a wing tsun-ról is, nem csak marketing, és nem utolsó sorban sokkal olcsóbb.
A ji jutsu-ra már kevesebb kritika érkezik, mert eléggé elterjedt Magyarországon, és ezért viszonylag könnyebb képzett edzőt találni. Valaki próbálta már?
Vagy jobban járnék valami box/thai box/kempo/eskrima edzéssel? Esetleg ha párosítanám pl. a wing chun-t a jeet kune do-val vagy eskrimával? Láttam, hogy a jkd-t és hasonlókat is kung-fu mesterek tanítanak... Egyáltalán mit érdemes mivel párosítani? Az az igazság, hogy nem nagyon vagyok jártas a témában, a legtöbb küzdősportolót csak a tévében láttam, és nem akarom, hogy becsapjanak.
A cél lényegében az önvédelem, de nem árt, ha ad valami stílus is, ezért gondoltam a harcművészetekre (meg amúgy is bejön a keleti filozófia :D ). Tisztában vagyok vele, hogy önbizalmat is ad, de nem akarok hamis önbizalmat, értitek. Az is fontos, hogy pl. ha hátulról támadnak, valamilyen szinten ki tudjam védeni. Valamint nagyon jól hangzik a krav magásoknál ez ,,a fegyveres támadóval szemben puszta kézzel" ígéret, és ok, hogy Sifu mester a Kung fu pandában meg tudja csinálni, de ezekből mennyi igaz?
Elsősorban Debrecenre lennék kíváncsi, főleg azoknak a véleményére, akik már próbálták! Senkit nem akartam megsérteni a harcművészetek/küzdősportok leírásával kapcsolatban, csak nekem az eddigi kérdések, válaszok és cikkek alapján ez jött le.
Ja és még valami: nem érdekel, hogy xyz is ezt harcolt valami régi filmben, stb. Ezek mind reklám és kedvcsináló. Nekem olyat mondjatok, hogyha valaki megfog, kötözködik vagy ki akar rabolni, és nem tudok elfutni, akkor csak egy-két határozott fogás/ütés/rúgás elég legyen, hatásos.
És értem én ezt a felfogást is, hogy ,,mindegy, melyiket csinálod, csak magas szinten légy". Ok...De biztos van valami különbség a stílusok között, nem?
Előre is nagyon köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!