Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A shotokan karate jó önvédelem...

A shotokan karate jó önvédelemre vagy MMA-ra?

Figyelt kérdés

2014. jún. 25. 16:26
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/76 anonim ***** válasza:
40%

Sziasztok!

Mint shotokanos, szeretnék a témához szólni.

8 évig űztem ezt a stílust, anno 10 évesen azért kezdtem ezt, mert sajnos a környékünkön nem volt más. (Én is elég tré környéken tengettem ifjú éveimet annyit mondok hogy Borsod megye... csak ökölvívás és shotokan karate edzés volt. Az én alkatomnak ez jobban megfelel, elég vékony vagyok, de ugyanakkor nagyon hajlékony, laza)

Nem vagyok jó véleménnyel azokról, akik egy stílust ócsárolnak. Ha rosszul oktatják, az inkább a mester hibája.

Sok helyen valóban a versenykaratéra fókuszálnak, ami miatt a karatékák elpuhulnak, pipogyák, kapnak egy kontroll nélküli chudan gyaku tsukit, aztán lehet is vinni őket újraélesztésre.

Szerencsére mi nem így edzettünk. Mikor jiyu kumite volt, akkor felvetted a seikenvédőt (nem azt a sz.rrá párnázott piros vagy kék színűt, amiket WKF versenyeken használnak, hanem a fehéret, ami nincs annyira kipárnázva. Ha azzal bevernek egy jodan uraken uchit, azt r.hadtul meg fogod érezni az tuti), és ment az adok-kapok

2014. jún. 28. 12:04
 62/76 anonim ***** válasza:
40%

kajakra.

Úgy voltak az edzések, hogy hétfő-szerda-péntek. Hétfőn szinte csak a kihonnal (bázistechnikák) foglalkoztunk. Dachi (állások), tsuki (ütések), geri (rúgások), uchi (csapások), uke (védések). Orrvérzésig.

Szerdán a katákat (formagyakorlatok) gyakoroltuk, amiket én tiszta szívből rühelltem. Péntek volt számomra a legjobb nap: jiyu kumite (szabad küzdelem).

Ezek mellett természetesen erősítő, nyújtó, állóképesség-növelő gyakorlatok.

Mi is voltunk versenyeken (mind ippon shobu [vagyis a klasszikus, shotokan jellegét talán legjobban kifejező "ikken hissatsu" azaz egy támadással megölni elvét követő, egypontos szabályrendszer], mind sanbon shobu [hárompontos szabályrendszer], és a WKF szerint is).

Szereztem is néhány érmet, katában is indultam.

De szerencsére a mesterünk nem esett abba a hibába, hogy kizárólag letisztult technikai repertoárral bíró sportkaratét oktasson.

Na, és akkor a lényeg.

Utcai önvédelemben igenis meg lehet lepni shotokan technikával az ellenfelet.

Betonná

2014. jún. 28. 12:07
 63/76 anonim ***** válasza:
40%

edzett seikennel rendkívül roncsoló hatása lehet egy egyszerű jodan gyaku tsukinak, elhihetitek.

Használtam utcai szituáció alkalmával, sikerrel.

Tipikus diszkós "kihaénnem" fiatalember ellen. Ijedtemben beküldtem neki állcsúcsra egy kizami tsukit (elsőkezes ütést), seggre is ült tőle.^^'

Utcai harcban ne becsülj alá egy igazi (nem levegőkékítő) tradicionális karatést. Nagyon hirtelen támad, messziről beugrik telibevág aztán mire vissza akarsz ütni már ott sincs.

(Ökölvívók ellen ez szívás, mert kettős fedezékben van, esetleg kilép oldalra és szűk horoggal úgy keresztbever, hogy annyit sem bírsz mondani: ippon! Ez sajnos tapasztalat.)

A shotokan lehet hatásos utcán, de a lényeg:

-találj jó mestert, aki nem sportkaratét oktat.

-mellette néhanapján nézz le egy-két ökölvívó edzésre kesztyűzni.

2014. jún. 28. 12:10
 64/76 anonim ***** válasza:
40%

És valamiért három darabra szedte a hozzászólásom...-_-

Remélem, el lehet olvasni.

2014. jún. 28. 12:13
 65/76 anonim ***** válasza:
41%
Egyszer voltam mma edzésen. Sorba jöttek azzal, mit nem csinálhatok. Következő edzésre nem mentem már el. Ha nekik ez kell, csinálják, de nélkülem, nekem marad a jó öreg karate.
2014. jún. 28. 15:31
 66/76 anonim válasza:
12%
Szerintem jó. Én tradicionális shotokan karatét tanulok, és azt kell mondanom, hogy jó!Persze nagyon is van abban igazság, hogy amit ma egyes klubok oktatnak, az hagy kívánnivalót maga után. De a karate lényegét csak az érti, aki elhívatottan csinálja, és nem csak az önvédelem a lényege. Fejleszti a testet, megmozgat olyan részeket, amiket más sport nem, de mindemellett lélekben is erősít, kontrollra, türelemre, koncentrációra tanít. Egyáltalán nem az a lényege, hogy minél jobban le tudjál verni valakit. Ez harcművészet, nem elvakult bunyó. Más sportok is megtaníthatnak jó önvédelemre, de a karate más, ősibb gyökerekkel rendelkezik, és nem jön olyan hamar a tudás, mint mi, türelmetlen Európaiak akarjuk, viszont kitartó munkával garantált az eredmény- ha olyan klubban tanulod. Én bátran ajánlom, ha van elég türelmed és önkritikád a tested és lelked fejlesztésére. :)
2014. júl. 1. 10:48
 67/76 Singham ***** válasza:

,,Egyáltalán nem az a lényege, hogy minél jobban le tudjál verni valakit".

Még most se szoktunk le erről a full kamu szövegről? Minden harcművészettel kapcsolatos dolognál ezt olvasom, csak más szavakkal. Csak egy kérdést tennék fel: ha nem ez a lényege, akkor miért vannak olyan technikák benne, aminek a lényege az ellenfél minél gyorsabb hatástalanítása? Most ne vegyük ide az oktatás színvonalát. Ez olyan, mintha valaki eljárna sakk oktatásra, de ott nem tanítanák meg sakkozni, hanem azt, hogy miként lehet megfogni a bábukat.

2014. júl. 2. 12:37
 68/76 A kérdező kommentje:
#USBORNE,megkérdezhetem,hogy te milyen küzdősportot űzöl?
2014. júl. 2. 15:52
 69/76 anonim ***** válasza:
35%

Százszor leírtam már, hogy ketrecharcolok, hat teljes éve! Sőt, pár álszent csicska még azt is kisírta, hogy az egyesületem nevét leírjam! Ha érdekel bárkit is, akkor tessék megkeresni!

#USBORNE

2014. júl. 2. 15:55
 70/76 A kérdező kommentje:
Tudom,hogy ketrecharcolsz,de úgy tudom,hogy ahhoz,hogy valaki elkezdjen ketrecharcolni,több éves küzdősport múltra van szükség több küzdősportból is.
2014. júl. 2. 15:58
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!