Hogyan kell helyesen futni?
Sajnos ezt nagyon kevés tanár mondja el a gyerekeknek :/ A legtöbb tesitanárt szerintem nem is érdekli (legalábbis én nem nagyon találkoztam még olyannal, de persze tisztelet a kivételnek!)
Igen, ha szúrni kezd az oldalad, valószínűleg rosszul veszed a levegőt. Talán az egész futásban ez a legfontosabb. Mindig az orrodon szívd be a levegőt és a szádon fújd ki. Néha tök nehéz, pláne, ha huzamosabb ideig futsz, de ezzel el tudod kerülni azt, hogy fájjon az oldalad és azt is, - bár nem tudom, hogy nálad volt-e olyan - hogy hányingered legyen, vagy elkezdj köhögni. Bármennyire nehéz egy idő után betartani és bármennyire is hülyén hangzik számodra a levegővétel, nagyon meg tudja emelni a teljesítő képességet.
Futás előtt mindenképpen melegíts be! Nem kell túlfilózni a bemelegítést, csak kicsit mozgasd át mindened, így kevesebb az esély arra, hogy meghúzod valamid.
Közvetlen evés után nem tanácsos futni, mert csak felfordul a gyomrod, fájni fog és minden shit. Én ha edzésre (tánc edzés) megyek, előtte fél órával szoktam kajálni, hogy azért még se éhesen menjek, mert akkor csak szédülni fogok, ami nem túl jó, viszont ha előtte öt perccel telezabálom magam... Akkor szintén rosszul leszek. Olyan kajákat nem tanácsos előtte enni, amit még nem ettél azelőtt soha és előfordulhat, hogy hamar kijön belőled. (Vajas kenyér forever!)
Amikor mész futni, figyelj a tartásodra és a tempódra. Ne görnyedj előre, emeld fel egy picit a fejed így könnyíted a légzésed is. Nem kell sehová se rohannod, ha hobbiból vagy fogyás céljából futsz és nem az olimpiára készülsz, akkor a neked legkényelmesebb tempóba tedd. Ne túl gyorsan, mert azzal csak hamar kimerülsz és különben is... Nem versenyzel és nincs ott a tesitanárod, hogy baszogasson, hogy gyorsabban, vagy leosztályozzon. Találd meg a neked legmegfelelőbb tempót és abban fuss.
Mindig tervezz. Ne akarj egyszerre sokat futni. Apránként haladj. Először fuss kevesebbet, aztán emeld a távot.
Az is nagyon fontos, hogy kényelmes ruhában és futócipőben legyél. Persze, lehet futni farmerben is meg magassarkúban, de egy kényelmesebb ruha és egy erre kitalált cipő szerintem sokkal jobb :D
Mindig vigyél magaddal vizet és ha szeretnél zenét hallgatni, akkor telefont, mp3-mat... Akármilyen ketyerét :D
Egyébként én úgy tapasztaltam, hogy zene hatására is nő a teljesítő képessége az embernek, szóval én azt csak ajánlani tudom.
Remélem tudtam segíteni, további jó sportolást! :)
Idén kezdek Hip-Hopozni, de kiskoromban balettoztam, később jött a jazz balett aztán a a divat- és show tánc:D
Mindegyiket imádtam és amikor még táncoltam (1 évet ki kellett sajnos hagymom) akkor én is sokkal jobban ki voltam békülve magammal :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!