Cukrot miért csak testépítésben kerülik extrém módon?
pl. vannak akik már gyümölcsöt sem esznek mert abban is van cukor, helyette mindent édesítőszereznek.
Ennek 180 fokos ellentéte pl. a hosszútáv futók, terepfutók, frissítőpontok szinte édességlerakatnak néznek ki, gumicukor, Coca-Cola, szárított gyümölcs stb.
Most akkor mi lehet a helyzet?
A cukor tényleg méreg ahogy mondják és állóképességi sportolók, futók hosszú távon tönkreteszik magukat a cukorral és nekik is véglegesen ki kéne iktatni étrendből?
Vagy amennyiben azonnal felhasználásra kerül a cukor a vérben pl. verseny, futóedzés közben, akkor már nem méreg?
A természetes és a mesterséges cukor nem ugyanaz.
"pl. vannak akik már gyümölcsöt sem esznek mert abban is van cukor, helyette mindent édesítőszereznek."
Na ők eléggé buták. A gyümölcsök nagyon egészségesek, rengeteg bennük a vitamin és természetes cukrot tartalmaznak, ami nem egészségtelen és nem is hízlal.
"frissítőpontok szinte édességlerakatnak néznek ki, gumicukor, Coca-Cola, szárított gyümölcs stb."
A szárított gyümölcs az teljesen jó, de azért megnézném, hogy melyik komoly futó áll neki gumicukrozni meg kólázni verseny alatt. Meg egy egészségtudatos ember úgy bármikor. Maximum szőlőcukrot esznek.
Hozzáadott cukrot egy igazán egészségtudatos ember nem fogyaszt. Viszont erősen túl is van démonizálva, például az elhízásnál nincs akkora szerepe, mint sokan gondolják.
Eleve rossz az összevetésed, mert az hogy a futóversenyek frissítőpontján cukros dolgok vannak, nem függ össze azzal, hogy a hosszútav futók mit esznek egyébként. A cukor gyorsan szívódik fel, a futóknak pedig a versenyeken gyors energiapótlásra van szükségük, ez az oka az "édességlerakatnak". Nyilván edzési időszakban is több szénhidrátra van szüksége a futóknak az átlagembernél, de az már nagyrészt nem egyszerű cukrokból áll.
1:
"A természetes és a mesterséges cukor nem ugyanaz"
De, ha ugyanarról a vegyületről beszélünk, pl. glükózról, akkor ugyanaz. Ez a mesterséges-természetes dolog egy jól hangzó bullshit, nem az számít, hogy valamit mesterségesen szintetizáltak, vagy növényből vontak ki, nem ettő lfügg, hogy egészséges-e valami.
#4
Kalória számban talán ugyanaz, de élettanilag nagyon nem. De, bizony eléggé befolyásolja, hogy valami szintetizált vagy természetes.
6:
Ha ugynaz a vegyület, akkor élettanilag is pontosan ugyanaz. Nyilvan a gyümölcs nem csak cukorból áll, de a cukor benne nem egészségesebb és nem is egészségtelenebb, mint ha valamiben hozzáadott glükóz vagy fruktóz van.
# 6
az mi miatt van hogy a kristálycukrot mesterségesnek mondják pedig azt is növényekből vonják ki, mégis elvileg az is méreg
#7
Ez a lényeg, hogy pl a banán mellett ott van egy csomó értékes tápanyag, nem csak a fruktóz, míg egy édességnél ugye nem ez a helyzet. Ezért van az, hogy ha valaki fogyni akar, akkor a cukros üdítő kerülendő, a gyümölcsök viszont nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!