Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Hatékony utcai önvédelem?

Hatékony utcai önvédelem?

Figyelt kérdés

Krav magázok lassan egy éve, de az itteni vélemények nagyon elbizonytalanítottak, hogy csak lehúzás, meg azoknak hasznos akik mellette/előtte már tanultak mást is.

Előtte nem tanultam mást, így nem is tudom mit kéne elvárnom, nincs sok tapasztalatom. Az edzés nem tűnik rossznak, az edző is rendes, de nem tudom hogy hatásos lenne-e, ha használni kéne.

Azon gondolkodok, hogy abbahagyom, és elkezdek valami mást, mert amúgy szeretem a küzdősportokat. De ha már elkezdek valamit, akkor az hatékony legyen. Ehhez kéne a Ti segítségetek, felvilágosításotok.

2013. dec. 30. 11:39
1 2 3
 11/21 aikiboxer ***** válasza:

Na jó Kérdező elmondom a véleményemet én is. Én lehúztam több kihagyással kb. 12 évet egy sokat szídott stílusban (aikido). Eleinte rajongtam érte, utána kipróbáltam más stílusokat, és amikor a judósok agyonvertek, csalódtam benne és otthagytam 3 évre, elmentem judózni és bokszolni. Sok év telt el, mire megtaláltam a saját stílusomat, és most bokszolok és aikidózom párhuzamosan. A lényeg:

(1) Azért, mert valakik szídják, még nem biztos, hogy rossz. Szídnak itt mindent. Mindenki nagyokos (én is), és tudni véli, hogy mi a jó és mi a rossz. A krav maga sz-r? Biztosan azért dicséri agyon Bas Rutten az önvédelmi videójában (nála nagyobb arcot pedig nehéz találni); meg a TEK-es bokszversenyző edzéstársam, aki napi szinten társalog drogdílerekkel meg autónepperekkel az utcán. Nem működik? Nézd meg a fenti videót, szerinted ez nem működés?

(2) A kempo egészen biztosan nem jobb. Lehet, hogy az is jó, de nem jobb. Ami jobb lehet _attól függően, hogy mi a célod_, azok a funkcionális küzdősportok, mint a boksz, birkózás vagy BJJ. Igen, feltehetően nem fogsz a krav magával egy bokszolót, birkózót hűvösre tenni, mert szétszednek. Ha ez a célod, akkor bokszolj.

(3) Ha a boksz nem szimpatikus (miért nem?), akkor meg is adtad a kérdésedre a választ: nem valók neked az ökölharcos stílusok, ergo ilyen kempokarate meg ilyenek miatt NE hagyd ott a krav magát, mert minek.

(4) Szerintem a krav maga jó lehet egy hosszútávú alapnak, amelyben tudsz fejlődni, fokozatokat gyűjteni -- inkább azon gondolkozz, mit tudnál mellette keresztbe edzeni. Egy kis boksz, egy kis judo, próbálgass ki más stílusokat.

(5) Végül, a kérdésed alapján, én nem a kempót, hanem a ju jutsut nézném meg a helyedben, ez megadja azt az elmélyültséget, amit a krav magából esetleg hiányolhatsz. De ha amúgy szimpi a krav maga edző meg edzés, akkor ne hagyd ott, hanem egy kicsit nézz körül, próbálgass ki mást.

2013. dec. 30. 14:36
 12/21 anonim ***** válasza:
0%
Én a wing tsun-t javaslom! Utcán nincs ellenfele, de nagyon máshol sem! Próbáld ki, ha tetszik maradj!
2013. dec. 30. 14:39
 13/21 anonim ***** válasza:
A wing tsun-t te sem gondolod komolyan. Kb. az egyetlen stílus, amiről egyöntetűen mindenkinek az a véleménye, hogy szart nem ér, kivéve aki wing tsunozik.
2013. dec. 30. 14:44
 14/21 anonim ***** válasza:
Vincsun mint hatékony utcai önvédelem, ez nagyon jó poén.
2013. dec. 30. 14:49
 15/21 anonim ***** válasza:

Ha önvédelmi rendszer akkor talán a defendo jobb mint a krav (bár nem vennék rá mérget) de ott van akkor a Systema, nem? Hát sokkal inkább systema edzés Budapesten, mint Krav. Megint az van, hogy a kettő még csak egy súlycsoportban sincsen.

Tekesekkel nem jó érvelni, drogdílerekkel lehet hogy foglalkoznak, de biztos vagyok benne, hogy nem a közelharci képzettségükről híresek.. Viszont jól lőnek, seggbe, egymásba.

2013. dec. 30. 14:54
 16/21 aikiboxer ***** válasza:
Ez a TEK-es akiről beszélek bokszversenyző volt, nagyon jól bokszol és nagyon jó a közelharci képessége. :) Nem minden TEK-es töketlen.
2013. dec. 30. 14:58
 17/21 anonim ***** válasza:
És nem minden kravmagás töketlen. De kiemelni azokat az embereket, akik éppen TEKesek de közben box versenyzők, és kiemelkedőbbek a képességeik (képzettségük) a társaiknál .. nem bizonyítja, hogy maga a csapat átlagban jó, jól képzett. Van erős kravmagás is, aki egyébként mondjuk Jujutsu mester :D
2013. dec. 30. 15:11
 18/21 aikiboxer ***** válasza:
De én nem a TEK állományát dicsértem, hanem a fent nevezett edzéstársam szájából elhangzott krav maga dicséretet tolmácsoltam. Ha egy ilyen ember dicséri a krav magát, akkor annyira rossz csak nem lehet? :)
2013. dec. 30. 15:41
 19/21 anonim ***** válasza:

De.

1. boxoló nem ért más harctechnikához az ütésen kívül. Gondolom..

2. tekes sem ért közelharchoz, tehát miért tudná a kollega helyesen megítélni egy önvédelmi oktatás hatékonyságát?

3. azt tudom elképzelni, hogy sparringolt egy (néhány) kravmagással, akik jól teljesítettek ellene, vagy akár egészen jól. Nem, ezt viszont mégsem tudom elképzelni, ügyes boxolókkal nem szoktak csak úgy egyenlő félként kiállni kravmagások, pont ez a probléma.

2014. jan. 1. 15:31
 20/21 aikiboxer ***** válasza:

Teljesen kizárt, hogy vele szemben bárki kiálljon, aki nem egy ügyes ökölharcos, tehát a (csak) krav magásat úgy zúzza le egy pillanat alatt, hogy még csak nem is öröm nézni. De ő a krav magát nem is "harcművészetként" értéleli -- beszélgettem vele erről --, hanem, idézem: "szituációk kezelése/gyakorlása". Tehát mondjuk rád támad két ember, akkor mit csinálj és hogyan.

Azért a bokszolók technikai repertoárját ne becsüljük alul. Igaz, hogy összesen csak 3 féle ütésük van, ezzel viszont kajakra le tudnak zúzni bárkit. Ezzel szemben 40-50 kéztechnikát felvonultató levegőkékítők hiába KÉPZELIK azt, hogy ők majd nakadaka ippon kennel kifilézik az ellenfél gégéjét, mert a harc nem így működik. Egyrészt oda se férnek (pláne közepesen képzett ökölharcos esetén, teljesen esélytelen); másrészt pont az a legnehezebb része a harcnak, hogy még ha az ellenfél oda is tartaná a gégéjét, hogy tessék csak tessék -- a velünk született pszichológiai gátlások megakadályozzák az edzetlen levegőkékítőt az ilyen technikák végrehajtásában. Nem olyan könnyű megütni egy ember fejét -- pláne nem kinyomni a szemét, szétütni a gégéjét stb. (Persze mindig van az az 5% akinek ez agresszióból megy, de erre nem lehet számítani.)

(Ju jutsu / aikido) kontrolltechnikákat persze nem fog tudni egy bokszoló, valószínűleg egy krav magás sem, de nem is ez a céljuk.

2014. jan. 1. 16:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!