Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Hogyan kezdjek neki a futásnak?

Hogyan kezdjek neki a futásnak?

Figyelt kérdés
Igazából minden ruhát, cipőt már megvettem hozzá, már csak elkéne kezdenem. A célom nem a fogyás, hanem h sportos legyek és egészséges. Viszont nem tudom hogy kezdjem, merre vannak jó futópályák, vigyek e magammal vizet, reggel vagy este jobb futni, mennyi ideig fussak először? Igazából a duna partra gondoltam. Szívesen fogadom a tapasztalatokat. 20/L

2018. febr. 6. 19:19
 1/4 anonim ***** válasza:

Én vinnék vizet, de hogy neked kell-e és mikor és mennyit fuss, azt neked kell kitapasztalnod, ez egyéni.

A párom pl. nem iszik futáskor. Félmaratonnyi távnál már visz vizet, de ha elfelejti, akkor is kibírja, én érzésre szomjan haltam volna már az elején, nagyon ivós vagyok. Ő először is lefutott 2 km-t, ehhez szerintem nekem évek kellenek (antitalentum vagyok futásban vagy nem tudom, de nem adom fel). Úgyhogy nekem gyaloglós szakaszok is vannak, ez gyönge kezdőknél teljesen normális.

A többit majd megmondják a hozzáértők, én csak szimpatizálok a futás gondolatával, de rossz vagyok benne.

A bemelegítésre, nyújtásra gondolom, ügyelsz (mert nem mindenki teszi és az nem jó. nekem még szinte mindegy, de hosszabb futásnál más).

2018. febr. 6. 19:30
 2/4 anonim ***** válasza:
Sok egyénfüggő dolog van. KEZDD EL és majd ki tapasztalod magadnak, hogy neked mi a jó. Én például hajnalban fel tudok kelni korán, de csak lazát vagyok képes futni. Este 7 után nagyjából már nem tudok futni, mert fáradt vagyok. De délután jöhet bármi. A legjobb erős futásaimat kb délután 4-5-től tudom végrehajtani. De mindez rád nem bistos, hogy érvényes lenne.
2018. febr. 7. 08:23
 3/4 anonim ***** válasza:
A Duna part elég nagy, végig megy a fél országon. Merre keresel helyet? Nézd meg az első 5 kilométerem című edzéstervet, kezdőknek ideális.
2018. febr. 8. 11:45
 4/4 anonim ***** válasza:

Vegyél pulzusmérő órát, ha még nincs. Nézd futás közben mennyire megy fel a pulzusod. Ha még most kezdesz futni, lehet, hogy tapasztalat híján túl gyorsan kezdesz majd és abból csak kifulladás meg szenvedés lesz. Inkább lassan fuss, aztán idővel úgyis gyorsul majd a tempód, ha hozzászoksz.

Rövid távokra, ha nem futsz gyorsan, szerintem nem kell vinni vizet, az csak zavaró, ha szorongatod a kulacsot vagy lifeg a derekadon. Ha már jobban megy a futás és el tudsz menni 1 órára is akár, oda már érdemes vinni folyadékot. Most a hidegben pláne nem olyan fontos, mivel eleve kevesebb folyadékot vesztesz, nem izzadsz annyira.

Nem tudom milyen a testalkatod, sportoltál-e már korábban, stb, így nehéz megmondani mennyit fuss elsőre. Ezt neked kell érezned. Ha megfogadod azt a tanácsot, hogy nem engeded nagyon elszállni a pulzusod (tehát mondjuk 170 alatt marad) és nem vagy túlsúlyos, akkor 2-3 km szerintem menni fog elsőre is. De ezt majd menet közben kitapasztalod. Ha rendszeresen futsz, viszonylag hamar el fogsz jutni az 5-8-10 km-ig, de ez is adottságtól, edzettségi szinttől függ, hogy ki milyen hamar fejlődik.

Nekem a reggeli futás nem fekszik, általában este szoktam elmenni, vagy újabban munka után délután is előfordul. Ez megint csak egyéni dolog, hogy ki mikor szeret jobban sportolni. Én ha reggel futok, akkor sokkal magasabb a pulzusom, mint este, jobban kifáraszt a futás és egész nap érzem a fizikai fáradtságot. Az esti futás után meg ha elfáradsz, nem gond, mert legalább hamar el tudsz aludni.

Sok jó futó útvonal van, merre laksz? Ha budapesti vagy, itt van két jó cikk a legnépszerűbb futóhelyekről, benne van a Duna part is többek között:

[link]

[link]

Hajrá, sok sikert :) Már ezzel, hogy elhatároztad futni fogsz, többet tettél az egészségedért mint az emberek 90%-a.

2018. febr. 10. 12:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!