Mennyire normális ez a mértékű tricepsz/bicepsz növekedés? :O
Kb. 2 éve kezdtem el edzeni, az elmúlt kb.háromnegyed évben pedig még többet és intenzívebben. Már tavaly tavasszal észrevettem, hogy az egyik kedvenc kis tavaszi velúr dzsekim iszonyúan feszül a felkaromon, a karomat behajlítva pedig kb.attól féltem, hogy széthasad. Akkor még nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, bár rácsodálkoztam és furcsa volt.
Most viszont hogy lassan jön újra a tavasz (remélem), és elkezdtem elővenni a tavaszi ruháimat, néhányat fel is próbáltam, legnagyobb döbbenetemre több blúzomnak nem jó már rám az ujja, olyan blúzok, amiket tavaly kora ősszel még hordtam. Van amiben már be sem tudom hajlítani a karom.
Nagyon szeretek felsőtestre edzeni, jobban mint alsóra, de nem viszem túlzásba, egyik héten heti 1, másik héten heti 2 nap, ami konkrétan tricepsz/bicepsz/hát/vállra van. Ugye mindig mindenhol azt hallottam és olvastam én is, hogy nőként úgysem lehet normál edzés mellett akkora mértékű izmosodást elérni felsőtestben, amekkora már túlzás lenne, úgyhogy mehet nyugodtan. De most egy kicsit azért megijedtem, persze valamennyire egyben "imponál" is az eredmény, de azért ezt nem szerettem volna elérni, azt meg főleg nem, hogy tök szép tavaszi blúzaim feszüljenek a bicepszemen.
Amúgy normál állásban nem feltűnő egyáltalán, ha csak kicsit befeszítem a karom, akkor már igen, ha pedig rendesen befeszítem, akkor tényleg látszik, hogy kimondottan nagy bicepszem és tricepszem lett, és a vallaim is erősebbek, nagyobbak lettek.
Ez szerintetek most betudható ilyen kezdők "szerencséjének", hogy mivel előtte teljesen edzetlen voltam, most hirtelen ahogy terhelés éri az izmokat, gyorsan nőnek? Számíthatok arra, hogy hamarosan alábbhagy a növekedés? Nem a növekedés miatt edzek, és nagyon sajnálnám, ha emiatt abba kellene hagynom, mert tényleg a felsőtest edzéseket élvezem a legjobban, de most azért kicsit megijedtem.
A nagy mértékűtől nem is kell. Az nem nagy mértékű, hogy nem jó rád egy régi blúz.
Mi volt a célod? Miért edzel? Honnan szerzel információkat? Mi a tudományos forrásod? YouTube? Nők Lapja? Szomszéd? Barátnő?
Nem egy blúz nem jó rám, hanem eddig legalább 5, a legrégebbi is maximum 2 éves, és csak a bicepsz/tricepszemen feszülnek. Felpróbáltam néhány eggyel nagyobb méretet, érdekes ezek ujjban már jók voltak, de egyébként meg egyérteműen nagyok, mellben, derékban, hosszban látszik, hogy nem az én méretem. Vagyis tényleg csak a karom nőtt, már tényleg nem tudom máshogy mondani, bár szerintem csak játszod itt az értetlent. Na mindegy, sima pólók, pulóverek meg egyéb pamut anyagú ruhadarabok jók továbbra is, a blúzokat meg úgy látszik egy időre el kell felejtenem.
Igazából a covid miatt ahogy home office-ba kerültem, szerettem volna elkezdeni aktívan és intenzíven sportolni valamit, és ez állt hozzám a legközelebb, ezt nagyon élvezem, feltölt teljesen. Néha futok is, de súlyt emelni jobban szeretek.
Miféle tudományos forrásról beszélsz, ezt nem tudom értelmezni. Semmilyen versenyre, eseményre vagy bármire nem készülök, amihez kellene bármiféle "tudományos forrás" is. Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy a hobbim a festés, szabadidőmben szívesen festék képeket, te meg megkérdeznéd, hogy mi a tudományos forrásom és honnan tájékozódom. Bullshit, már bocs. Na azért köszi, most mentem.
Ja és csak a versenyzőknek kell ismerni a saját sportukat, és az abból következő tényezőket? Hobbistaként legitim hülyének lenni? Nem tudtam, bocsi.
Ha az edzegetésbe való belekezdés előtt elolvastál volna csak egyetlen tudományosabb hangvételű cikket a súlyzós tréningről és az izomfejlesztéstől, akkor most nem lennél teljesen letaglózva attól, mert feszül rajtad X ruhadarab.
De hát ja, nem kell mindenkinek erőedzést végezni. Nem való mindenkinek.
Atomfizikusnak valóban nem kell lenni, azonban olyan szinten azért célszerű lenni, hogy mondjuk ne kezdj el pánikolni, ha a súlyzós edzés hatására nő a karod, a ruháid mérete azonban marad ugyanekkora. Ezt a szintet azért én egy óvodástól is elvárnám. Nem tudom, ki hogy van vele.
És most el ne kezdj itt belemenni egy ilyen kérdés alatt makrotápanyagokba, kalóriákba, meg regenerációba, amikor a kérdező azt sem tudja, hogy egy izom edzés hatására nő.
"Nem mindenki azért edz mert hű de nagy céljai vannak hanem mert élvezi." Szép közhely, köszönjük, ezzel nyilván tisztában van mindenki. Pont ezért vicces, amikor a kérdező azért fordul el a sporttól, mert annak van eredménye. Kicsit nevetséges ez a szituáció most itt.
#15 ez lehet, igen, bár annyira nem vagyok azért "kisméretű" (165/56)
#17 ezt jó tudni, akkor nem csak rajtam vezeti le a felgyülemlett frusztrációját. Köszönöm :)
Ennek a baromnak meg: kissé kezdesz ellentmondásokba keveredni, nem gondolod? Eleinte még meghazudtolsz, és persze, biztos csak megváltozott a blúzaim fazonja, hirtelen feszülőssé változtak, megnéznéd a karomat stb. Most meg hirtelen óóó, hát mit képzeltem, hogy majd terhelés éri az izmaimat és nem fognak nőni, még szép hogy nőni fognak stb. Ne haragudj, de te mégis mi a francot képzelsz magadról, kinek hiszed magad? A gyakorikérdések.hu oldalon vagy ember, nem valami professzionális testépítő fórumon, bár szerintem ott sem illene ilyen hangnemet megütni. Ha szinteden alulinak érzed a kérdést, zárd be és görgess tovább, vagy ne gyakorizz, mert nem üti meg a szintedet. Vagy csak a gyakorikérdéseken érzed nyeregben marad?
Attól még hogy nem neveztem meg egyetlen konkrét tudományos forrást sem (mert nincs is ilyen), még nyilván olvasok a témában, amennyire hobbi szinten érdekel és szükséges (ahogy azt a leírásban is említettem), nyilván nem olyan szinten, mint amilyenen elvileg te, de ugyan hagyjuk már, miért is kéne egy egyszerű földi halandónak olyan magasságokba emelkednie, mint te? Ha más hobbiról lenne szokott például a már említett festészetről, akkor is elvárnád profiknak, hogy egy amatőr, hobbi festő annyit tudjon a témáról, mint te. Ez egy kedvtelés, szabadidő, kikapcsolódás, nem valami véresen komoly kérdés. Ha nem olvastam volna semmit, nem tudnék róla semmit, nyilván nem írtam volna ki ezt a kérdést, mert nemhogy ilyen mértékű, hanem semekkora izomtömeg növekedést nem tapasztaltam volna.
Profi testépítőként bizonyára tisztában vagy azzal is, hogy még így 2022-ben is mennyi ellentmondás, vitatott információ és tévhit kering a témában, ezt remélhetőleg nem pont nekem kell bemutatnom neked.
Nem célom elfordulni magától a sporttól, ezt sehol nem írtam, ne forgasd ki a szavaimat.
Gondolom úgysem fogod tudni megállni, hogy tiéd légy az utolsó szó, ahogy nekem sem sikerült, de légyszi inkább hanyagold a kérdésemet és nézz magadba, mert én egy bagyon békés természetű ember vagyok alapból, de most nagyon felment bennem a pumpa. A való életben soha nem mernék ilyet mondani, de itt nagy gyáván, a névtelenség és arctalanság mögé bújva elmondom, hogy egy nagyképű, arrogáns, pofátlan gyökér vagy.
Huu de jól esett, lehet hogy élőben is kéne gyakorolnom?
"Attól még hogy nem neveztem meg egyetlen konkrét tudományos forrást sem (mert nincs is ilyen)". De, van, csak azokhoz te kevés vagy!
"nyilván olvasok a témában" Nők Lapja, Femina.hu, Femcafé...
"Profi testépítőként bizonyára tisztában vagy azzal is, hogy még így 2022-ben is mennyi ellentmondás, vitatott információ kering a témában" Nem sok. Az edzéstudomány és a táplálkozástudomány legtöbb kérdésére már régóta van tudományosan megalapozott válasz, csak azt nem írják le a Life.hu-n.
"A való életben soha nem mernék ilyet mondani, de itt nagy gyáván, a névtelenség és arctalanság mögé bújva elmondom, hogy egy nagyképű, arrogáns, pofátlan gyökér vagy." Gratulálok az önreflexióhoz!
"Huu de jól esett, lehet hogy élőben is kéne gyakorolnom?" Ahhoz kevés vagy.
Senkinek nem kell professzionális tudással rendelkezni hobbi szinten. Soha nem is mondtam. Én csak azt mondtam, hogy annyi tudással azért jó lett volna rendelkezned, hogy mondjuk ne ijedj meg, ha az edzéstől fejlődik az izmod, ezért kinősz majd pár ruhát. Ez a tudás nem lett volna túl nagy elvárás magaddal szemben sem. De bocsi, ha tévedek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!