Jelenleg minden ezzel van tele, de érdekel mások, hogy gondolják : Szerintetek életben vannak Erőss Zsolték?
Nem tudom, Zsolt írt-e valamilyen végrendeletet,
hogy ilyen esetben mi legyen (mit "szeretne")
Bár val.színű nagyon költséges a kerestetés is meg
a hazahozatal is az lenne- Csak ezt nem mondja senki
Úgysem mondják meg az igazságot
A kötelekről én is olvastam-
A spanyol csapat pont emiatt fordult vissza-
mert nem maradt elegendő kötél-
Carlos Soria tapasztalt (spanyol) hegymászó mondta
Meg még valami rámpáról írtak, hogy a négyes tábor fölött valamilyen rámpát kellett volna elérniük-
Na az előtt történhetett valami
Meg még az volt valamelyik cikkben, hogy
még nemtudom hányezer valahány méteren is csináltak
még egy (köztes) tábort- (Tehát a négyes tábor fölött)
A jelek szerint arra már ők sem vállalkoztak, hogy a csúcs lejöveti útján felfelé haladva elébe menjenek a mászóknak, pedig ez lett volna az egyetlen mód, hogy esetleg életben találják őket"- mondta Farkas Péter,
a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke.
Kollár Lajos, az expedíció alaptáborban maradt
vezetője csütörtökön délelőtt arról tájékoztatott:
bele kell törődni, hogy Erőss és Kiss már nem élte
túl a harmadik éjszakát a 8000 méter feletti magasságban.
Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda is azt közölte,
már nem reménykedik abban, hogy a Himalájában eltűnt férje visszatér, hiszen ismeri a körülményeket, amelyek
közt férje és hegymászótársa az utolsó napjaikat
töltötték.
A kétgyermekes feleség - aki férjét többször kísérte el hegymászásokra - az RTL Klubnak úgy fogalmazott, a Kancsendzöngában az a nehéz, hogy nagyon hosszú ideig tart a csúcsmenet, nagyon hosszú a csúcsgerinc, vagyis sok időt töltenek nagy magasságban.
Hozzátette: nem tudja, hogy férje most miért ment ennyit-azaz miért vállalt be egyhuzamban egy 24 órás "csúcs-támadást"-, ha egyszer ismerte a határokat.
"Most átlépett minden határt, de gondolom, nyolcezer fölött nem lehet logikusan gondolkodni" - mondta Sterczer Hilda.
"Íratlan szabály, hogy a csúcsról 13-14 órakor vissza kell fordulni, a csúcstámadást pedig minél korábban, hajnali 2-3 óra körül megkezdeni" - mondta Farkas Péter.
Erőss és Kiss csak 18 órakor értek fel a csúcsra, több mint 24 órás menetelés után, előtte viszont még a csúcstámadó tábort sem érték el elég frissen és jó állapotban. "Vissza kellett volna fordulni, lejjebb regenerálódni vagy feladni.
Azonban ebben a magasságban az ember nem tud racionális döntést hozni. Az agy nem kap elég oxigént, a hegymászón fásultság, bódultság vesz erőt és nem foglalkozik azzal, mi történik. Ha leesik például a kulacs, nem hajol le érte, fura állapotba kerül" - tette hozzá hegymászó szövetség elnöke.
Kritikusan nyilatkozott a Kancsendzöngát a napokban szintén meghódítani szándékozó hegymászókról - nem említve Erősséket- Carlos Soria, a 74 éves spanyol hegymászó is, aki a világ 14 nyolcezer méter magas hegyéből eddig 11-et mászott meg, és maga is a csúcs megmászására készült a tragédia idején, de vissza-fordult, hogy biztonságban tudjon leérni.
Mint ismert, Erőssék hétfőn annak ellenére indultak
el a csúcsnak, hogy el sem érték a legfelső tábort - köztes tábort állítottak fel 7250 méteren -, és nyilvánvaló volt, hogy sötétedés előtt nem érnek vissza a hegyről. Soria úgy fogalmazott,"8300 körül jártunk, amikor láttam, hogy több hegymászó elindult utánunk, bármiféle biztosítás nélkül."
31, hidd el, nem a pénz miatt nem hozatják haza
a legszebb sírhelye ez egy hegymászónak
a lényegen meg nem változtat, nem kell temetőbe járkálni ahhoz, hogy gondoljunk az elhunyt szeretteinkre
Azzal szerintem mindenki egyetért,hogy két nagyszerű sportembert vesztett országunk.Nagyon drukkoltam nekik,amíg volt valami remény.
Nyugodjanak békében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!