Hogyan fejlődjek a futásban? Távot vagy tempót növeljek?
Előzményként fontos leírnom, hogy 24 éves nő vagyok, februárban szoktam le a dohányzásról, előtte több évig szívtam.
Februárban életmódot váltottam minden tekintetben. Azóta odafigyelek az étkezésre és a sportolásra is, amit a szervezetem nagyon meghálál.
Elkezdtem márciusban futni-kocogni, és mára teljesen beleszerettem ebbe a sportb, viszont úgy látom, nem fejlődök elég gyorsan. Mára 5-6 kilómétert simán lefutok heti 3-4 alkalommal, megállás nélkül, olyan átlag 5.50-es kmekkel.
Mivel az 5 kilómétert már biztonsággal lefutom, így felmerült bennem, hogy vagy a tempónopm, vagy a távon kellene javítanom. A neten sok edzéstervet találtam, de azt mégsem tudom, hogy melyikkel kellene kezdenem? Maradjak az 5 kmnél, csak törekedjek arra, hogy minél gyorsabb legyek, vagy növeljem a távot?
Szerintetek? Illetve tudnátok ehhez megfelelően edzéstervet ajánlani?
Köszi előre is! :)
Ez attól függ, hogy mit szeretnél. Ha a tempót szeretnéd növelni ajánlott intervallumot futni. Gyors-lassú tempók váltják egymást. Én spec nagyon szeretem.
Ha a hosszútáv futás a cél, akkor keress mondjuk első körben egy 10 kilométeres edzéstervet. Szép lassan növelve a távot el fogsz jutni oda, hogy biztonságosan lefuss 10 kilométert. Pl: [link]
Köszönöm :)
Akkor ez csak egyéni elhatározás, hogy melyikre "gyúrok"? Nincs valami ajánlás, hogy elsőnek célszerű a rövidebb távon fejlődni, majd átcsapni a nagyobbra?
Egyébként 5-6 hónap alatt 6.30-6.50-es időről 5.50-re lemenni az jó, vagy lassú a fejlődésem?
Szerintem azért egyéni, mert kinek mi az erőssége. Vannak rövidtávú és gyorsabb távú futók.
Kérdésedre válaszolva szerintem nagyon sokat fejlődtél időben, gyorsaságban!
Köszönöm, akkor megnyugodtam.
Nézegetek ilyen futós posztokat / futós csoportokat és mindig 5.00 vagy az alatti ( gyakran elképesztő ) időkről posztolnak az emberek. Ilyenkor mindig elszontylodom, mert nagyon ritkán sikerül 5.40 körülre levinnem, de akkor már nagyon megszakadok...
Türelmesebb leszek magammal, remélem egyszer én is csak úgy száguldok majd. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!