Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Ekkora kihagyás után van még...

Ekkora kihagyás után van még esélyem?

Figyelt kérdés

Hali!

4evig karatéztam, elég jól ment az edző is mindig mondta a szüleimnek, hogy nagyon jól megy van hozzá tehetségem (2év után az országos bajnokságon 3számban indultam, mindegyikből elhoztam az aranyat..)

De valamiért 1,5-2 éve (16évesen) abbahagytam... a mozdulatok stb. azok meg bennem vannak tudom őket...

Ha most 18évesen visszamennék lenne még esélyem hogy újra versenyekre járjak /tudjam újra olyan szinten űzni vagy nagy ez a kihagyás már és mindent elbuktam így? (A szorgalmammal szerintem betudnám hozni a lemaradásomat a nyárig..)

2014. jan. 28. 22:13
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

Elmész boxolni. Pont így..

Ezért ajánlom, hogy válassz komolyabb küzdősportot, ahol tényleg tudnál fejlődni.

Vagy maradj harcművészetnél, Pesten van wudang kungfu, ha komolyan a harcművészet vonal érdekel, de te versenyekre hajtasz. Akkor tanulj boxot, és nem lesz a versenykaratéban ellenfeled.

2014. jan. 30. 22:29
 12/27 anonim ***** válasza:
Gondolom shotokan, vagy valamelyik pont rendszerű karate. Gyorsaságot csak gyakorlással lehet növelni. Legjobb, ha makiwara mögé felfüggesztesz zsinorra egy, mondjuk nyolcas csavar anyát. Ugy kell megütnön a makiwarát, ha kihajol, érje el a csavart aminek ki kell elég rendesen lendülnie. Ezzel nem csak a seikent edzed fel, hanem a gyorsaságod is fejlődik. Boxot meg tényleg felejtsd el.
2014. jan. 31. 08:23
 13/27 A kérdező kommentje:
#12es: Köszi, de Wado-Ryurol van szo..
2014. jan. 31. 15:33
 14/27 anonim ***** válasza:

Wado ryu :D

Azt tényleg első kézből ismerem, és (sajnos) az semmi. A küzdősport/harcművészet világban nem jegyzik.

Ökölvívással nem is szabad összehasonlítani, mert ég és föld a kettő. Wado az égkékítés. Wadoryu kumite csak vicc. :(

2014. jan. 31. 15:55
 15/27 A kérdező kommentje:

Nembaj én ebben szeretnék a legjobb lenni!

Valami tipp/trükk, edzésmódszer hogy hogy gyakoroljak itthon a kumitére?

2014. jan. 31. 17:33
 16/27 anonim ***** válasza:
Wado ryu!? Hmmm, ínyencség. :) Anno fősulis éveim alatt pesten jártam wado edzésre. Jó karate. Csináld csak, majd később te rá fogsz jönni, hogy akik lesemmizik és le levegőkékítik, hogy mennyire tévednek. Wado tipikus példája annak, hogy a karate nem sport. Ha nem adod fel, akkor te 50 éves korod után is a válladra veszed a sporttáskád, és mész edzésre, míg akik ma boxot mívelnek, vagy azt hiszik azt mívelik, azok a szoba ablakából vagy egy kocsma teraszáról bámulnak téged testileg leépülve. Irigykednek majd, és verik a megmaradt fejüket az falba, hogy miért nem a karatet választották. Most majd jönnek a megmondó emberek, hogy nem feltétlen ugy lesz, hogy 50 évesen nem fognak boxolni. Naná, 100ból talán három. Egy edző lesz, másik gondok és néha jó tanáccsal látja el a fiatal versenyzőt a felmosó vödör mellöl, a harmadik meg jó lesz élő boxzsáknak egy versenyre való felkészülőnek. Tehát csináld, na add fel, majd később rájössz, mire is való a wado ryu. :) Többire ne hallgass!
2014. febr. 1. 06:41
 17/27 A kérdező kommentje:

Köszi!

Végülis arra lennék kíváncsi, hogy itthon, hogy tudok plusszba edzeni/ készülni a kumitére?!

2014. febr. 1. 08:16
 18/27 anonim ***** válasza:
Hát azt csak sok, nagyon sok gyakorlással. Egy ötlet. Zsákon vagy pajzson mérd le, egy adott idő alatt hány tiszta technikát tudsz végrehajtani, majd tüzz ki magadnak egy célt, hogy mennyit akarsz megcsinálni. Wado karate kumite szabályzata pont rendszerű, ezért nem elég neked az, meilyen gyors egy technikád. Reakció időd is rövidíteni kell. Ha jó az edződ, akkor tud neked ebben is tanácsot adni. Menj vissza karatezni, és merj kérdezni.
2014. febr. 1. 08:58
 19/27 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem értek egyet a karatés válaszolóval.

Leírnám, hogy én harcművészet centrikus vagyok, nem sokra tartom a sportokat (oké, tisztelem mondjuk) de számomra a harcművészetek külső és belső gyakorlatai, hozzájuk kapcsolódó tudományok és filozófia az alap az életben. Az ember tanul, dolgozik, de az igazi munka és fejlődés az edzés. Tehát a karatét, mint harcművészet nem akarom lehúzni ezt leszögezném.

De a wado karate, Budapesten, na az pont nem az mint amiket eddig leírtam.

A karatés válaszolónak akkor van igaza, ha kizárólag karatét ismer mélyebben + elfogult.

Mert ha ismerné az ökölvívást, akkor azt is tudni lehet, hogy nincs ok az abbahagyására 50 évesen (kivéve 1, nincs benne sok fejlődés a fizikai hanyatlás után..)

Az ökölvívás nem terheli túl az ízületeket, nem feltétel, hogy szétverik az ember fejét és ezért káros lenne.

ELLENBEN egy karate mozgása határozottan merevebb az ökölvívásnál. Hiszen ez tény, ezt bárki láthatja.

Elfogultság nélkül azt is meglátja az ember, hogy a karate kikészíti az ízületeket.. mert nem természetes a mozgása, nem jó ahogy a sportkaratét oktatják. Vagy eleve olyan, hogy..

Meg idősebb korban hova megy edzésre egy karatés? Az elmerevedett testével, esetleg a fájó térdeivel? Ugyan már.. Egyetlen ok van a karate hosszú gyakorlására, mert mindig lehet új fokozatokat elérni. De igazi fejlődés már nincsen 'idősebb' korban külső stílusokban..

Egy taichi mester még elver fiatalokat, olyan állapotban van, hogy a teste igen lassan kezd el öregedni, és ha jól csinálja a dolgát akkor 70-80 évesen, ha már a testi ereje tényleg kezd meggyengülni, a belső gyakorlás során olyan energia tartalékok alakulnak ki, amelyekkel még uralkodhat a testén.

Ilyeneket nem igazán lehet elmondani egy karate mesterről, de általánosságban sem külső stílusú mesterekről.

A mai, magyar sportkaratét, egy wadoryut pedig küzdősportok fölé helyezni.. a wado (szerintem) már ott elszáll, hogy ütés. Ami alaptecnika, már ott elbukott rendszer, mert a pontozós versenyzős képzés életszerűtlen (és értelmetlen) egy HARCművészetben.

Ilyen szempontból a küzdősportok még HARCművészetebbek mint egy mai karate.

Ha karatézunk, én tisztelem az igazi karatét, csináljuk úgy mint az igazit Okinawában. De az nem pontütögetős wado karate lesz.. nem, az harcművészet lesz, az erősebb mint a box.. az tényleg egy életút lehet, de a versenykarate..

Kérdező, hát nyilván nem tudlak lebeszélni róla, de megérteni sem tudlak pedig igazán szeretnélek.

Régi karatés edzőtársaim az edzésen maradtak, mert 'lojálisak' az edzőhöz, mert meserfokozatot akarnak (és utána tanulnának mást, más karatét vagy más harcművészetet) meg van olyan is aki szerintem szimplán hülye, mert igazából nem lojális, nem tanul mást, csak élvezi hogy valami címe van, 2 kis danja aztán azt hiszi (boldogító illúzió) hogy tud valamit.

Hát, őket megértem, van egy elképzelésük hogy miért csinálják azt a karate utánzatot amit csinálnak (wadósok), de Te kérdező, Te bármit csinálhatnál. 2 éve nem edzettél, ha most elkezdesz edzeni akkor BÁRMIT csinálhatnál.

És visszamész egy LEVEGŐKÉKÍTŐ edzésre. Miért ebben akarsz ügyesedni, amikor ebben a tehetséged kibontakoztatása és az 'ügyességed' semmi lesz ahhoz képest, amire képes lehetnél komolyabb edzésen.

A karatést pedig (gúny és bántó szándék nélkül) barátilag megkérdezném, hogy tényleg erősnek érzi a saját stílusát, jónak azt amit csinál. Nem csak belső megítélés alapján, hanem mások színvonalához, erejéhez viszonyítva is?

Én azt szoktam mondani, hogy boxolókhoz kell viszonyítani először. Aki ügyes, az kettőt rávág a boxoló kettős fedezékére, combon térdeli és néhány ütéssel végez vele.

Aki nem ügyes, azt szétsorozza a boxoló, mert a boxoló bizony megbízható ellenfél lesz, fog ütni ahogy elvárható.

Az utóbbi elég gyakran megesik harcművészekkel, holott az első verziót illene kihozni!

Csak ennyi, nyilván ez az én nézetem, nem beszólás vagy bántás vezérelt hogy megírjam, remélem tényleg nem is nyílnak bicskák miatta :)))

De tényleg érdekel, hogyan látjátok ezt.

2014. febr. 1. 10:46
 20/27 A kérdező kommentje:

#19-es:

Nem tudom, a box nem az én sportom.. a Karate közelebb áll hozzám meg még van jó pár indokom amit elég hosszú lenne ide leírni.. :D (Úgysem tudsz már lebeszélni erről )

Viszont igen ez a pontrendszer a kumitében nem a legjobb... ezért szeretnék itthon is "gyakorolni/edzeni" hogy nagyon jó legyek benne ehez várnék még tippeket/ tanácsokat! Köszönöm!

2014. febr. 1. 12:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!