Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Milyen küzdősportot/harcművész...

Milyen küzdősportot/harcművészetet válasszak? 20/L

Figyelt kérdés
Szeretnék elkezdeni valamilyen küzdősportot/harcművészetet, ami egyben fizikai tréning is lenne, valamint önvédelmet is tartalmaz. És nem versenyszerűen szeretném űzni. Így mit ajánlotok egy 20 éves lánynak?

2013. nov. 17. 02:14
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
100%

Very hard kyo belt exam - nem tudom miért keményebb, mint bármely küzdősport. Mindenhol fárasztó az edzés, még a gyúrósok edzése is kemény, a taichisok edzése is fárasztó.

Kedvenc rész, 2:59. Így képezik az erős embereket. Szerintem érdekes elképzelés, attól éli valaki túl az utcán a késelő 'fiatalembereket' mert övvizsgán hagyja magát fejbe rúgni? Ezzel milyen reflexeket tanul az agy, milyen arcot vágjunk ha fejbe rúgnak? Ezt nem kritikának írom, egyszerűen nem értem. Ha utcán oldalról lekevernek egy nagyot, ha az bent van akkor mindenki elfekszik. Arra gyúrni hogy fejbe rúgnak nem tudom mire vezet. Senki sem késálló - a boxolónak viszont van esélye elhajolni, és ez nem mellébeszélés, hát láttuk gondolom a videót

http://www.youtube.com/watch?v=qSX0PCQXiO4

Aikiboxer - viszont jobb esetben a kungfusoknak is a kitérés az alapkoncepciójuk, csak hogy ne vegyél egy kalap alá minden harcművészetet.

2013. nov. 17. 16:03
 22/44 aikiboxer ***** válasza:
80%
84% ezt a bemelegítős érvedet meg végképp nem értem, ha van valami, amihez nem kell különösképpen bemelegíteni, az pont nem a boksz harmonikus mozgása -- sokkal inkább a karate fejrúgásai... A kyo meg nem tudom, milyen KO-t visz be, amikor a fejütést sem tanulják meg rendesen -- fejütés hiányában...
2013. nov. 17. 16:04
 23/44 anonim ***** válasza:
100%
Nyolcvannégyszázalék: mert aztán egy kyos danvizsgán akkora trúváj fejberugdosni egy fekete övesnek a fehér öveseket (akik ráadásul a fejüket sem védik).. Hagyjuk már...
2013. nov. 17. 16:25
 24/44 aikiboxer ***** válasza:
74%
Én a kung-furól egy árva szót se szóltam, azt nem ismerem egyáltalán. Illetve annyit azért még én is tudok, hogy a kung-fu alapelve is inkább az, hogy engedi áramolni az energiákat, nem feszül bele a helyzetekbe, engedi magát "sodortatni" az áramlattal -- és lágyra keménnyel, keményre lággyal válaszol, mint az aikido. Nem? A karate robotkultúrája meg egy darab görccsé teszi az embert, ezért felesleges energiákat vesz el. Aikidós / bokszoló szemmel nézve legalábbis a karatésok keménysége energiapocsékolás a harcban.
2013. nov. 17. 16:48
 25/44 anonim ***** válasza:
29%
Nem tudom milyen karatet tanultál aiki, ha egyáltalán tanultál, ráadásul 5 év alatt csak az alapok alapját lehet megtanulni. 1. danál kezdődik a karate tanulása. Ezért is sho dannak nevezik. Robotos mozgás? Ekkor rögződik bennük, hogy egy életfontosságú testrész hol van, hogyan kell pontosan eltalálni, nem lehet csak mellé maszatolni. Megtulják, beléjük rögződik. Ha ez megy, akkor jön a robotos mozgás helyett a szép folyaamtos kivitelezés. 5 év alatt, még levegő vételezést sem lehet megtanulni. Javaslom, keress fel egy rendes karate mestert, aki meg is mutatja neked ha szépen kéred.
2013. nov. 17. 17:34
 26/44 anonim ***** válasza:
91%

Na megnéztem én is ezt a "very hard" kyokushin videót, ha megengedsz néhány kommentárt:

0:15 ura tsuki -- hát... ez mire jó? komolyan kérdem. Láttál már bokszoló felütést, mi a különbség? ég és föld.

0:21 uchi uke (vagy nálatok ez a soto?) -- amúgy is használhatatlan ez a védés, na de látszik, hogy még a gyerekek is vállmagasságban csinálják -- a fejüket már itt se védik. A bokszon az első, még árnyékon is, hogy FEL A KEZEKET kettős fedezékbe, ez az első és legfontosabb dolog.

0:28 Ez mai geri akar lenni? Csak mert nálunk (shito-ryu) a mai geribe a csípőt is beletoljuk, így a rúgás kb. 40 centivel lesz hosszabb -- nagyon nem mindegy.

0:40 oi tsui jodan -- ezt szépen csinálják, amúgy éles küzdelemben pont ez a robotember mozgás amellyel önmagadat nullázod le, azaz használhatatlan. Vesd össze a boksz balegyenesével -- kb. 30 cm-rel hosszabb, gyors, laza, nem görcsös, azonnal visszarántjuk a kezünket stb.

0:45 Nem baj, hogy az ember nem tud egyetlen fekvőtámaszt se lenyomni, de akkor legalább ne tettétek volna bele a filmbe, komolyan... Mi ebben az ultrakemény...

1:00 Hú de szerettem ezt az állást (zanchin dachi ugye?)... Nem tudom miért, de van benne valami filozofikus, ahogyan előrelépsz, beleállsz és kifújod a levegőt... Imádtam... Éles harcban totálisan használhatatlan. (De nem is arra való.)

1:04 Na ezt érdemes megnéznie mindenkinek aki szerint a karatéban rengeteg kéztechnika van -- mikor fogsz Te így valakit ujjakkal gyomorszájon szúrni, komolyan? (De művészetnek gyönyörű!)

1:30 randori -- nem védik a fejüket!!!

1:44 a mester sem!

2:20 randori -- most komolyan, őszintén, ez mi? Nem védik a fejüket, nem is ütnek fejre egyáltalán, TELJESEN védtelenek, TELJESEN!!! Közben a küzdőtávolságuk meg olyan, hogy egy bokszoló balegyenese könyékig becsúszna a szájukba.

2:40 ugyanez az eszeveszett vagdalkozás öngyilkos küzdőtávolságból, a fejet TELJESEN szabadon hagyva

2:50 fekete öves ushiro mawashi gerivel fejberúg egy sárgaövest. azta de kemény! gratula! (de még ha azt megtanítottátok volna a kezdőnek, hogy TEGYE FEL A KEZÉT, akkor nem tudná így fejberúgni, mert legalább a keze fent lenne, de nem... lent van mindenkinek a keze végig...)

2:55 hát ezt a fekete öves csajt egy 12 éves kislány is agyonverné 2-3 év boksztudással... nem védi a fejét, életveszélyes közelségből püföl... mellbe üti puszta kézzel szegény kéköves csajt (wtf?! -- remélem mellvédő azért van nálatok), utána meg 2:59-nél brutálisan fejbe nyomja egy mawashi gerivel ez mi??! Könyörgöm, komolyan, ezt hogyan tehetitek meg? És persze szegény NEM VÉDI A FEJÉT mivel azt meg nem tanítjátok... :(((

3:05 A fekete öves kisöpri a lábát a sárgaövesnek. Azta de kőkemény!!! Gratula. (Persze megint olyan küzdőtávból, ami még kézfogáshoz is közeli...)

3:15 Megint fejvédelem nélkül püfölik egymást olyan távolságból, ahová max. a szerelmemet engedem ha akar tőlem valamit. Viszont dekőkeményen osztja megint a fekete öves a sárgaövest! Üsd vágd nem apád!

3:24 Megint a küzdőtáv... Ilyen közelből én már ráfogok és dobok rajta egy tai otoshit vagy o goshit, nem szórakozom ütésekkel, a beton nagyobbat üt...

3:30 Na ugye, hogy a judo a megoldás?! :)) Végre egy tisztességes lábsöprés.

3:35 Szerencsére le van lassítva és látszik a fekete öves (!!!) szerencsétlenkedése a kezével... Egyszerűen NEM TUDJA védeni a fejét még rúgás ellen sem, mert NEM SZOKTA MEG, NEM TANULTA, hogyan kell a fejet védeni... Ha csak egyszerűen fent lenne a keze kettős fedezékben, nem tudná így fejbe rúgni...

Na jó szóval köszi, hogy feltetted ezt a videót, ebből mindenki láthatja, hogy hová vezet a védőfelszerelés nélküli, sparring nélküli karateedzés:

- nem tudják védeni a fejüket és nem is védik

- támadni se tudják a fejet

- nem tudnak egy rendes bal- vagy jobbegyenest se ütni

- rossz küzdőtávban vannak végig, nem érzik az ellenfelet

- és az már nyilván csak a hely sajátja, hogy a haladókkal veretik a kezdőket, de én ezt nem reklámoznám a youtube-on.

Bocsi de a látottakról ez a véleményem röviden.

2013. nov. 17. 17:34
 27/44 anonim ***** válasza:
86%

84% "Nem tudom milyen karatet tanultál aiki, ha egyáltalán tanultál"

A személyeskedés nekem nem stílusom, ezért ha nem haragszol erre nem válaszolok. Nem az én személyem a kérdés, hanem sportokról, stílusokról beszélgetünk, vagy megvitathatjuk a fenti videót -- hogy én mit és hol tanultam, teljesen érdektelen. (Egyébként hayashi ha shito ryut tanultam, és soha nem állítottam, hogy többet tudnék az alapok alapjánál, sőt lehet, hogy még az alapok alapjának alapját se tanultam meg, de ez teljesen lényegtelen. Szorítkozz a tárgyra, ne engem csesztess!)

2013. nov. 17. 17:38
 28/44 aikiboxer ***** válasza:
74%

Másik accountról válaszoltam, de a lényeg a lényeg. Hogy ne személyeskedjünk, mert az nem segíti a Kérdezőt semmiben.

Egyébként meg a videó fényében kérdezném shotokanos barátunkat (#5/47%), hogy neki mi a véleménye a videón látottakról? Miben ért egyet és miben nem velem?

2013. nov. 17. 17:43
 29/44 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem, ha valahol 5 év alatt az alapok alapját tanulgatja csak meg az ember.. az már egy kicsit nehezen használható, vagy nehezen tanulható dolog.

Nem azért, de 1-2-(3) év box tudással már van esélye értelmesen ütni az embernek, elmozogni egy másik ember elől. Azért ez nem éppen hátrány. Egy harcművészetet nem előzhet meg egy küzdősport.. olyan nincs, hogy 5 év alatt valaki nem tanul meg mozogni, olyan van, hogy 5 év után szimplán csak erős, 10 év után meg már kiemelkedően jó képességekkel bír az edzésnek és gyakorlásnak köszönhetően. De 5 év nem telhet el használható képességek elsajátítása nélkül. Most gondolom én ezt, általánosságban.

2013. nov. 17. 18:47
 30/44 anonim ***** válasza:
100%
Shito ryot nagyra tartom. Jó karate. Pár gondolat. Sárga öv a kyoban közepes fokozat. Fehér, narancs, kék, sárga, zöld, barna és fekete. Uchi uke még a shitoban is uchi és nem soto. Uke, tehát védésnek tanulják, de a végén nem védés lesz, hanem támadás, töréssel jobb esetben csak ficammal. Na ez az, amit sokan csak azt látják amit látnak, de nem tudják miért van. :) Mae geri itt már lehet a 6 percnél tart. Folyamatos rugás, próbáld ki. Fekvő már lehet a 45. egy kemény kihon és kata vizsga után. Uraken ganmen uchi, tehát nem felütés, hanem orr alá vagy az orr és a szem közé egy csapás. Küzdelem, 10 vagy 15.-nél tarthattak, menetenként másfél perc pihenő nélkül, folyamatos menet pihent emberek ellen. Magasabb övnél több, vége 50Xmásfél perc. Kilehet ezt is próbálni, hogy van fent utána a kéz. De ez igaz, fejet nem védik annyira a kyo szabályrendszere miatt. Én is bírálom, de ez van, ez kell szeretni, max külön edzésen mehet a kesztyűs fejütés, amit mi is csinálunk. Mondjuk pár kyo szervezetnél van fejütés, és ha jól láttam, ez shinkyokushin, akiknél nincs. Videót csak aikiboxer kedvéért raktam be, hogy lássa, nem csak robotos levegőkékités van. Kékítenek ugyan van, de egymást, mert ez úgynevezett knowdown full contakt karate. Ha bármi kérdés merül fel, gondolom a legközelebbi kyo dojo vezetője szívesen válaszol rá nektek. :)
2013. nov. 17. 21:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!