Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Aikido vs Judo vs Birkózás?...

Aikido vs Judo vs Birkózás? Melyik a legjobb önvédelemre?

Figyelt kérdés

2012. okt. 1. 09:45
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

„A legmélyebb szinten a sikeres fizikai védelem három dologtól függ: az éberségtől, a kezdeményezéstől és a jóváhagyástól. Ezek mindegyike önmagában külön tanulmány és minta lehet a harcosi képzéshez. A három együtt a kivételes teljesítmény kulcsa a túlélésnél és az életben is.

Tudomás saját testünkről. Az anatómiai fegyvereink és gyengeségeink – anatómia, fiziológia és kinesztetika –, a saját felépítésünk, mozgási mintáink és hajlamaink ismerete. Egyszerűen: a testünk egész életünkben rendelkezésünkre áll. Hacsak nem fogtuk be erőszakkal a saját szemünket, akkor bensőségesen megismerhettük egy emberi test milyenségét és működését, különösen a sajátunkét.

Tudomás az ellenfél testéről. Ugyanazok a dolgok vonatkoznak rá, mert – a drogok vagy az őrjöngő düh dacára – az is egy emberi test. A látást és érintést ki lehet képezni arra, hogy ne csak azt érzékelje, mit csinál az ellenfél éppen, hanem azt is, hogy mire készül. Könnyű gyakorlatképpen gyakorold a lassított belharcot, bekötött szemmel. Némi gyakorlással már egy enyhe érintésből megérezheted, mire készül a támadó, pusztán a testsúlyáthelyezését és gerincének forgatását érzékelve."

Rory Miller

HBO: Fehér kard

Az HBO saját gyártású dokumentumfilmjének főszereplője Németh Vilmos, a vak, fekete öves aikido-mester. Az életvidám fiatalember egy betegség következtében fokozatosan elveszítette látását, de ez nem vette el életerejét és küzdőszellemét. Egy alkalommal megtámadták az utcán, azonban korábbi karate-tanulmányainak köszönhetően elhárította a támadást. Az esetet követően elhatározta, hogy megtanulja megvédeni magát. Ekkor fordult az aikido felé, és mára az általa megismert különféle küzdősportok fogásaiból – barátai segítségével – saját önvédelmi módszert fejlesztett ki, kifejezetten vakok számára.

2012. okt. 2. 22:31
 12/28 TOTOsavateKAO válasza:

A jó aikido edzés sokat ér! Én, a helyedben oda mennék. Még a savate-t nézd meg, ha bp-i vagy. Ju jitsu és hapkido is aikido féle technikákkal "operál" (amik elsősorban a ju jitsuból, aikijutsuból fejlődtek ki) és a kommandósok és egyéb speciális egységek tananyagát is sokszor ezek a harcművészetek alkotják. De nem a stíluson van a hangsúly, hanem a művelőjén! A judo és a birkózás küzdősportok, tehát szabályok közé szorított küzdelem. Az aikido (ju jitsu, hapkido etc.) harcművészet, élet-halál harcokat vívtak a harcművészetek fénykorában vele, ha nem lenne hatásos, ma feltehetően nem ismernénk. Ezek alapján következtesd ki melyik ajánlottabb "önvédelemre"! ;) Zöllei féle katonai kézitusa edzést nézd meg még, esetleg a kali-eskrima vonalat.

Szerintem.

2012. okt. 19. 00:14
 13/28 A kérdező kommentje:
Savate-ra járok egyébként, de megnézem az aikido-t is. :)
2012. okt. 19. 09:24
 14/28 TOTOsavateKAO válasza:
Ha találsz jó edzést az aranyat ér, mint mondtam! De először sajátítsd el az egyiket majd légy harcedzett a másikban is! Egyelőre sok sikert a savatehoz, az aikido pedig sok-sok idő lesz, de megéri, szerintem!
2012. okt. 21. 02:04
 15/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2012. okt. 22. 08:33
 16/28 TOTOsavateKAO válasza:
Ja és ha már az aikido-nál tartunk... hozzá tartozik (részben) az egyik kedvenc könyvemhez, minek címe: Dan Millman: A békés harcos útja... film is készült belőle, de a könyv az nagyjából 3-ször többet mond. Én először a könyvet olvastam és nem bántam meg. Ajánlom!
2012. okt. 22. 12:22
 17/28 A kérdező kommentje:
Beszerzem! :)
2012. okt. 22. 17:56
 18/28 anonim válasza:
szerintem aikido Japánban a rendőröknek kötelező aikidora járni hogy náluk nagyobb ellenfelet is ártalmatlanítani.itt egy video nézd meg http://www.youtube.com/watch?v=wA_TJH_zxb8
2012. dec. 4. 18:17
 19/28 anonim válasza:
én is aikidozom és nem igaz hogy csak 10 év után hatásos.szerintem 3-4 év alatt haladóként már nagyon jó és bárkit la tudsz nyomni utcán. és egy bizonyos határig lőfegyver ellen is jó.ezt bizonyítja a következő videó is:http: //www.youtube.com/watch?v=CtYIbXYU4VY. nem véletlenül tréningez a japán rendőrség aikidot
2012. dec. 6. 09:18
 20/28 anonim válasza:

ja egyébként sokat hallom hogy egy ütés sincs az aikidoban.

de van! van egyetlen egy ütés amit 3 ember tudott elsajátítani (és ezért sem tudnak sokan a létezéséről) a három ember: Ueshiba Morihei (az alapító), Koichi Tohei (az egyetlen ember aki Uehibától 10 dant kapott), Gozo Shioda (10 dan aikikai) ezen utóbbiról készült a következő videó http://www.youtube.com/watch?v=XxPlQGxvoy0 aminek a 3-4 percekben többször mutatják ezt az ütést.

2012. dec. 6. 09:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!