Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » A wing-tsunban nagyjából...

A wing-tsunban nagyjából menny idő alatt (hónap, év) tudok eljutni arra a szintre, amikor már az önvédelemben, az utcán is tudom alkalmazni a tanultakat?

Figyelt kérdés
Erre a kérdésre elsősorban wing-tsunosoktól várnám a válaszokat! Ti mennyi idő alatt jutottak el olyan szintre, amikor úgy éreztétek, hogy tudtok valamit?

2013. júl. 2. 22:55
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Bátyám 1 év alatt jutott el rengeteg gyakorlással.
2013. júl. 2. 23:06
 2/17 anonim ***** válasza:

A marketingdumabszerint már fél év alatt használható.

A valóságban azonban, tapasztalataim szerint, harcművészeti stílustól függetlenül átlagosan 2-3 évnek kell eltelnie, hogy nagyon alapszinten, de tudj valamit. Persze ez az egyéntől, és az oktatástól is függ, valamint egyes stílusok felépítését tekintve változhat a fejlődési görbe: pl boxban hamarabb fejlődsz, mint aikido-ban.

De én úgy gondolom, hogy szinte az összes stílus olyan 3-5 év gyakorlás után ér valamit. Nagyjából ekkor épülnek be reflexszerűen az alaptechnikák, amiket harc közben már automatikusan, gondolkodás nélkül tudsz alkalmazni. Ez a cél ugyanis, máskülönben amikor felszökik benned az adrenalin, nem fogod tudni előhalászni emlékezetből a mozdulatokat.

2013. júl. 3. 00:21
 3/17 anonim ***** válasza:

Alapelv: amit 2. válaszoló írt, éveken át kell gyakorolni.

Gyakorlat: nem profi harcművész támadóval szemben, hanem mondjuk egy, elhamarkodott erőszaktevővel szemben JÓ képzéssel fél év, 1 év alatt meg lehet tanulni, be lehet gyakorolni annyira hatékony alapreakciókat, amikkel drasztikusan megnő a túlélés és a menekülés esélye.

Másik gyakorlat az, hogy a wingtsunt meg nem tanítják így. Ez hatékony oktatásra vonatkozik, és még egy jó képességű edző, harcművész sem ígérhet olyat hogy 1 év alatt kiképez valaki alap szintre. Mert akkor az alapszintet saját maga butítja le.. Azt lehet mondani, hogy 1 év alatt már lehet olyan képességeket fejleszteni, amik igazából lehetővé teszik hogy ne áldozatként viselkedjen az ember, és ne találja el minden egyes ütés, szúrás. Ez magában hordozza a túlélés, menekülés lehetőségét.

Csak rohadtul nem mindegy, hogy erről beszélünk, úgy csinálunk mintha edzenénk.. vagy valóban hatékonyan tudunk gyakorolni. Én sokkal több sehova sem vezető edzés tematikát láttam mint olyat aminél valóban azt tapasztaltam hogy bakker ennél tényleg fejlődnek az amatőrök is.

2013. júl. 3. 10:23
 4/17 anonim ***** válasza:
Én pár hónapja kezdtem,tökéletesen tisztában vagyok azzal,hogy ez még nulla az utcán.A kérdésedre válaszolva:Rengeteg mindenen múlik,jómagam nap mint nap tapasztalom.Fontos a kor,a tanulás készsége,az edző partner.Illetve,hogy van-e olyan akivel hétvégeken edzhetnétek együtt,mivel heti két edzés az semmi.(2*2 óra)A tízen éves fiatalok olyan gyorsan fejlődnek,hogy csak lesek.Szívják magukba a tudást.Ők fél év alatt egy átlagos verekedésben tuti,hogy nyerők lennének.Gyorsak,fogékonyak.A haverok minden nap egy kicsit mozognak együtt.Ez azért nem mindegy.Én azt látom,és úgy gondolom,hogy általában kell egy év ahhoz,hogy megbízhatóan tudd az alapokat alkalmazni.Egyik barátom pont egy éve nyomja,és sokat beszélgetünk többek közt erről is.Ezeket az alapokat nem szabad lebecsülni,aki tíz éve csinálja,az is első sorban ezt használná,ha kellene.Az átlagos támadót ezzel is letudod bontani pár másodperc alatt.Az aki hosszú évek óta űzi,stílusosan oldana meg egy konfliktust.Sem ő,sem a támadó nem sérülne meg.Aki meg egy-két éve edz...hát az inkább brutális lenne(finoman szólva)Ennyi a különbség.Nem tudom,hogy mennyire ismered a stílust.Kifejezetten tanítanak olyan dolgokat,amik ringben tilosak.Nincs szabály,az a szabály.Aki meg megtámad az vessen magára.Nem akarok lobbizni a wing tsun mellett,de én nagyon szeretem.Nem csak test,de agy torna is.Nem hiszem,hogy bárki is hallott volna már olyanról,hogy kung fu-sok balhéztak volna,ellentétben a boxolókkal,vagy MMA-sokkal.Lásd tavaly szilveszterkor.Mondjuk rá is b..sztak.Kis helyen nagyon jól lehet használni,gyors és agresszív.Egy disco wc-jében kimerem jelenteni,hogy többet ér a boxnál,vagy MMA-nál.Én azt mondom kezdd el,hajrá! :)
2013. júl. 3. 17:48
 5/17 anonim ***** válasza:

Jó írás, Utolsó!

De a boxolós balhés részhez. Ott ők balhéztak? Konkrétan egy boxolót lekéselni nem nagy kunszt, ők jól ütnek, de nem harcművészek. Szűk helyen pedig egy fegyvertelen kungfust, szintén kinyírhat egy késelő, több éves gyakorlás ellenére is. Lehet hogy a késelő is meghal, de boxolókat nagyon nem ilyen helyzetekre tervezik.

Alapvetően még jó, hogy a kungfu (harcművészet) több túlélési esélyt ad valódi harc közben, mint egy sport. Amíg jó az oktatás színvonala, ennek így is kell lennie és ritkán bizonygatja bárki is az ellenkezőjét.

2013. júl. 3. 17:58
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Én két évig csináltam volt időszak amikor heti 4 edzésre jártam(igen én is bevettem a hittérítést, ebben az egyben jók). És ki merem jelenteni hogy közel sz*rt sem ér az egész :D Lehet, hogy van annyi idő amíg ezzel a szerencsétlenkedéssel is lehet valamire jutni. De minek pazarolná az ember ilyenre az idejét? Rengeteg minden van amit mondhatnék, hogy miért rossz. De alapvetően az állás és ahogy az ütést tanítják az szerintem bőven elég rossz. Az ütésben nincs erő és pontatlan. Az állásban meg simán oldalra dőlsz, ha löknek. De mozogni sem lehet benne. Ami végülis mind1, mert azt sem tanítják.
2013. júl. 3. 19:11
 7/17 anonim ***** válasza:
Utolsó:kihez jártál?
2013. júl. 3. 19:18
 8/17 anonim ***** válasza:
63%
Kerekeshez és Salamonhoz
2013. júl. 3. 19:28
 9/17 anonim ***** válasza:
Kamu edzésekre jártál.
2013. júl. 3. 19:34
 10/17 anonim ***** válasza:
Én is rájöttem csak nem túl korán.
2013. júl. 3. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!