A wing-tsunban nagyjából menny idő alatt (hónap, év) tudok eljutni arra a szintre, amikor már az önvédelemben, az utcán is tudom alkalmazni a tanultakat?
A marketingdumabszerint már fél év alatt használható.
A valóságban azonban, tapasztalataim szerint, harcművészeti stílustól függetlenül átlagosan 2-3 évnek kell eltelnie, hogy nagyon alapszinten, de tudj valamit. Persze ez az egyéntől, és az oktatástól is függ, valamint egyes stílusok felépítését tekintve változhat a fejlődési görbe: pl boxban hamarabb fejlődsz, mint aikido-ban.
De én úgy gondolom, hogy szinte az összes stílus olyan 3-5 év gyakorlás után ér valamit. Nagyjából ekkor épülnek be reflexszerűen az alaptechnikák, amiket harc közben már automatikusan, gondolkodás nélkül tudsz alkalmazni. Ez a cél ugyanis, máskülönben amikor felszökik benned az adrenalin, nem fogod tudni előhalászni emlékezetből a mozdulatokat.
Alapelv: amit 2. válaszoló írt, éveken át kell gyakorolni.
Gyakorlat: nem profi harcművész támadóval szemben, hanem mondjuk egy, elhamarkodott erőszaktevővel szemben JÓ képzéssel fél év, 1 év alatt meg lehet tanulni, be lehet gyakorolni annyira hatékony alapreakciókat, amikkel drasztikusan megnő a túlélés és a menekülés esélye.
Másik gyakorlat az, hogy a wingtsunt meg nem tanítják így. Ez hatékony oktatásra vonatkozik, és még egy jó képességű edző, harcművész sem ígérhet olyat hogy 1 év alatt kiképez valaki alap szintre. Mert akkor az alapszintet saját maga butítja le.. Azt lehet mondani, hogy 1 év alatt már lehet olyan képességeket fejleszteni, amik igazából lehetővé teszik hogy ne áldozatként viselkedjen az ember, és ne találja el minden egyes ütés, szúrás. Ez magában hordozza a túlélés, menekülés lehetőségét.
Csak rohadtul nem mindegy, hogy erről beszélünk, úgy csinálunk mintha edzenénk.. vagy valóban hatékonyan tudunk gyakorolni. Én sokkal több sehova sem vezető edzés tematikát láttam mint olyat aminél valóban azt tapasztaltam hogy bakker ennél tényleg fejlődnek az amatőrök is.
Jó írás, Utolsó!
De a boxolós balhés részhez. Ott ők balhéztak? Konkrétan egy boxolót lekéselni nem nagy kunszt, ők jól ütnek, de nem harcművészek. Szűk helyen pedig egy fegyvertelen kungfust, szintén kinyírhat egy késelő, több éves gyakorlás ellenére is. Lehet hogy a késelő is meghal, de boxolókat nagyon nem ilyen helyzetekre tervezik.
Alapvetően még jó, hogy a kungfu (harcművészet) több túlélési esélyt ad valódi harc közben, mint egy sport. Amíg jó az oktatás színvonala, ennek így is kell lennie és ritkán bizonygatja bárki is az ellenkezőjét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!