BJJt vagy judot kezdjem el?
Azt, amiből van normális klub a közelben.
A judo egyébként nem igazán önvédelmi sport, persze nem tudom, mi a célod vele.
Attól függ mi a célod . Mondjuk a judo az testharc stílus ( tehát inkább az ellenfél földre küldése a cél . Gáncsok , dobások , csavarások ... ... ... ) . Dulakodós cucc . De pl esni , gurulni is megtanulnál . Nincs belőle no gi edzés . Utcai helyzetben hasznosabb mint a bjj .
Bjj vagyis brazil jitsu . Rendkívül remek földharc stílus . A judoval ellentétben itt a földön történik az érdemi rész . Vagyis minél dominánsabb pozícióba kerülni és feladásra bírni az ellenfelet . Submission , guard ... Fojtás , feszítés etc etc etc . Van gi és no gi része ( gi a fölső ruházat )
Ha az önvédelem érdekel akkor egyik sem feltétlen.
Ha a sport értéke akkor meg azt amelyik tetszik.
Én bjj-zek, heti háromszor, és állandóan úgy érzem magam mint akit elütött egy teherautó, de azért szeretem nagyon. :)
Judohoz nem tudok mit szólni, sosem csináltam. :)
#2 gondolom pont az erdekli a kerdezot, hogy a guard elonyos pozicio e... Ezt az elso 1-1,5 evben nem igy fogja latni...
Viszont hasznos dolgok a jitsurol. Vannak benne dobasok (judo elemek) csak nem olyan nagy szamban... Versenyeken a kuzdelmek allasbol indulnak szoval szukseg van rajuk.
En szeretettel ajanlom a jitsut, segit az onbizalom, eronlet, allokepesseg fejleszteseben, ezen kivul pedig ad egy bizonyos foku magabiztossagot.
En 4 eve csinalom versenyszeruen es egyszeruen nem tudom megunni. Mindig ad valami ujat.
Mindegyik sport kemény, ha rendesen odateszed magad ;)
BJJ, dzsúdó, mindkettőnek elég jó sport értéke van, átmozgat, erőnlét, mozgás koordináció. Stílusban különböznek. BJJ nagyobb részt a földön zajlik, igazából ennyi a különbség.
Önvédelmi szempontból inkább kick-box, ju-jitsu, krav-maga a nyerő. Igazából ha eljutsz egy olyan szintre, hogy nem terülsz ki egy pofontól, illetve higgadt tudsz maradni, már jók az esélyeid.
"#2 gondolom pont az erdekli a kerdezot, hogy a guard elonyos pozicio e... Ezt az elso 1-1,5 evben nem igy fogja latni...
Viszont hasznos dolgok a jitsurol. Vannak benne dobasok (judo elemek) csak nem olyan nagy szamban... Versenyeken a kuzdelmek allasbol indulnak szoval szukseg van rajuk."
Ehm az ugye azért megvan hogy a bjj-ben kék övtől már tanítani lehet ? És hogy elérni ezt a szintet olyan 2-3 év .
Az sem feltétlen igaz hogy csak állásból indulnak . Lehet földön is kezdeni .
És igen egy kevés dobás ... technikát meghagytak Gracie-ék mivel a judo-ból fejlesztették tovább rendszerüket . De ez tényleg elenyésző mennyiségben , mivel a bjj földharc míg a cselgáncs testharc orientált stílusnak tekintendő .
De a leányzónak inkább javasolnám a judo-t kezdésnek . Nem azért mert jobb lenne mint a brazil jitsu ( bár az előbbin azért jobban megtanul , esni , gurulni stb ) , mivel ennyi idősen találni olyan cselgáncs klubot akik bevállalják , na az a csodával határos , jitsura meg akár 35 évesen is beiratkozhat .
"Ehm az ugye azért megvan hogy a bjj-ben kék övtől már tanítani lehet ? És hogy elérni ezt a szintet olyan 2-3 év"
Az ugye megvan, hogy nem a tehetsegtelen jitsusok, es nem ket ev utan kezdenek tanitani...
Attol, hogy kinek milyen az ovszine, nem valik ertektelenebbe a munkaja, es a tudasa...
Ismerek olyan feher ovest aki alig 2,5 ev utan vert meg feketeovest... Es nem azert mert nem er semmit az ov, hanem mert a tehetseg, elhivatottsag nagyon sokat szamit.
En nagyon jo sportnak tartom mind a judot mind a jitsut... Kiegeszitik egymast, csomo judos tanul jitsut is, ugy ahogy jitsusok is judot...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!