Melyik harcművészetet ajánlanátok, ami tényleg hatásos (idővel), és meg is tudom majd vele védeni magam? Wing Chun, Ji jutsu, Ninjutsu, esetleg jobban járnék valami küzdősporttal?
Először a ninjutsu-ra gondoltam, mert az viszonylag sokoldalú, tehát tanulnak fegyver nélküli, fegyveres harcokat, rejtőzködést, stb., és bár mindez nagyon jól hangzik, kérdéses, hogy olyan-e a valóságban, mint ahogy leírják. S igaz, nagyon tetszik, ahogy a tini nindzsa teknőcök harcolnak a tévében, de kétséges, hogy még csak hasonlót is vissza tudna-e adni egy heti 2-3 órás edzés. Nem beszélve arról, hogy drága...Szóval a kérdés, hogy megéri-e?
A kung fu is hatásosnak tűnik, viszont ezt is sokan szidják, hogy ,,lányoknak való mókusharc"; de elvileg a Juhász-féle jó, sokan térnek át a wing tsun-ról is, nem csak marketing, és nem utolsó sorban sokkal olcsóbb.
A ji jutsu-ra már kevesebb kritika érkezik, mert eléggé elterjedt Magyarországon, és ezért viszonylag könnyebb képzett edzőt találni. Valaki próbálta már?
Vagy jobban járnék valami box/thai box/kempo/eskrima edzéssel? Esetleg ha párosítanám pl. a wing chun-t a jeet kune do-val vagy eskrimával? Láttam, hogy a jkd-t és hasonlókat is kung-fu mesterek tanítanak... Egyáltalán mit érdemes mivel párosítani? Az az igazság, hogy nem nagyon vagyok jártas a témában, a legtöbb küzdősportolót csak a tévében láttam, és nem akarom, hogy becsapjanak.
A cél lényegében az önvédelem, de nem árt, ha ad valami stílus is, ezért gondoltam a harcművészetekre (meg amúgy is bejön a keleti filozófia :D ). Tisztában vagyok vele, hogy önbizalmat is ad, de nem akarok hamis önbizalmat, értitek. Az is fontos, hogy pl. ha hátulról támadnak, valamilyen szinten ki tudjam védeni. Valamint nagyon jól hangzik a krav magásoknál ez ,,a fegyveres támadóval szemben puszta kézzel" ígéret, és ok, hogy Sifu mester a Kung fu pandában meg tudja csinálni, de ezekből mennyi igaz?
Elsősorban Debrecenre lennék kíváncsi, főleg azoknak a véleményére, akik már próbálták! Senkit nem akartam megsérteni a harcművészetek/küzdősportok leírásával kapcsolatban, csak nekem az eddigi kérdések, válaszok és cikkek alapján ez jött le.
Ja és még valami: nem érdekel, hogy xyz is ezt harcolt valami régi filmben, stb. Ezek mind reklám és kedvcsináló. Nekem olyat mondjatok, hogyha valaki megfog, kötözködik vagy ki akar rabolni, és nem tudok elfutni, akkor csak egy-két határozott fogás/ütés/rúgás elég legyen, hatásos.
És értem én ezt a felfogást is, hogy ,,mindegy, melyiket csinálod, csak magas szinten légy". Ok...De biztos van valami különbség a stílusok között, nem?
Előre is nagyon köszönöm!
Hoztam példát a boxoló lábat ért támadásairól és a földharcról. Mivel nem szeretek a levegőbe magyarázni, inkább szemléltetem a dolgokat:
MUAY THAI VS BOX:
https://www.youtube.com/watch?v=vMVhNUe-9L4
JUDO VS BOX:
A Box az jó, mert megtanít a közelharc elsődleges fegyverével bánni ami a kéz. Többen javasolják azt, hogy tanuljon meg az ember egy állóüharcot (Box, Muay Thai, Savate) és egy földharcot (Birkózás, Sanbo, Ju-Jutsu, Brasil Jiu-Jitsu, Judo).
Régebben Japánban a zsaruknál volt egy torna ahol arra következtettek, hogy a Judo hatásosabb a Ju-Jutsunál és így azt vették be magukhoz mint pusztakezes harcot. Tehát a Judo az kimondottan harcra van feltalálva. Japán sosem volt lőfegyverpárti, így ott az utcán is javarészt Judo-t alkalmaznak. A másik ami emellett van azaz, hogy nem kell fetrengeni meg térdepelni a földön. Ami lássuk be a fővárosban az aszfalton nem lenen kellemes dolog. :) Amúgy mellesleg a Ju-Jutsu, a Jiu-Jitsu és a Judo-közt ez a különbség:
- Ju-Jutsu (Ez az ősi stílus, innen ered minden.)
- Judo (A Ju-Jutsu leegyszerűsített, hatásosabb formája.)
- Brasil Jiu-Jitsu (Mivel a brazilok nem tudták/tudják kimondani a Ju szót mint ahogy a japánok se tudnak kimondani bizonyos magyar vagy angol szavakat így eképpen ejtik ki.)
Én nem ragaszkodom annyira a földharchoz, elenben a lábtechnikához igen, mert végsősoron ha megtanulsz Muay Thai-ozni akkor bivaly erős rúgásod lesz, ami egy boxoló ellen nem jön rosszul. És lássuk be a "rosszfiúk" mint boxolnak. És ha mondjuk ketten támadnak meg akkor egy ököl+láb harc sokkal hatásosabb mint egy földharc.
Ha a Muay Thai-t ötvözöd a Box-szal akkor erős lesz az ökölütésed, a könyökütésed (ha ezt megtanulod akkor az instant KO), mivel a boxolóknak nagyon jó a védelme így az is plusz pont. De mivel a Muay Thai-ban megtanítanak térddel és sípcsonttal rúgni az is nagyon brutál. Plusz a Muay Thai-ban úgy megkeményedik a tested, hogy hozzászoksz az egészen durva ütések elviseléséhez is. Láttam a neten olyan videót ahol a Muay Thai-os csávó kivágott egy pálmafát a sípcsontjával. Persze ahhoz hogy az utcán be tudd vetni a rúgásokat és térdeléseket ahhoz nem ajánlatos a szák farmer. :)
TÉRD KO:
https://www.youtube.com/watch?v=xTcPoi4Ngu8
SÍPCSONT RÚGÁS:
https://www.youtube.com/watch?v=yrU6MJ7XJvA
A sípcsontos videóban Baukaw szerepel, aki a kínai Sanda-a "Aranyharang" technikás Yi Long-ot is elverte.
Én nem akarom rád erőltetni a Muay Thai-t de én ebben gondolkoznék. Persze a Box + Judo jó választás. De a Ju-Jutsu az nem, mert sok ott is a sallang mivel harcművészet az is. Illetve talán ami még jó valamire az a Brasil Jiu-Jitsu.
"Szerintem boksz, már 1 év alatt használható tudásod lesz, 5-7 év után már kegyetlen, ezen kívül Thai Boksz, ha harcművészet akkor Shotokan karate, ji jutsu"
Erre meg csak annyit, hogy ha már mindenáron a japán harci rendszerek érdeklik akkor Ashihara Karate. A Shotokan-nak csak a neve a "menő". Amúgy nem jó, mert rengeteg benne a formalitás és a formagyakorlat. A Kyokushin Karate még amit szoktam K1-ben és hasonlókban látni, de ott se kiemelkedőek. Múltkor is a Karate-s egy csomót rúgott... a gond csak az volt hogy mellé és mivel az ellenfél folyton az arcában volt erőtlen maradt a rúgás. A Kyokushin Karate-ban is van formagyakorlat, de nem olyan sok mint a Shotokan-ban. Az Ashihara Karate-ban meg azt hiszem egyáltalán nincs formagyakorlat, az a harcról szól, úgy is hívják hogy: UTCAI BUNYÓS KARATE.
Tehát ha valaki Karate-ra adja a fejét mindenképpen az Ashihara legyen. Bár én csak kiegészítő edzésnek javasolnám mondjuk a Muay Thai mellé, hogy több rúgást is használhasson az ember. De MAX kiegészítésnek.
Az elfogultság súlyos vétek a harcban.
Én nem vagyok az, meglehetősen rugalmas vagyok.
"Nem kételkedem a hozzáértésedben, sőt . . De úgy érzem elég elfogult vagy a Thai Bokszal kapcsolatban! Tényleg jó stílus, és jól is oktatják, nagy előnyük a szívósság, erő, jól rúgnak, kemények, ők megtudják védeni magukat biztosan, de! Van hátránya is a Thai Boksznak, azért ne felejtsük el, mint majdnem minden stílusnak persze! Hátrányok: A lábmunkájuk elég gyatra, csak lépegetnek, alig mozognak. Nem igazán tudnak hajolgatni (duckingolni), és a kéz technikájuk sem az igazi. Gyakori hogy leállnak egymással szemben, és rúgják, ütik egymást, semmi mozgás, ami persze kemény, de utcán nem tenném!"
A Muay Thai-ban nem szokás hajolgatni az igaz.
A Muay Thai híres arról, hogy a támadásra jobban koncentrál mint a védekezésre. Az hogy a test fel van edzve az nem csak szórakozásból van. Azért van hogy a támadásra tudj koncentrálni. Mert eléggé el lehet húzni az időt és a boxmeccsen azért is alszok el mert folyton védekezésben vannak és néha kimozdulnak ütni. Tehát a boxban mondhatni azért van nagy súly a védekezésen, a kettős fedezéken és ezeken mert a testük nincs feledzve ezért ők nem tudják annyira elviselni a fájdalmat mint a Thaiboxolók. A boxolók kesztyűben ütik egymást. A Muay Thai-ban viszont a térdet. a könyököt ha jól megnézzük és a sípcsontot nem fedi semmi (kezdetben talán de a későbbiekben nem).
A kéztechnika gyatra, de ha megnézed én azt írtam hogy Box + Muay Thai. Így a kéztechnika is kiemelkedően jó lesz és megtanulsz elhajolni is. Sehol se írtam, vagy ha igen akkor nem szándékosan hogy csak Muay Thai-ozzon valaki. Hiszen minden rendszernek vannak tökéletes, hasznos és rossz dolgai. A boxolók ott véreznek el hogy vagy leteperik őket a földre, vagy elnézést a kifejezésért de sza**á rúgják a lábukat. A földharcosok akkor vannak bajban ha nem tudják levinni az embert a földre. A Muay Thai-osoknak az ütéseik rosszak. A Karate-sok a robot mozgásuk miatt és az inkább legyenek szép ütések és rúgások a fegyverarzenálban gondolkodás miatt nem viszik semmire. A Shaolin-ok a levegőben mutogatás miatt, a Taekwondo-sok a kétméteres, nyomj a levegőben egy spárgát rúgásaik miatt. A Wing Chun-osok a "tapizás" miatt. Minden rendszerben vannak jó és rossz dolgok.
A rúgások igen hatásosak a Muay Thai-ban.
Vegyük a Savate-ot vagy a Kyokushin-t.
Az ő rúgásaik meg se kottyannak az embernek.
Nem szeretem a videón ezt láttam idézeteket én se, de volt már hogy egy Savate-os 10X belerúgott egy boxolóba és az csak a 10-edik rúgásnál érezte meg a fájdalmat. Míg amikor egy Muay Thai-os rúgott bele egy boxolóba akkor már az első rúgástól hanyatt esett a ringben.
Sok olyan hátrányt felsoroltál ami a Muay Thai-ban jelen van (bár ezek elenyészőek az előnyeivel szemben), de mivel a Muay Thai mellé használok boxot is (mint sok más Muay Thai-os) így azokat a hátrányokat a box kiküszöböli. Tehát mivel ez egy kevert küzdősport Muay Box (XDD) így szabadon megválaszthatod, hogy elviseled a sok támadást és lábbal alaposan kiosztod az ellenfeledet "Muay Thai", vagy inkább beállsz a box védekezésébe és utána támadsz "Box".
Tegnap még a használhatóság illetve a "felnövés" volt a döntő tényező. Bár az igazat megvallva régen én is irtóztam a "kőkemény" harctól.
Az eddigi kommentek alapján gondolom tudsz mérlegelni, hogy mi az ami hasznos és mi az amit szívesen is csinálnál. És ha valami túl erőszakos, azért nem árt megnézni közelebbről is, hátha élőben tetszene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!