A shotokan karate jó önvédelemre vagy MMA-ra?
Így van, ez a célszerű, de hála Istennek nagyjából hét évvel ezelőtt a környékemen létrejött egy olyan Ketrecharc klub, ami speciálisan a kőkemény MMA szabályrendszerre képez ki! Én megragadtam a lehetőséget és beiratkoztam! Ennyi a szívbemarkoló történetem!
#USBORNE
Annyira imádom, amikor itt elkezdenek pampogni hogy: jajj aztán a boxolók így meg úgy, meg profi birkózók aztán alázzák a karatésokat. Senki ne értsen félre, 8 éve járok shotokan-ra és tisztában vagyok vele, hogy milyen szenny legtöbb helyen a karateoktatás, de én teljesen meg vagyok elégedve azzal az oktatással, ahova járok. Mindent elmagyaráznak normálisan, van kumite stb.
Csak azt nem értem, hogy ilyenkor mi a fenének kell itt játszani az embereknek a fejüket, hogy aztán a ketrecharcosok meg a boxolók biztos levernék a karatésokat stb szöveggel. Remélhetőleg mindegyik meg tudja védeni magát és ennyi a lényeg, nem kell nagyarcoskodni, hogy ki verné le a másikat.
Usborne-t itt sokan lefikázzák, holott egyébként teljesen jókat ír. Lényegtelen az, hogy most ő ketrechoplita vagy külvárosi helyi verőlegény. Az is tény, hogy az írásainak a hangneme eléggé bunkó. (De mondjuk ezen nem is csodálkozom, ezerszer leírta már a dolgokat és a sok marha nem is fogja fel, hogy mit ír)
Amúgy igaza van, itthon az ilyen kung-fu, karate, aikido, krav maga és ninjutsu nem érnek semmit.
Bárki lehet fekete öves karatés, aki 10-12 évig becsületesen lejár az edzésekre óbégatva japánul ötig számolni, befizeti a tagdíjakat, elmegy 2-3 edzőtáborba (vagy ilyen ippon-kumitének csúfolt pinalegyező versenyekre) és folyamatosan leteszi az "övvizsgákat" a különféle színű pamutcsíkokért. Manapság már mindenhol oktatnak karatét, a Tiszafa.szomba.szomrátóti általános iskola tornatermétől kezdve az Alsóbivalyba.sznádi művelődési házban is. Iszonyatosan felhígult a karate.
Nem is kell küzdősport tudás ahhoz, hogy valaki elverjen egy karatést, ezen lehet besértődni/durcizni, de ez tény, ez van.
A wing tsun ugyanez, Máday Norbert légáramlat-terelő skizofrén mókus ökle, havi 10.000 Ft-ért (átlagban!). Cséphadarás és kalimpálás. Ja 40.000 Ft-ért lehet venni vizsganapokon mesteri fokozatot, ami egy szilvavirág kinézetű kitűzőben ölt fizikai formát. Minnél több ilyened van (mint egy ellentengernagynak a mellkasán a kitüntetés), annál magasabb szintet képviselsz a kung-fuban. Nem kevés pénz ez kérem szépen.
A ninjutsu pedig egy jó hobby a Naruto rajongóknak, meg azoknak akik buzulnak a japán dolgokért és különlegességeket akarnak. Lényegében judo+karate+kung-fu+akrobatika+bushido szellemisége+fekete pizsama, ez a hazai ninjutsu, kicsit bukfenceznek bokkennel a kézben, pár csuklócsavargatós varázslat.
Az kellene végre felfogni a sok gyökérnek, hogy igen is NEM MINDEGY, hogy mit tanulunk ittHUN önvédelem szempontjából. Ez nem Kína, Japán, Thaiföld vagy Korea! Magyarország nem egy küzdősport-nemzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!