Kick-boksz, thai-boksz, vagy sima boksz? Melyik a 3 közül a legjobb önvédelemre?
3 sportot felsorolsz, amelyek egyike sem hatékony önvédelemre.. mi a f.aszért nem lehet harcművészetet tanulni önvédelemre?
amúgy: ökölvivásban komoly a kéztechnika, ha vitál pontokra ütsz, akkor megölheted az ellenséged, a boxot ha megfelelően gyakorolják, felérhet egy harcművészettel.
kick és táj boxot egynek venném. lehet ezeket is a régi (gyilkos) hagyomány szerint gyakorolni, és akkor jó. de ringsportnak nem fogják azt megtanitani, hogy üsd torkon, könyököld szét a halántékát és törd el az állkapcsát, majd ha kidőlt taposs a torkára, tehát egyik sem kimondottan gyilkos, amig nem kezdik direkt ilyen céllal gyakorolni.
én speciel akkor könyöklöm sza.rrá egy versenyző torkát, amikor csak olyan torokkönyöklős hangulatban vagyok, de nem az én esetemből kell kiindulni, én csak hirből ismerem a sportszerű küzdelmet.
az érdekesebb, hogy miért ne vegyük 1 lap alá a 2 sportot?
Egyértelműen az ökölvívás a jó és a használható!
Komoly hagyománya van Magyarországon az ökölvívás oktatásának, éppen ezért az oktatás színvonala is magas, és mindenhol jól oktatják.
A kick-box ma már a hölgyek körében elterjedt ideális zsírégetésre. Régebben nem volt annyira rossz, de ma már nem sokat ér.
A muay thai az ugyan kemény, de a combrúgásokon és a térdeléseken kívül nem tudnak semmit. Ütni, védekezni, elmozogni nem tanítanak. Az eredeti muay thai-ba sincs komoly védekezés. Ez a nagy hibája. Nálunk is szoktak lejárni ökölvívó edzésre thai box edzők (!), olyanok elverik akik 2-3 bokszolnak. Ebből látszik, hogy nem tudnak ütni. Agyatlan ringbunyó.
Az ökölvívás ugyan nem tanít meg rúgni, de ott olyan szinten megtanulsz ütni, hogy többet ér, csak kézzel jobb leszel 2 év boksz után, mint egy 4 éve thai boxoló gyerek kézzel-lábbal.
Én is tanultam tradicionális muay thai-t 2 évig, keményebb lettem tőle valamivel, de ennyi. Most már bokszolok 4 éve, simán elverek egy thai boxost.
Ha viszont mindenáron megakarsz tanulni ütni és rúgni is, akkor viszont a savate (francia box) a legjobb.
A savate ugyanaz, mint az ökölvívás csak annyi, hogy cipőben rúgnak benne. Nem mezítláb, mint a muay thai-ban, taekwondo-ban, karatéban, kick-boxban vagy capoeira-ban.
Utcán is cipőben leszel nem? És cipőben másképp kell rúgni ám, máshogy kell ráfordulni is. Mert a karatéban a thai boxban, kick-boxban majdnem ugyanazok a rúgástechnikák ám. A savate rúgástechnikák másak ám, kimondottam cipőre specializálódott, mellesleg ugyanolyan jók kézzel mint az ökölvívók. Csak egy hibája van a savate-nak, kizárólag Pesten tanulhatsz ilyet sajnos.
Vagy ha kézzel-lábbal jó akarsz lenni akkor még valamilyen kung-fut is tanulhatnál. Pl: shaolin kung-fu.
Késes Krisz
Egy wing chun-os lazán elverne egy kick-boxolót röhögve. Egy thai boxolót is, bár azt nehezebben, de leverné.
Az ökölvívó és a savate-os az már más tészta, azok félelmetes ellenfelek.
Én bokszolok mellette pedig capoeirázok. A kettő tökéletesen jó. Szoktam sparringolni muay thai-osokkal igen gyöngék. Mármint kemény, szívós legények, de a védekezésről elmozgásról, ütésekről és lábmunkáról még hírből sem hallottak. Nagyon könnyű leolvasni a testbeszédüket! Ha megállnak, majd emelik a térdüket és a csípőjüket oldalra kiemelik akkor low-kicket fognak rúgni. Ha közeljön hozzád és a két kezét a két válladra akarja tenni, akkor megfog térdelni.
Én lazán eltáncolok előlük majd kapnak pár csapottat tőlem, vagy elginga-zok, hirtelen leguggolok majd lábsöprés, csak esnek kelnek szerencsétlenek. Nem egyszerű lecsapni őket mert bírják a verést, de csak idő kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!