Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Hogy lehet egy félmaratonra...

Hogy lehet egy félmaratonra felkeszülni?

Figyelt kérdés
Szeretnék majd lefutni egy félmaratont. Bar szeretnék csak úgy mindennaposan is jól futni. Kb egy éve is futottam akkor kb pár hónapig. 1 hónap utan mar nagyon élveztem, mert addigra jobban belejöttem . Most kezdenék újra neki ehhez szeretnék tanacsot hogy mennyit érdemes futni és esetleg a fájós ízületekkel mit lehet tenni? Futópálya sajnos nincs a közelbe, így egyenlőre a beton marad. Régebben is a térdem miatt hagytam abba és a csípőm is megfájdult. Ha pedig elkezdek futni milyen időközönként érdemes emelni a távot? És mennyi idő alatt lehet szerintetek egy félmaratonra felkészülni?

2018. okt. 8. 07:57
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Számít, mert más, a talaj is, cipő is más a jó terepre, padra, aszfaltra, meg hogy milyen ingerek érnek közben.
2018. okt. 9. 11:14
 12/21 anonim ***** válasza:
"Ilyen am mitol tortenhet? Vagy mire figyeljek hogy ne tortenjen meg?" - Annyit tudsz tenni, hogy a kockázatot csökkented, rendes felkészüléssel és egészségügyi szűréssel, meg hogy komolyan veszed, ha nem vagy jól, nem indulsz el betegen... De így is lehetnek olyan rejtett problémák, amik nem látszanak, és akkor jön elő, de szerintem ez nem annyira gyakori.
2018. okt. 9. 11:17
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Ilyenektől nem kell tartanod, ha nagyritkán történnek ilyen esetek, az nem a futás miatt van, hanem amúgy is valószínű bekövetkezett volna, mert mondjuk volt egy olyan betegsége vagy szívproblémája az illetőnek , amiről nem tudott, vagy ha tudott, nem vette elég komolyan. Alapvetően a futástól egészséges embernek nem lesz szívrohama, akkor sem, ha 200 a pulzusod, max lelassulsz ha nem bírod. Elég okos azért a szervezet ahhoz, hogy ne lehessen halálig hajtani.
2018. okt. 10. 21:35
 14/21 A kérdező kommentje:
Na ma elkezdtem a futast. Hat majd meghaltam azt kell mondjam :D bar imadom a futas utani erzest. De kozben most nagykn nehez volt es sajnos csak 2,5km tudtam lefutni es kozben is 2-3 alkalommal at kellett valtanom setara mert beszorult a levego. Es ez a kis tav is 19perc volt. Mar nem emlekszem regen mennyi ido kellett hogy ne szenvedjek ennyire , de tudom hogy eljott az az ido is :D
2018. okt. 11. 17:03
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Nembaj, a lényeg, hogy elkezdted. Lesz ez jobb is, hamar lehet fejlődni, csak csináld rendszeresen. Próbálj meg lassabban futni, nem cél, hogy kiköpd a tüdőd. Állóképesség fejlesztés szempontjából a lassabb, hosszabb edzések nagyon fontosak.
2018. okt. 11. 21:43
 16/21 anonim ***** válasza:

Én még azt tanácsolnám, hogy próbáld megtalálni a számodra kényelmes tempót. Hogy ez lassabb vagy gyorsabb, azt te érzed. Nekem pl. a gyaloglótempóm is viszonylag gyors, és futásban is az a kényelmes, de futásnál kevésbé tudom tartósan fenntartani, lassabb futásnál viszont hamarabb kezd fájni a lábam, szóval én például szakaszokkal játszok, gyorsabb futást és gyaloglást váltogatom, és így szépen egyre hosszabb távon tudom azt a számomra kényelmes tempót fenntartani, és kevesebb a séta, de ha edzel vagy épp versenyen vagy, akkor menj folyamatosan, akár gyalogolva, és ne állj meg közben, mert ha megállsz, nehezebb folytatni, elég a végén megállni.

Tapasztald ki, neked mi a jó, esetleg találj magadnak egy zenét, aminek a ritmusát tartani tudod, és azt hallgasd edzés közben, vagy dúdold magadban.

2018. okt. 11. 21:48
 17/21 A kérdező kommentje:
Egyenlőre lassabb tempoban tudok csak futni, kicsit meg neheznek erzem a labaimat kozben . Igen azt mar eszrevettem hogy nem jo megallni, tenyleg nehez ugy folytatni. Koszonom a tanacsokat!:)
2018. okt. 11. 23:23
 18/21 A kérdező kommentje:
Mai napra futas utan a hatam es a derekam is faj, bar ha ugynezzuk az egesz testem de inkabb olyan izomlazas. Viszont a hatam zavar, nem tudom mennyire normalis. Sajnos ulomunkat vegzek emiatt sokat fajt regebben is a derekam, de amikor pl elkezdtem edzeni sulyzoval akkor elmult. Tudtok otleteket mivel tudok hatra erositeni vagy olyan gyakorlatok amik segitenek hogy ne fajjon?
2018. okt. 12. 22:25
 19/21 anonim ***** válasza:

Nekem a tánc segített a hátfájásomon, szintén ülőmunka. Esetleg az úszás, a vízi torna lehet még jó, gerinctorna, masszíroztatni sem árt néha elmenni.

Ne egyfélét sportolj, én azt mondom, én többfélét csinálok, és a tánc is sport, mármint a rendes tánc, nem a szórakozóhelyeken a lötyögés. Salsa, zumba, én hastáncolok 5 éve, a teljes testet átmozgatja.

2018. okt. 12. 22:37
 20/21 anonim ***** válasza:

Szia,

Mi lett veled azóta futásilag?

2019. júl. 27. 16:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!