Természetesek-e a fehérjeporok, szénhidrát koncentrátumok és az eféle étrend kiegészítők?
Az összetevőkben olvashato pl l arginin, l leucin, l valin, stb ... ezeknek utána is néztem (mind vmilyen aminosav) csak arra lennék kiváncsi, hogy ezek természetesek-e, vagy megbizhatoak-e egyáltalán
másik dolog, hogy azt vettem észre hogy aki szed fehérjét (vagy más táp .kieg. -őt) jobban fejlődik mint én aki csak natural husokat meg szénhidrátot eszik. ( hus kenyér stb...) és ez az aminek utána akrok járni, hogy mégis mitől?! (fejlődik jobban...) ezért kérném az ötleteket, biztos van aki jártas(abb) ezekben. :)
természetes anyagok igen,azért fejlődnek jobban mert azáltal hogy kiegészítik velük az étrendjüket jobban elő segítik az izom növekedést.
tudod az étrendtől jobban függ hogy mennyire fejlődsz mint az edzéstől.
ja és aki tápkieget használ az is naturál.
Miért, ha nem természetesek, akkor mik? Szintetikusak? A szintetikus fehérjéket jelenleg a biokémia élvonalában használnak például a Craig Venterék, akik épp kólibacik DNS-ét buherálják, és életet teremtenek. Marhára nem tartunk még ott, hogy ipari mértékben szintetizáljunk fehérjéket, azaz polipeptideket. Az aminosavak meg a fehérjék építőkövei, abszolút természetes szénvegyületek, benned is van mindegyikből. Van egy kisebb csoportjuk, az eszenciális aminosavak, ezeket a szervezet nem tudja előállítani, hanem külső forrásból kell őket bevinni.
Az aminosav egyébként olyan molekulát jelent, amelyikben van savasságot okozó karbonsavcsoport (-COOH) és aminocsoport (-NH2). A fehérjék kizárólag alfa-aminosavakból épülnek fel, ami azt jelenti, hogy a COOH csoport utáni első szénatomhoz kapcsolódik a aminocsoport. Az egész szerves kémia meg szenek egymáshoz kapcsolódása, és azokról lelógó más atomok tudománya, a variációk száma bazirengeteg. Tele vagy ilyen molekulákkal, de például az alkohol (etilalkohol), amit iszol, az is szerves (CH3-CH2-OH). A szerves kémia az élet kémiája.
Aztán ott van az, hogy akár szintetikusan is állíthatnánk elő fehérjéket, hiszen ha ugyanolyan molekulákat építünk, teljesen megkülönböztethetetlen lesz a természetestől. Mint a legók, tökmindegy honnan van, ha ugyanazt építed fel, ugyanaz lesz. ha például sósavat és nátrium-hidroxidot összeöntesz közömbsítési reakcióban konyhasóvá (NaCl) és vízzé (H2O) alakulnak, ami tökéletesen pontosan ugyanolyan lesz, mintha a csapvízbe tennél sót (jó, az egyszerűség kedvéért nem vettem bele a csapvízben levő ásványianyagokat és koszt :D). Tehát: akkor sem lenne félnivalónk, ha szintetikusan állítanák elő a fehérjéket és az aminosavakat. Meg bármit. Vitaminokat speciel állítanak elő szintetikusan. Az egyetlen különbség esetleg az lehet, hogy a természetes vitaminforássban maga a vitaminmolekula mellett felszívódást segítő anyagok lehetnek. Ha a szintetikus mellé teszünk ilyenek, a problémánk megoldódott. A laborban csak lemásoljuk a természet kémiai műveleteit, nem pedig meghamisítjuk azokat. A kémia nem gonosz.
A másik dologra: a tápkiegeket fogd fel úgy, mint kajákat. Aki ilyet eszik, azzal lényegében annyi történik, hogy többet eszik, mint te. És kocnentráltan kapja a tápanyagot, pl. egy kanál fehérjeporban nincs annyi egyéb dolog, mint egy adag csirkehúsban. Csak a fehérje. Olyan, mintha fognád a csirkéből a fehérjét, és kivagdosnád belőle. A gyárokban pontosan ezt csinálják, csak épp nem csirkével, hanem tejjel, tojással meg akár marhahússal. Sőt, a kiegeknek van egy előnyük is: edzés után az anabolikus ablakban gyors felszívódású tápanyagra van szüksége a szervezetnek, a por forma meg gyorsabb felszívódású, mint a sima kaja. Tehát aki ilyet iszik edzés után, gyorsabban több tápanyaghoz jut. Ennyi az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!