Kyokushin karatéban tompul a reflex?
Mint a fenti kérdésből kiderül, arra lennék kíváncsi hogy a Kyokushin karatéban mennyire tompulnak el a reflexek. Ezt úgy értem hogy mondjuk utcai harcban, ütnek fejre... kyo-ban viszont nem. Mennyire lesz egy kyo-s "védtelen" egy fejütéssel szemben az utcán, mivel edzésen kumitében nincs fejütés ezért nemis várja oda.
Kicsit hülyén fogalmaztam tudom :D De remélem azért kilehetett venni a gondolatmenetem :D
Jah és légyszi csak kyo-sok írjanak vagyazok akik tényleg értenek a karatéhoz... Nem kell más harcművészetet vagy kűzdősportot ajánlani...
Én Shito-ryu-zok...nicsis vele úgy komolyabb gondom csak az hogy nem szokjuk úgy az ütéseket, mivel szemi kontaktba kumitézünk.
Várom a válaszokat :) Előre is thx :)
Aha, igen, ez két profi kyokushin karatés:
Hát nem tudom, én mondjuk ökölvívással és wing chun-nal foglalkozok, viszont a boksz edzésünkre és a wing chun edzésünkre is jöttek már le többször is, fekete öves 1-2 danos kyo-sok akik ilyen-olyan ob meg eb bajnokok. Hát bokszedzésen ugyan pár pofon után megtanulták, hogy legyen fenn a kezük, de a felütéseket mindig, ismétlem mindig beszopják. Wing chun-on ugyanez, szépen rúgnak ugyan derék feletti magasságig, viszont mikor rúgás után leteszik a lábukat akkor csak be kell lépni és mehet a ddarálás, ilyenkor kajak leblokkolnak mindig, miközben a felső testüket és a fejüket sorozzuk, addig alulról cipőorral rúgjuk a térdüket és cipősarokkal a sípcsontjukat, utána már igen lassan rúgnak.
Én ezt tapasztaltam a kyo-soknál. A shotokan karatésok már más tészta, azok igen jól védekeznek bokszon néha okoznak is nekünk gondot azzal, hogy mikor ütünk egy egyenest akkor ők alkarral rácsapnak a mi alkarunkra. Igaz ütni ők sem tudnak, ahogy a kyo-sok sem, viszont jobban védekeznek.
Egyébként nincs bajom nekem a karatéval. Az egy más stílus, másban erősebbek.
"de árulja már el itt egy kedves bokszoló, ha mi kyosok egy ütéssel tobb cserepet, vagy itongot eltörünk, akkor mi lenne az arcotokkal?:) És azt merem feltételezni, hogy a ti kezetek nem bütykosödik ki annyira és egy erősebb ütés után eltörne a kezetek :DDD ennyi lett volna. OSU!"
Barátom az, hogy fel van edzve a kezetek, az baromira nem egyenlő azzal, hogy ti tudtok is ütni. Egy bokszoló mással sem foglalkozik csak az ütéssel, míg ti karatésok katákkal kékítitek a levegőt, meg emelgetitek a lábatokat, mondván, hogy ti rúgtok...addig bokszoló pofozkodik kézzel. Na meg aztán a magyar fekete övesek többsége nem is tud téglát törni, maximum az ilyen 3-4 dan felettiek. De kár, hogy boksz edzésen az ilyen 10-12 éve bokszolók őket is megverik. :)
Egy bokszoló kesztyűvel nagyobbat üt, mint egy karatés csupasz ököllel és ezt nem egy dokumentumfilmben mérték már le, ráadásul japán karate mestereket teszteltek, nem magyar varázslókat. A karatés, nem azért tud téglát összetörni mert nagyobb az ütőereje, hanem mert fel van edzve a csontja. Na meg van spéci töréstechnika arra külön. És ha nem tűnt volna fel az eltörendő deszka, tégla ...akármi, mindig a két végénél van kirögzítve, és föntről lefelé ütnek bele a közepébe, pont oda ahol a legjobban feszül, vagyis ahol a legkönnyebben törik. Nem mondom, hogy könnyű megcsinálni, de igazából pusztán gyakorlás kérdése az egész. A jó törőtechnika NEM EGYENLŐ a küzdelemben használatos ütőtechnikával! Attól, hogy valaki jó tud törni, az nem biztos, hogy ütni is tud. Amerikában vannak betontörő bajnokságok, alkarral, könyökkel, sőt fejjel is törnek betonlapokat, egyszerre 10-15-öt is, ráadásul sokkal jobban csinálják ezt, mint a karatésok. És? Ők nem küzdősportolók, Klicsko ellen a ringben szerinted mennyi esélyük lenne? Semmi, pedig Klicsko valószínűleg nem tud betont szétfejelni.
Képzeld el, ha egy bokszolónak is fel lenne edzve, akkor mi lenne. Másrészt a karate ütéstechnikái életképtelenek egy igazi verekedésben senki sem fog tsuki-t ütni. Mire ütsz egy tsuki-t, bekapsz egy bal egyenes+jobb horog kombót. Láttam már fekete övest verekedni utcán, csak cséphadarózott egy normális ütést nem láttam tőle. A kyo-sok annyira "jól" ütnek, hogy sokuk bokszedzéseken a nulláról kezdik előröl az ütéseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!