Valaki hozzáértő segítene nekem? Futás közbeni magas pulzusszámról lenne szó. (bővebben lent)
Figyelt kérdés
17 éves lány vagyok, 173 cm és 61 kg. Kb egy hónapja kezdtem el futni, általában 3-4 max 5 kilométereket, 6-7 perc alatt futok le egy kilométert. Előtte két hónapig edzettem itthon, viszont az azelőtti időszakban elég sok idő kimaradt nekem a sportból, így edzetlenebb voltam. Most futás közben 180 fölé is felmegy akár a pulzusom (mérem pulzusmérő órával). Ilyenkor ha nem megy lejjebb 1-2 percen belül, leállok sétálni kicsit. A nyugalmi pulzusom 80 körül mozog. A kérdésem az lenne, hogy ez a magas pulzus futás közben normális? Idővel ha többet futok, csökkenni fog? Lehet tenni valahogyan azért, hogy csökkentsem? Mennyire veszélyes ez a szívemnek?2020. jún. 4. 09:41
11/13 anonim válasza:
Rendben, köszönjük a véleményed. A kérdező majd eldönti mit csinál.
12/13 anonim válasza:
Mondjuk nem látom hol, mikor volt szó térdfájásról. Csak pulzusszámmal kapcsolatos kérdést látok.
13/13 anonim válasza:
Nyilván nem tudjuk a max. pulzusodat, a 220-17 (17 az életkorod) alapján 203 lehet egy becslés. Ennek 80%-a 162,4, ha pedig a Maffetone képletet használjuk, 180-17 = 163.
Nyilván laborvizsgálattal sokkal pontosabbat, személyre szabottabbat mondanának, de vizsgálat hiányában én ezt a 162-163-at mondanám irányadónak. Próbálj meg úgy kocogni, ha kell most még sétálj bele, hogy ezt nem léped át. Ha ezt csinálod rendszeresen, fejlődni fog az alap állóképességed, így ebben a pulzustartományban egyre gyorsabb leszel, és egyre többet fogsz tudni lefutni. Később, mikor már könnyedén megy több mint 10 km is, lehet intenzívebb edzéseket is csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!