Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A shotokan karate jó önvédelem...

A shotokan karate jó önvédelemre vagy MMA-ra?

Figyelt kérdés

2014. jún. 25. 16:26
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/76 anonim válasza:
68%

USBORNE, azzal a résszel teljesen egyetértettem, hogy 3, éjszaka rádtámadó sittes ellen nyilván "Semmi, ilyen küzdősport/harcművészet nem létezik! A legjobb ilyenkor ha jó a szerencséd, van nálad önvédelmi eszköz és tudsz futni!

Fegyver nélküli támadás esetén a tényleges küzdelmi rutint adó stílusok a tökéletesek". (És ahogy Te sem, én sem tartom elegendőnek a karatét bármilyen utcai helyzethez (már ha van egyáltalán olyan, hogy elegendő).) De utána a példáid kicsit furcsák: azok közül például a birkózás és a judo nem igazán értem, miért is segítenének egy utcai verekedésben, és miért adnak "tényleges küzdési rutint" (miközben mondjuk a krav magát puszta parasztvakításnak nevezed). A judónál eleve az ütési és rúgási technikákat nem tanulod (a klasszikus judónál nincs ilyen), ugyanígy a birkózásnál sincs ilyenről szó, márpedig ezek egy utcai szituációban igen jól tudnak jönni.

Persze, nem rossz, hogy az edzéseken meg versenyeken tök ügyesen és gyorsan át tudod dobni vagy ki tudod gáncsolni az ellenfeledet, bizonyos ritka közelharc-szituációkban még talán elő is fordulhat, hogy hasznát veszed, de ha jól fejberúgnak, meg kapsz egy jobbhorgot, akkor cseszheted, hogy tök jól mennének amúgy mondjuk a csípődobások, ha sikerülne eljutnod odáig. Nyilván egy jó birkózó is olyan szinten tudja megszorongatni az embert, ha olyan helyzetbe kerül, hogy nincs sok köszönet benne, de utcai szituációban kicsi a valószínűsége, hogy pont az általa nagyon jól ismert és évekig tanult technikáknak veszi hasznát. (Amúgy ha már ilyesmi, számomra a Jiu-jitsu keményebbnek tűnik, a szorítások brutálisak (kerültem már össze jiu-jitsu-s emberkével, hát nem gyengék a technikák :D), bár lehet, hogy értelme sincs összehasonlítani.)

Amúgy mondom mindezt úgy, hogy jártam judóra, és sajnos TUDOM, hogy utcai szituációban lószart sem ér (kb. felnyomhatom magamnak, hogy mondjuk hű de jó kis ipponnal győztem egy versenyen)...

Furcsának találom viszont, hogy a krav-magát parasztvakításnak tartod. Járok rá, és nagyon nem értek egyet. Lehet, hogy rossz edzővel találkoztál, vagy rossz, krav-magát bemutató videókkal (sajnos sok ilyen van egyébként), nem tudom. A mi edzőnk lényegében mindig azt hangsúlyozza, amit az első idézett mondatodban Te is írtál. Nincs abszolút technika, se küzdő/önvédelmi sport/rendszer az ellenfél legyőzésére, és főleg senki nem legyőzhetetlen (sőt!). Az edző éppen a gyakran előforduló utcai támadási szituációkkal próbál szembesíteni minket, és olyan technikákat gyakoroltat be, amivel esélyed nyílik az elmenekülésre (!), nem pedig az ellenfél totális megsemmisítésére (nem meglepő, elsősorban önvédelemről van szó). Egy-/többszemélyes támadások, ütések-rúgások, késes fenyegetések, egyéb fegyveres támadások. Azt is hozzátéve, hogy jó késelő ellen kb. lehetetlen védekezni, ahogy nyilván egy elsülő fegyver ellen is. :D Pont az tetszik, hogy az edző senkiben nem próbál meg téves önbizalmat kelteni, hogy ő bárkit is könnyedén legyőzne a felszedett tudásával, inkább hangsúlyozza, hogy ne keménykedj, mert vannak nálad sokkal keményebbek, na meg sosem tudhatod, milyen eszköz van a másiknál. Ha teheted (pl. nem kell senkit megvédened magadon kívül, és van menekülési út), takarodj a helyszínről, tök feleslegesen ne kockáztasd az életedet. Ha viszont belekerülsz a helyzetbe, akkor azt gyorsan, határozottan, teljes erővel. Bár edzőnk is mondta, hogy iszonyat sok kókler is van, akik minden megalapozott tudás, hozzáértés nélkül oktatnak krav-magát - ugyanez persze más önvédelmi/küzdősportokra/rendszerekre is igaz. Általánosságban semmiképp sem kijelenthető, hogy ne lenne haszna/értelme az ilyen önvédelmi rendszereknek, csak akkor, ha rossz az edző.

Persze abszolút megértem az álláspontodat, hogy megkérdőjelezed éles, igazán kemény helyzetekben az ilyen "laborkörülmények" között folytatott edzések hasznosságát, de biztos, hogy van értelme, ha már az ember nem rakja tele Sport-szelettel a gatyáját és pánikol be bármilyen kisebb incidenstől is.

2014. jún. 27. 19:02
 52/76 anonim ***** válasza:
20%

Figyelj kedves #51-es, ez egy nagyon kényes téma, ami mára már elég elcsépelt és unalmas! Kérlek írj privátot és pár napon belül (amikor engedi az időm) visszaírok és kifejtem neked ismét bőven!

#USBORNE

2014. jún. 27. 19:32
 53/76 Singham ***** válasza:

Az ügyes Judosok azért tudják megvédeni magukat, mivel iszonyat erővel földhöz tudják dobni a támadót. Csak a Judo se sokat ér magában (mint a küzdősportok és harcművészetek többsége).

A birkózás meg miért jó? Állj ki egy birkózó ellen. Mielőtt bármit tennél már azt veszed észre, hogy a földbe döngölt. Ugyanis kirobbanó sebességgel tudnak támadni. Kiütni őket meg baromi nehéz a nyakuk miatt. Ugyanis az baromi sok energiát elnyel, így kevésbé lesz hatásos ellenük az ütés. Nem hiába volt régebben a diszkós mondás, miszerint ne kötekedj a karfiol fülűekkel.

Krav Maga-n meg hiába gyakorlod be a szituációs feladatokat, utcán 99%, hogy nem úgy lesz. Utcán rögtönözni kell. Pl.: átadod a tárcádat, majd mikor háttal vannak neked akkor támadsz. Sokáig lehetne még tárgyalni azt, hogy miért nem tartom használhatónak a szituációs feladatok, de nem fogom megint leírni.

2014. jún. 27. 19:45
 54/76 anonim ***** válasza:
40%
Krav lényege, nem betojni, megelőző támadás,majd futás. Ez önvédelem. Mma tudás is jó, de utcán nincs se szabály, sem bíró, menetek sem három percig vannak. Lehet vannak szar, pénzlehuzós krav edzések, de amit én láttam, 27 éves kyoval áá hátam mögött, meglepett. Tehát kedves U, jó az a krav, csak annyi a baja, hogy zsi.
2014. jún. 27. 21:43
 55/76 anonim ***** válasza:
15%

Igen, sajnos a krav maga valóban "ZSI", ami sok mindent megmagyaráz, de az előtte lévő szöveg csak a szokásos ócska duma!

Kedves Singham, adjuk fel! Feleslegesen jártatjuk a szánkat! Amíg az emberek beveszik a kamu stílusok hazugságait és van igény a parasztvakító edzésekre, addig ez az egész hadjárat el van veszve!

#USBORNE

2014. jún. 27. 22:23
 56/76 anonim válasza:

@USBORNE: #51-es hozzászóló vagyok. Azért próbáltam normálisan kifejteni a véleményemet, direkt nem csak "elcsépelt és unalmas" érveket felhozva (legalábbis kerültem a klasszikus blablát, lehet, hogy mégse sikerült), miközben tiszteletben tartottam a tiédet... :) Általában nem veszem be "a kamu stílusok hazugságait", ezért közelítettem meg más szemszögből. A judót amúgy azért is hoztam fel, mert továbbra is tartom magam hozzá, hogy dobálhat akármilyen erővel egy judós, egy utcai harcban szerintem többet fog érni például egy thai boxos tudása, aki nagy erővel+sebességgel tud ütni és rúgni.

Egyébként nyilván bőven van igazság abban, amit írsz, hogy az, aki többször élt át éles utcai helyzeteket, és nem csak (száj)karatézik, az sokkal komolyabb esélyekkel indul. Éppen ezért értem meg teljesen a karatéval kapcsolatos cinizmusodat. Meghallgatnék azért egy átlagos karatést, hogy mennyire jött jól neki egy utcai verekedésben, hogy sosem tanították meg rendesen, hogy védje a hülye fejét. :DD

Ettől függetlenül gondolom azt Te is adod, hogy azért akármilyen edzésre lejárni is sokkal jobb, mint segget terpeszteni otthon. :D (Csak sajna sokan elkövetik azt a hibát, hogy elbízzák magukat, amíg jól be nem kapnak egyet. :( )

@Singham: a birkózós érvedben teljesen igazad van. A judós földhözdobás viszont már közelharc, nagy esély van rá, hogy nem jut el odáig, hogy dobálni legyen lehetősége (mert addigra mondjuk megrugdosták vagy megütögették).

"Krav Maga-n meg hiába gyakorlod be a szituációs feladatokat, utcán 99%, hogy nem úgy lesz. Utcán rögtönözni kell." - ez pontosan így van. Ezt egy normális edző el is mondja. De most ezzel nem jutottunk előrébb, hiszen ez mindegyik küzdő- vagy önvédelmi sportra/rendszerre igaz, ahogy azt még USBORNE is mondta, szóval ebben nincs is vita. Tehát igazából megint eljutottunk oda, hogy éles helyzetre semelyik nem készít fel, mivel az lehetetlen.

2014. jún. 28. 01:23
 57/76 anonim ***** válasza:
25%

Karate edzésen tanítják a hüje eés okos védést. Nem a klasszikus kettős fedezéket ugyan. Nekem volt pár utcai bunyóm, Eger, pest. Siófok, Szeged közt ingáztunk mikor "jegyszedőként" éltük fiatal éveinket. Nem volt probléma. Ma már csak hébehoba megyek el, akkor ia Max skinhead koncertre, de ott meg balhé nem nagyon van. Élem a középkorúak szürke életét, de azért hiányzik néha a balhé

:)

2014. jún. 28. 04:57
 58/76 Singham ***** válasza:

Azért írtam, hogy az ügyesebb Judos tudja ezzel megvédeni magát. Az ilyen Judosok meg már rég kint vannak valamilyen országban, ahol komolyabban űzik a Judot. :) Pl.: Japánok annyira űzik az ilyen sportjaikat, hogy még a Kendot is önvédelemnek tekintik, mert ott olyan az oktatás színvonala.

Thai Boksz meg, mint már sokszor írtam nem nagyon van az országban. Könnyebb normális Karate edzőt találni, mint normális Thai Boksz edzőt. Ennél is ugyanaz van, mint a Karatenal: hiába névileg azt tanítja az edző, baromira nem az. Pl.: nem sokan tudnak ,,térdeléssel" haladni, holott a technika lényege meg ez lenne. Ha nem talál be a következő, akkor mehet a következő, majd egészen addig amíg legalább az egyik be nem talál.

Karatenál is ez van. Itthon nagyon kicsi az esélye normális klubot találni, ahol tényleg megtanítanak Karatézni és nem csak forma gyakorlatokra. Holott Oyama pl.: egy rúgással vagy ütéssel (nem tudom már melyikkel) embert is ölt.

2014. jún. 28. 07:39
 59/76 anonim ***** válasza:

edzett seikennel rendkívül roncsoló hatása lehet egy egyszerű jodan gyaku tsukinak, elhihetitek.

Használtam utcai szituáció alkalmával, sikerrel.

Tipikus diszkós "kihaénnem" fiatalember ellen. Ijedtemben beküldtem neki állcsúcsra egy kizami tsukit (elsőkezes ütést), seggre is ült tőle.^^'

Utcai harcban ne becsülj alá egy igazi (nem levegőkékítő) tradicionális karatést. Nagyon hirtelen támad, messziről beugrik telibevág aztán mire vissza akarsz ütni már ott sincs.

(Ökölvívók ellen ez szívás, mert kettős fedezékben van, esetleg kilép oldalra és szűk horoggal úgy keresztbever, hogy annyit sem bírsz mondani: ippon! Ez sajnos tapasztalat.)

A shotokan lehet hatásos utcán, de a lényeg:

-találj jó mestert, aki nem sportkaratét oktat.

-mellette néhanapján nézz le egy-két ökölvívó edzésre kesztyűzni.

2014. jún. 28. 11:34
 60/76 anonim ***** válasza:
Basszus, nem küldte el a teljes hozzászólást.
2014. jún. 28. 11:36
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!