Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Futással tönkre lehet tenni a...

Futással tönkre lehet tenni a szívet?

Figyelt kérdés

Az elmúlt években nem sokat futottam, de valami kardió mindig volt.

Viszont idén az enyhe tél miatt hamar elkezdtem és sokkal jobban megy valamiért, mint régebben bármikor. Így kedvet kaptam és őszre felkészülnék a félmaratonra. (Jelenleg kb 10 km megy 7 p/km idővel, az időn nem feltétlen akarok javítani, a táv jobban vonz.)

Viszont nagyon magas pulzussal futok.

Odafigyelek, hogy szigorúan orron vegyem a levegőt, de még így is átcsusszanok az anaerob tartományba, illetve a neten találtam kalkulátort, ami alapján még jó vagyok, de ki tudja, az mi alapján dolgozik, lehet-e neki hinni.

Az a helyzet, hogy teljesen jól vagyok a futások közben és után is. Nem is hittem az órának (Samsung), vettem övet, de ugyanazt mérte (ugyanaz az átlag jött ki).

Viszont így nem terhelődik túl a szív?

2022. márc. 30. 16:15
 1/9 anonim ***** válasza:

Mennyi az a magas?

Én is így vagyok ezzel, egy éve van órám és azóta idegesít, hogy ha meghajtom magam, felszökik 188-ra is, de tartósan tudok futni 160 átlaggal. Szóval nem tudom, menj el kardiológiai kivizsgálásra, ha aggódsz, egy bizonyos kor felett amúgy sem árt. Én amúgy 50/N

2022. márc. 30. 16:28
 2/9 A kérdező kommentje:

Voltam, bár terheléses EKG-t nem csináltak.

A standard számítás szerint a 160 neked a maxod. Edzett lehetsz!

2022. márc. 30. 16:30
 3/9 anonim ***** válasza:

Ezek a kalkulátorok csak irányadóak, nem mindegy hogy edzett vagy e vagy sem, mennyi ideje csinálod és társai.

Amíg nem érzed rosszul magad, azaz nem szédülsz, nincs levegőhiányod és társai addig nincs gond, nyugodtan futhatsz azzal a sebességgel.

Nem fogja tönkretenni a szívedet nyugi.

2022. márc. 30. 16:48
 4/9 anonim ***** válasza:
Igen.
2022. márc. 30. 22:33
 5/9 A kérdező kommentje:

4

Részletesebben?

2022. márc. 30. 22:35
 6/9 anonim ***** válasza:
47%
A túlzott megterhelés árt a szívnek és az érrendszernek.
2022. márc. 30. 23:13
 7/9 A kérdező kommentje:
Jó, de ha az ember nem érzi túlzottnak a megterhelést?
2022. márc. 30. 23:19
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Akkor viszont nem.
2022. márc. 31. 00:38
 9/9 A kérdező kommentje:
Eléggé magas pulzus mellett, ellenére érzem magam jól futás közben, tehát nem érzek túlterheltséget.
2022. márc. 31. 19:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!