Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mennyi ideig fussak először?

Mennyi ideig fussak először?

Figyelt kérdés

Egyetem alatt eléggé elpuhultam, anno otthon futópadon kocogtam, de már 3 éve nem futottam semmit. Este menni akarok futni pár kört, kb mennyit fussak kezdetnek, hogy ne erőltessem meg hirtelen magam?

Illetve ha van valami tippetek, örömmel hallgatom.

20/l

2017. júl. 16. 20:36
 1/5 anonim válasza:
Mennyit futottál otthon? Szerintem ahhoz kellene igazítani. Ha leírod, akkor talán tudok többet mondani (semmi nagyon szakmaira ne számíts, csak én is sportolok).
2017. júl. 16. 23:00
 2/5 A kérdező kommentje:

Hát, nagyon elpuhultam :D egy óra gyors gyaloglás lett belőle, mert előjött kb két perc futás után az aszthmám...

Otthon is úgy csináltam, hogy egy jó negyed óra gyors séta a futópadon, utána felgyorsítottam futni ameddig bírtam (kb 10-15 percek), aztán visszalassulni stb.. és így volt olyan 1-1,5 óra.

Mondjuk utóbbi évben rosszabbodott az aszthmám, valószínűleg a mozgáshiány meg a felszedett kilók is rátettek egy lapáttal... de azért reméltem ennél jobban bírom.

Remélem tudsz valamit segíteni, és előre is köszönöm!!

2017. júl. 16. 23:23
 3/5 anonim válasza:

Az aszthmára nem tudok mit mondani, szóval azt kihagyom a történetemből. Mindenképp melegíts be előtte, hogy felkészítsd magad a futásra. Egy kis futóiskola, nyújtások stb. Szerintem nagyon lassú futással kezdj, ami majdnem séta, de azért mégsem. A cél az lenne, hogy séta nélkül minél többet tudj futni (ha három éve semmit nem futottál, 10 perc folyamatos futás lassú tempóban bőven elég), ha muszáj, sétálj egy megadott időt (pl. 5 percet), aztán megint nagyon lassú futás. Még nem volt ugyan szerencsém futópadhoz, de ha jól tudom akkor számolja, hogy milyen távokat futsz. Ezt bevethetnéd úgy, mondjuk, hogy 500 méter lassú futás, 100 méter séta ha szükséges. Később, ha jobb kondiban leszel, ki lehet venni belőle a sétálást.

Így a végére utána néztem, és az asztmásoknak nem ajánlják a futást, szóval szerintem azért gondold át, nehogy valami bajod legyen. Mást is lehet sportolni.

2017. júl. 17. 00:38
 4/5 anonim válasza:
2017. júl. 17. 00:51
 5/5 anonim ***** válasza:
Szia! Tizenéves koromban atletizáltam, ma is aktívan futok. Akkoriban volt asztmám, amelyre kettő különböző inhalációs sprayt kaptam. Az orvosod tudni fogja, ha beszélsz vele, melyik az, amit futás előtt kell használni. Nekem annak idején használnom kellett és ennek ellenére nyertem a versenyeket. Szóval kitartás, ne add fel... Ami a kérdésed lényegét érinti. Egyéntől függ, mennyi a jó és mennyi a sok... Talán a legjobb az, ha mindig annyit és olyan tempóban futsz, amennyi jól esik. Egy idő után visszatér az edzettség, újra megfelelő szintre kerülsz, szerintem bőven ráérsz akkor célokat kitűzni. Hosszú kihagyás után én 3,5 kilométerrel kezdtem kilométerenként 7:45-ös idővel. Ma már (6 hónap alatt) 15 kilométereket futok 4:40-es kilométerenkénti idővel, de kb ugyanannyira fáradok el, mint az elején. Alakul majd magától! Sok sikert és egészséget kívánok Neked!
2017. júl. 18. 15:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!