Otthoni edzésterv, félig-meddig izomtömegnövelésre. Valaki összeállítana nekem egyet?
Szóval. Csak komoly embereket kérnék.
Szeretnék több izmot magamra, mert ígyis azért erősítek itthon, de nem látszik annyira, mint vártam. Ez mondjuk azért is lehet, mert úgy csinálom, mint egy gép. Nincs korrekt edzéstervem. Étrendem rendben van. Íme az adataim, meg hogy milyeim vannak:
15/f, 172 cm magas, 58kg körül. Kb 40 szabályos fekvőtámaszt tudok úgy megcsinálni, hogy az orrom érintkezik a talajjal. Átlagba 15x simán felhúzom magam a húzóckodon, mert ki van feszítve 1 a szobaajtómra.
Vannak 1 kilós lábsúlyaim, amiket lehet karra is erősíteni. Szóval azt szeretném, ha valaki összeállítana nekem egy egész jó kb 15-20 perces edzéstervet, amivel jobban tudnék izmosodni, mint egy gép. (Nekem nem linkek kellenek.) Mellette futok, és nem akarok semmilyen táplálékkiegészítőt vagy izomtömegnövelőt szedni.
Látatlanba nehéz edzéstervet írni.
Szerintem ha kapsz mész válaszokat, mindegyik tök más lesz :)
Elég erős vagy ahogy nézem, úgyhogy szerezned kéne még mondjuk 5kg-s súlyokat.
Én azt javaslom, hogy 2 nap edzés, egy nap pihenés:
1. nap mell-bicepsz: mellre fekvőtámaszt lehet, bicepszre pedig húzódzkodj úgy, hogy a tenyered feléd néz és válszélességnél kicsit szűkebben fogod meg a rudat.
- fekvőtámasz
- bicepsz
- fekvőtámasz úgy, hogy a lábad feljebb van a kezednél 30-40 cm-vel
- bicepsz
- fekvőtámasz, most a kezed legyen feljebb a lábadnál
- bicepsz
- sima fekvő
2. nap
hát-tricepsz
itt úgy húzódzkodj, hogy a kézfejed néz feléd, a fogásod pedig válszélességnél 10-20 cmvel szélesebb, a mellkasodat közepesen kifeszíted. fekvőtámasznál pedig a karod a testeddel párhuzamos legyen, tehát a könyöködet az oldaladhoz nyomod.
Ezt ugyanúgy mint az első nap felváltva csinálod, 4 sorozatot mindegyikből.
amit változtathatsz:
- minden izomcsoportra min 4 és max 6 sorozatot csinálhatsz
- külön edzed az izomcsportokat, tehát először megcsinálod a 4 sorozat mellett, aztán a bicepszet
- megcseréled a napokat (de a hát és a mell legyen mindig az első gyakorlat az adott napon).
Sorozatok között max 1,5 percetpihenj. Lassan csináld a gyakorlatokat, kontrolláltan, attól gyorsabban és szebben izmosodsz, mint a kapkodással vagy a csalással.
És tényleg venned kéne egy súlyzót otthonra, mert válledzést azt nem tudok mondani így. Ha otthon akarod csinálni, akkor olyan egykezes rúd lenne jó, amire te rakhatod a súlyokat. Futást az edzés végére tedd és pihenőnapon is futhatsz, ha van erőd.
Bizony-bizony, 20 perc az marha kevés! Nekem 15-20 perc csak a bemelegítés, mert merev, hideg izmot edzeni veszélyes! Az elsö válaszóval ellenben(nem mintha nem lenne jó, de én így nem csinálnám) csak annyit üzennék neked, hogy bicepsz-mell párosítást nem ajánlanám! Ha már mellre edzel, akkor egyúttal igénybe veszed a tricepszed, ezért érdemes ezzel folytatnod. A bicepsz és tricepsz együtt edzve nem ajánlatos, mert edzve az egyiket, elvonod az energiát a másiktól! Ahogy én edzek az szerintem elég jó, ajánlom is társaimnak és nem panaszkodik egyik sem! Láthatóan fejlödnek, persze ök konditeremben edzenek nem a szobában 1 kilós súlyokkal meg húzodszkodóval. Ez csak bohóckodás!
Terv:
1. Nap: bicepsz, váll
2. Nap: tricepsz, mell
3. Nap: hát, láb
4. Nap: PIHENÉS!!!
5. Nap: bicepsz, láb
6. Nap: hát, váll
7. Nap: mell, tricepsz
8. Nap: PIHENÉS!!!
És itt újra kezdödik az 1. Nap, és így tovább! 3 nap edzés és 1 nap szigorú pihi az izmok regenerálódása érdekében!
Edzésnapokon persze az edzés végén nyomd a hasazást, az mindig jól jön! És persze edzés alatt igyál vizet szölöcukorral bekeverve (de ne annyit, mint egy ló), hogy az izmot és a tested ellásd energiával! Amikor végeztél igyál turmixot (tej, banán, nyers tojásfehérje, kevés szölöcukor) aztán pihizz a másnapra!
A sorozatok ne legyenek több 4-6-nál és a sorozatonkénti ismétlések legyenek 8-10
Az elsö 2-3 sor. 10 ism-sel
A második 2-3 sor. 8 ism.
Ha tudsz akkor szerez be kézi súlyokat, azzal már el lehet kezdeni egy jó kis programot vagy esetleg egy felkészülést!
Remélem segítettem!
Sok sikert!
Nem értek egyet a 3. kommenttel.
Nem jó vállat csinálni az első napon, ugyanis tartóizomként funkciónál mell edzéseknél és akár tricepsz-edzésnél is. A tricepsz pedig aktív izom pl fekvenyomásoknál. Fáradt tartó-izmokkal nem tudsz nekiállni komolyabb gyakorlatnak.
Láb szerintem nem kell, ha futsz.
Igaza van a sorozatszámban és az ismétlésszámban is. És a 20 perc valóban kevés, abba az én edzéstervem se fér bele.
A bicepsz gyakorlat nem vonja el a tricepszedtől az energiád és fordítva sem. Az erek ott tágulnak, ahol éppen kell, és az az izom veszi fela legtöbb tápanyagot, amelyiknek szüksége van rá. A vérben lévő aminosavak (fehérjék), cukrok és zsírok ott vannak a véredben folyamatosan. Nem úgy kell elképzelni, mint egy autópályát, hogy ha triepszezel, akkor a teherautók oda viszik a cuccot és elzárják a bicepszhez induló tápanyagok útját.
Mell-bicepsszel kell kezdenek, mert arányaiban a mell a leggyengébb izomcsoport és mellé egy laza bicepsz nem árt meg. A melledet ritkán használod a való életben, mivel ha valami nehezet akarsz mozdítani, akkor valószínűbb, hogy húzni fogod (mert az könnyebb), tehát a hátadat erölteted. Mivel a mell a gyengébb, azt kell először edzeni. A bicepszedet pedig olyan gyakran használod, hogy az első napi edzés, nem fog megártani a másnapi hátedzésednek.
Tehát ha kondiznál, ami a legjobb megoldás lenne, akkor:
I. lehetőség:
1. nap mell-bicepsz
2. nap hát-tricepsz
3. nap váll-láb (ha akarsz lábazni)
4. nap pihenés.
II. lehetőség:
1. nap mell-hát
2. nap váll-tricepsz-bicepsz
3. nap pihenés
Így az első évben még 3-4 havonta nem árt ha ezt a kettőt cserélgeted, aztán ahogy jön a tapasztalat, úgy megbolygathatod magadtól is.
A kajálásra a 3. komment tökéletes, bár én a te korodban nem foglalkoztam vele, megszokni az edzést, meg ráállítani a napirendet önmagában is elég macerás szerintem.
Igazából így 15 évesen jobb az otthoni edzés, mert kisebb az esélye, hogy túlerölteted magad. Ha konditerembe jársz, nagy az esélye, hogy visszavet a növésben. Legalább egy évet várj vele, addig otthon eddz, úgy ahogy írtam.
Arra, hogy az otthoni edzés csak majomkodás:
http://www.youtube.com/watch?v=HJuCVxJ5A9s
Ő otthon edzett.. nem vagyok gyenge, de azért én is szeretnék olyan "majom" lenni, mint ő.
A 3. kommentelőnek és a kérdezőnek is ajánlom a bodybuilder.hu-t. A testformálást holtig tanulja az ember.
Nézd meg ezt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__egyeb-kerdesek__..
Sok jó tanácsot olvashatsz! De legjobb ha elmész egy edzőterembe, ott segítenek edzéstervet csinálni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!